BARTIN - Bartın Cumhuriyet Başsavcısı Adnan Tosun, Bartın Üniversitesinde Hedef Seçimi adlı konferansta deneyimlerini aktardı.
Bartın Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Orhan Uzun, üniversite salonundaki konferansın açılışında yaptığı konuşmada, öğrencilerin ufkunu açacak, onların geleceğe yürüyüşünde önlerine ışık tutacak etkinliklerden birini daha gerçekleştirmenin mutluluğunu yaşadıklarını söyledi.
Hedefi olmayan gemiye hiçbir rüzgar yardım edemez sözüne dikkat çeken Uzun, şöyle konuştu:
Bu söz öylesine derin ve etkileyicidir ki üzerinde durmamak mümkün değildir. Şunu çok iyi bilmemiz gerekiyor ki her şeyin olduğu gibi insanoğlunun da bir yaradılış gayesi vardır. Bunun için neden varız, ne yapıyoruz ve nereye gidiyoruz sorularını her bireyin kendisine sorması gerekiyor. Aslında hayatta mutlu olmanın yolu buradan, doğru hedefi belirlemekten ve belirlenen o hedefe doğru yürümekten geçiyor. Sonuç da önemlidir. Ancak çok sonuç odaklı olunmaması gerektiğini düşünüyorum. Başarılı ya da başarısız olmak öyle sanılanın aksine elde edilen sonuçlara bakılarak ölçülecek bir şey değildir. Esas önemli olan kat edilen mesafedir, harcanan emektir ve en önemlisi fedakarlıktır.
Bartın Cumhuriyet Başsavcısı Tosun da, istekli olmanın, ilim ve fennin başarıda önemli bir rolü olduğu aktardı.
İnsanın çok defa yapması gereken şeylerden birinin de düşünme olması gerektiğine vurgu yapan Tosun, şöyle devam etti:
İlimden ve fenden yararlanmak çok önemlidir. Bunun yanında düşünmek, sürekli düşünmek gerekiyor. Bir birey düşünmeyi öğrenirse doğruyu mutlaka bulacaktır. Bazen düşündüğünüz şeyi gerçekleştiremezseniz bile yine de başarılı olursunuz. Bununla ilgili tarihte çok güzel bir örnek var. Bir gün bir çırak bir işe yerleştiriliyor. Ustası ayakkabı işiyle uğraşması gerekirken, sürekli damdan dama atlıyor. Uçmayı istiyor adam. Birkaç denemesinden sonra bir gün yüksekten düşerek hayatını kaybediyor. Kendisi ölüyor ancak çırağı ondan esinlenerek adını tarihe yazdırıyor. Motorsuz uçabilen ilk insan Hezarfen Ahmet Çelebiden bahsediyoruz.
Başarıyı getiren olgulardan birinin istişare etmek olduğunu kaydeden Tosun, İstişare etmek çok önemli. İnsanı başarıya götüren, hata yapmasını engelleyen bir unsurdur. Kuran-ı Kerimde de Allah, Peygamber Efendimize istişare et demiştir. Kuran insanlara yanındakilere danış, danışarak karar ver demiştir. Tarihe baktığımızda Peygamberimizin sahabelerin görüşlerine değer verdiğini görürsünüz. diye konuştu.
Tosun, okuma ve gözlem yapmanın da insan gelişimindeki öneminin büyük olduğuna işaret ederek, okumanın insanı besleyen, doğru düşünmesini sağlayan bir durumun aracı olduğunu anlattı.
Güncelleme Tarihi: 27 Nisan 2018, 09:32