ÇAYCUMA BELEDİYESİ'NDEN TEMİZ ENERJİ İÇİN ÖNEMLİ ADIM

ÇAYCUMA BELEDİYESİ'NDEN TEMİZ ENERJİ İÇİN ÖNEMLİ ADIM

Çaycuma Belediyesi kendi enerjisini yenilebilir kaynaklardan kendisi üretecek. Belediye Başkanı Bülent Kantarcı, Trend Enerji ile bu kapsamda bir protokol imzalayarak çalışmaları bir adım daha yukarıya taşıdı. Kendi kendine yeten bir belediye olmak için birçok alanda çalışma yürüten Çaycuma Belediyesi, kendi tükettiği enerjiyi yenilebilir kaynaklardan üretmek için harekete geçti. Bu amaçla pazaryeri ve katlı otoparkın çatısı ile kente su veren keson kuyuların çevresinde güneş panelleri kurmayı planlayan belediye, su canlılarına zarar vermeyen Arşimet türbini ile elektrik üretimi yapacak bir proje de hazırladı. Yenilebilir enerji sektöründe faaliyet yürüten pek çok firma ile temas halinde olan Çaycuma Belediyesi çalışmalarını bir adım daha ileriye taşıyarak, Trend Enerji ile bir protokol imzaladı. Belediye Başkanı Bülent Kantarcı ile şirketin Yönetim Kurulu Başkanı Enver Özdel arasında imzalanan protokole göre, Trend Enerji, yenilenebilir güneş enerjisi faaliyetlerinin yasal işlemlerini sürdürüp süreçle ilgili tüm çalışmaları tamamlayacak. Şirket ayrıca güneş panelleri için saha seçimi, projelendirilmesi ve lisanssız başvuru dosyasının onaylatılması gibi işlerle, gerekli fizibilite çalışmalarını da yapacak.

ÖZDEL: “ÜLKEYE ÖRNEK OLACAK BİR MODELİ HAYATA GEÇİRİYORUZ”

Şirket yetkililerinin yanı sıra Belediye Başkan Yardımcı ve Mali Hizmetler Müdürü Körpüş Mısırlı, Yazı İşleri Müdürü Özlem Kaydur, Fen İşleri Müdür vekili Mehmet Dada’nın da hazır bulunduğu imza töreninde konuşan Trend Enerji Yönetim Kurulu Başkanı Enver Özdel, kendilerinin bu alanda çok deneyimli bir firma olduğunu söyleyerek, “Yenilenebilir enerji konusunda birçok kurum ve kuruluşa danışmanlık hizmeti vermiş, modeller geliştirmiş bir şirketiz. Çaycuma’da da bu kapsamda görüşmeler yaptık. Farklı finans modelleri, yapma ve işletme biçimleri üzerinde durduk. Çaycuma Belediyesi iş yapma kapasitesi çok yüksek olan bir belediye. Buradan yola çıkarak ilk kez Çaycuma’da uygulayacağımız bir model geliştirdik. Belediye, bir yenilenebilir enerji birimi kuracak. Bizim mühendislerimiz bu birime gerekli eğitimleri verecek. Tüm inşaat faaliyetleri ile kurulumu kendi iş gücü ve ekipmanı ile yapacak olan Çaycuma Belediyesi, yalnızca malzeme satın alacak. Böylece maliyetleri en az üçte bir oranında düşüreceğiz. Başarılı olacağına canı gönülden inandığım bu modeli burada ilke kez uygulayacağız. Öyle umuyorum ki, tüm ülkeye de örnek model olacak. Birçok belediye bu konuda Çaycuma Belediyesinden destek isteyecek” dedi. 

KANTARCI: “ÇAYCUMA’NIN GELECEĞİNE YAPILMIŞ ÇOK ÖNEMLİ BİR YATIRIM”

Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan Çaycuma Belediye Başkanı Bülent Kantarcı, “İmzaladığımız protokolle, yenilebilir kaynaklardan kendi enerjimizi elde etme konusunda çok önemli bir adım attık. Belediyemizin giderleri arasında enerji maliyetleri maalesef büyük yer tutuyor. Yılda 3 milyon kilovatın üzerinde elektrik tüketen belediyemiz, milyonlarca lira fatura ödüyor. Bu tüketimin en önemli bölümünü kente su veren keson kuyular oluşturuyor. Yapacağımız bu yatırımla enerji maliyetlerimizi çok aşağılara çekeceğiz. En önemlisi de temiz enerji kullanarak doğaya ve insanlığa hizmet ettiğimiz gibi kendi kendine yeten bir belediye de olacağız.  İmzaladığımız bu protokol Çaycuma’nın geleceğine yapılmış çok önemli bir yatırımdır. Çünkü kurduğumuz tesisler 4-5 yıl gibi kısa bir sürede kendini amorti edecek. Sonrasında da en az 20 yıl daha faaliyetini sürdürerek bedava enerji üretecek. Çalışmaların bu aşamaya gelmiş olmasından çok mutluyum” dedi.

KANTARCI: “KENTİMİZİN DOĞAL DOKUSUNU KORURKEN KARBON AYAK İZİNİ DE DÜŞÜRÜYORUZ”

Şirketin fizibilite çalışmaları yaparak farklı seçenekleri kendilerine sunacağını söyleyen Başkan Kantarcı, sözlerini, “Arkadaşlar gerekli çalışmaları yaparak farklı seçenekler sunacaklar. Biz de Belediye Meclisimizde de görüşerek Çaycuma halkının yararına en doğru yöntemi seçerek uygulamaya koyacağız. Biz yalnızca güneş enerjisinden değil, kentimizin tam ortasından akan Filyos Irmağı’nın hidrolik gücünden de istifade etmek istiyoruz. Çaycuma, ne yazık ki, yıllardır nehre sırtını dönmüş durumda. Çevresinde yaptığımız rekreasyon çalışmaları ile kentin nehir ile buluşmasının ilk adımını attık. Onun peyzaj güzelliklerini kente bir değer olarak kazandırdık. Şimdi de potansiyel gücünü enerjiye çevirerek kente sunacağız. Arşimet burgusu denen, başta balıklar olmak üzere tüm su canlılarının dostu bir türbinle elektrik elde edecek projemiz de hazır. DSİ’de su kullanım izni de aldığımız projeyle ilgili görüşmelerimiz devam ediyor. Öyle ümit ediyorum ki önümüzdeki birkaç hafta içinde bunla ilgili de bir sonuca ulaşmış olacağız. Tüm bunlar çok güzel işler. Yaşayarak görüyoruz, birçok belediye başta imar uygulamaları olmak üzere, beldelerinin doğasını, çevresini mahfeden, tarihi ve doğal özelliklerini yok ederek yaşanmaz hale getiren uygulamalara imza atıyor. Bizse kentimizin doğal dokusunu koruyup karbon ayak izini düşürecek işlere imza atıyor, geleceğe yatırım yapıyoruz. Bundan büyük guru duyuyorum. Emeği geçen bütün arkadaşlarıma teşekkür ediyorum” diyerek tamamladı.

 

Güncelleme Tarihi: 11 Kasım 2020, 14:59
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER