Alaplı Kılçak Köyü Sahil sınarları içinde dolgu yapılarak 1 Milyon 580 Bin metre kare alan üzerine yapımı 2-3 yıl sürmesi beklenen Liman konusunda Alaplı Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Recep Ocak önderliğinde bürokratik engellerin aşılması noktasında girişimler tam gaz devam ediyor.
OCAK İŞİN PEŞİNİ BIRAKMIYOR
Kamu kaynaklarından tek kuruş harcanmadan hayata geçirilmesi beklenen proje konusunda açıklamalarda bulunan Alaplı TSO Başkanı Recep Ocak, yatırımcı firma ile temas halinde olduklarını belirterek, Alaplı’nın liman projesi ile ülke istihdamına önemli katkılar yapacağını ifade etti.
“BÖLGEMİZDE ÖZEL BİR LİMANA İHTİYAÇ VAR.”
Ocak açıklamasında şu görüşlere yer verdi:
“Bu serüven 10 yıl önce başladı. Alaplı halkı olarak o günkü ÇED toplantısında projeye gerekli onayını vermişti. Ama ondan sonraki süreçte bölgemizin yakınında bulunan Filyos limanı ile alakalı Filyos bize bahane gösterilerek buradaki yatırımın daha sonraki planlamada yapılacağı bize söylenmişti. Bugün Filyos limanı büyük kısmı hayata geçti. Özelikle Zonguldak bölgesinde çıkan doğalgaz ile birlikte daha da harekelendi. Yaklaşık arazinin bir kısmı Türkiye Petrolleri Anonimi ortalığına tahsis edildi. Burası hızlı bir şekilde hayata geçecek. Bizim Alaplı, Ereğli, Akçakoca ve bölgemizdeki kurulu bulunan OSB’lerdeki Sanayicilerin ihracatları buradan yapılacaktır. Erdemir’den sonra bölgemizin en büyük firması olan TAT Metal firmamız yurt içi ve yurt dışına yaptığı çalışmalar bölgemizde Erdemir limanından sonra özel bir limana ihtiyaç olduğunu bize gösteriyor. “
BU PROJEYE 10 YIL ÖNCE SAHİP ÇIKAMADIK AMA HİÇ GÜNDEMİMİZDEN DÜŞMEDİ
Projenin yeterince sahiplenilmemesinin öz eleştirisini de yapan Ocak sözlerini şu şekilde sürdürdü:
“Biz bu Liman projesini 10 yıl önce Alaplı halkının önüne koyduk. Yalnız siyasi konularda eksik kaldık. Toplumsal olarak çok özen gösteremedik. Bunu telafi etmemiz lazım.
Ama yine Yığılca ilçesinde bulunan özel bir çimento şirketi İlçemize İskele yapıyor. Bununla ilgili Alaplı’da toplantı yapıldı, o zaman da karşı çıkmadık. TSO olarak bu bölgeye yatırım yapan herkesin yanındayız. İskele bölgemizin ihtiyacına cevap verecek durumda değildir. Ancak kendi ihtiyaçlarını karşılayabilir. Ama liman projesi tüm ihtiyaçlara cevap verecektir. Alaplı’mızın da ve bölgemizin de kalkınmasına da büyük katkılar sağlayacaktır.
“PROJENİN YANINDAYIZ VE TAKİPÇİSİYİZ”
Bu projenin yanında olmaya devam edeceğiz. Bu bölgeden ihracat olmasını hedefliyoruz. İlçemi de yapılacak ihracat için en yakın liman burası olacaktır. Buradaki sanayicilerin de katma değer maliyeti açısından bu liman bizim için önem arz ediyor. Biz bunu ilk toplantıda söyledik. İskeleye karşı değiliz. Bir konsept yapsaydı. İskele ile Liman bir bütün düşünülse bu projeye hayata geçmiş olur, Liman ayrı iskele ayrı denizlerimizi parsellemeyelim. Bu süreçten sonra artık harekete geçme zamanı. Alaplı OSB’de üretimler başlıyor. Şuanda karayolları ile taşımacılık yapılıyor liman olması halinde bu deniz yoluyla yapılacaktır. Erdemir limanı var ama bu kendine yetiyor. Erdemir kendi için kullanıyor boş kaldığı zaman Ereğli ve Alaplı’dan ihracat yapanlara tahsis ediliyor. Alaplı Alport limanın daha hızlı hayata geçmesi için çalışacağız. Bu liman projesi ile ilgili devletin cebinden tek kuruş para çıkmayacaktır. Bu projenin yatırımcısı hazırdır. İstişare halindeyiz. Devlet yetkililerinden beklentimiz liman projemizin önünün açılması hayata geçirilmesi için bürokratik engellerin ortadan kaldırılmasıdır. Alaplı’nın bu projeye ihtiyacı vardır.” İfadelerini kullandı.
Söz konusu proje mimar, mühendisler ve Üniversiteler tarafından gerçekleştirilmiş olup tüm detaylar projede yer alarak otoriterlerden tam not almıştır.
Gündem
Güncelleme Tarihi: 18 Eylül 2021, 18:20