03 Mayıs 2012 yılında Ankara’da vefat eden ve 4 Mayıs 2012 tarihinde Kdz. Ereğli’de son yolculuğuna uğurlanan ünlü Ressam Osman Zeki Oral, Kdz. Ereğli Belediyesi tarafından düzenlenen etkinlikle anıldı.
Anma programı kapsamında ilk önce Osman Zeki Oral’ın şehir mezarlığında bulunan kabri ziyaret edildi. Daha sonra Atatürk Kültür Merkezi Nikâh Salonu’nda tören düzenlendi.
Ereğli’nin önemli değerlerinden olan Oral için, düzenlenen törende biyografisi okundu. Ardından Osman Zeki Oral’ı tanıtan sinevizyon gösterisi katılımcılara aktarıldı.
Törende konuşma yapan, Osman Zeki Oral’ın öğrencisi Güldane Akbulut, Oral’ın sanat tarihindeki önemine vurgu yaptı
‘’Bazen bize yakın olanı göremiyoruz. Farkında değiliz. Komşu çocuğu için Osman Zeki Oral ressam amca, komşusu için ressam komşu, ama bütüne baktığımız zaman, resim sanatı tarihimizde ki önemini kavramamız gerekiyor.1914 Çallı Kuşağı ile başlayan arkasından Bedri Rahmi Eyüpoğlu atölyesi ve sman Zeki Oral, bu kadar önemi olan 3. Kuşak. Ne mutlu bizlere ki onu tanıdık, onun tabloları ile eserleri ile sanat felsefesi ile harmanlandık. Sanat tarihindeki yerini alması için elimizden geleni yapmalıyız.’’ İfadelerini kullandı. Akbulut, hocası ile yaşadığı anılardan kesitler anlatarak, Ereğlililer olarak Osman Zeki Oral’a sahip çıkmalıyız dedi.
DEĞERLERİMİZİ YAŞATALIM
Konuşmasına etkinliğe katılanlara teşekkür ederek başlayan Kdz.Ereğli Belediye Başkanı Hüseyin Uysal, ‘’önümüzdeki yıllarda bu salona katılımlar yetmeyecek’’ dedi.
Uysal, ‘’Çok daha heyecanlı, coşkulu olarak önümüzdeki etkinliklerde bu salon katılımcıları almayacak. Göreve geldiğimiz yıldan beri, basının da sizlerin de herkesin de, şehrimize ilçemize gelen taksiciden kimlikli şehir özelliğini yaşatmalıyız.
KİMLİKLİ ŞEHİR
Bir şehir kimlikli, kişilikli veya marka şehir olmak istiyorsa, tarihi kimliğini, tarihi simgelerini, veyahut tarihi aktörlerini yaşatmak zorundadır. 1.’si Uzun Mehmet’imiz var. Bir Osman Zeki Oral’ımız var. Uluslararası tanınan kişilerden bahsediyoruz. Yerleri, sevgileri, veya bize verdikleri yüreklerimizde ayrı yerde. Osman Zeki Oral’ımızı yaşatmak zorundayız. Onu yaşatırken dünyaya mal olmuş sanatçımızı, maalesef dünya değerimizi biliyor, ülkemiz değerini biliyor, ancak biz, bizim evladımız olduğu halde, Ereğli topraklarında doğduğu halde bizler gerektiği özel değeri ihmal etme noktasına gelmeden yolumuza bakalım.
Peyzaj ve tabiat resimleri çizerken, çınar ağaçlarını çizmiş, tekneleri çizmiş, doğayı çizmiş, Ereğli’yi işte böyle anlatabilirim demiş.
OSMAN ZEKİ ORAL İSMİ İLE ATÖLYELER AÇACAĞIZ
Osman Zeki Oral sanat, resim atölyesi açacağız. İsmini yaşatacağız, yerlere vereceğiz. Enerjimizi kaybetmeyelim, bugünden sonra Osman Zeki Oral büyüğümüz aracılığı ile kucaklaşmamıza vesile olsun. Sanat atölyesi, sanat evleri, buna benzer yerler açma düşüncemi sizlerle paylaşacağım.’’ İfadelerini kullandı.
BELEDİYEDE FOTOĞRAFLARI YER ALACAK
Kdz.Ereğli Belediye binasında Osman Zeki Oral’ın fotoğraflarının yer alacağını belirten Uysal, sözlerini şöyle tamamladı; ’’Belediyede her katta Oral’ın fotoğrafları olacak. Okullarda Osman Zeki Oral’ın adını resim yarışmalarını, kompozisyon yarışmaları ile çocuklarımıza tanıtalım. Bu duyguları önümüzdeki nesillere de aktarmalıyız.
‘’Kurulacak atölyede sevgi tohumları ekilecek. En güzel eğitim, rehabilitasyon, resim ve sanatla olur.’’
Programa, Kdz.Ereğli Belediye Başkanı Hüseyin Uysal, Belediye Başkan Yardımcısı Esra Alpago, Kdz.Ereğli Sivil Toplum Örgütü temsilcileri, dernek başkanları, ressamlar ve sanatçılar katıldı.
OSMAN ZEKİ ORAL KİMDİR?
Hattat Halil Kâzım Efendinin oğlu olan Osman Zeki Oral ilk ve orta öğreniminden sonra girdiği İstanbul Güzel Sanatlar Akademisini Bedri Rahmi Eyüboğlunun atölyesinde çalıştıktan sonra 1950de bitirdi. Kısa bir süre, Mısır prenseslerinden İffet Hassanın özel ressamlığını yaptı. Başta Devlet Resim ve Heykel Sergileri olmak üzere, çeşitli karma sergilere katılan Osman Zeki Oral, üyesi bulunduğu Birleşmiş Ressamlar ve Heykeltıraşlar Derneğinin toplu sergilerine resim vermektedir. 1966da Tahran Uluslararası İki yılda bir Sergisinde onur ödülü, 1973te 34. Devlet Resim ve Heykel Sergisinde Alaplı, Taşbaşı adlı yapıtıyla başarı ödülü, 1973te 50. Yıl Resim ve Heykel Sergisinde başarı ödülü, 1985te 46.Devlet Resim ve Heykel Sergisinde Ereğli-Bozhane Önü adlı yapıtıyla başarı ödülü kazanmıştır.
Güncelleme Tarihi: 04 Mayıs 2017, 13:50
Sevgili hocam göstermiş olduğunuz ilgiye çok teşekkür ederim.Aklında hep babadan kalma evi sanat merkezi,müze yapmak isterdi.İnşallah dileği yerine getirilir.Ereğliyi çok sever,hiç dilinden düşürmezdi.Ruhu şadolsun.