Çaycuma Belediye Başkanı Bülent Kantarcı’nın vaatleri arasında yer alan ve 4 bin metrekare kapalı alanı tümüyle ahşaptan yapılacak olan Çaycuma Külliyesi’nin temel kazısına başlandı.
Çaycuma Belediye Başkanı Bülent Kantarcı’nın, seçim vaatleri arasında en çok önem verdiği projelerden biri olan Çaycuma Külliyesi’nin yapımı için ilk kazma vuruldu. Yörenin geleneksel mimarisine uygun olarak tümüyle ahşaptan yapılacak eserin temel kazı çalışmalarına başlandı. Özgün bir mimari tasarımla çok fonksiyonlu olarak projelendirilenKülliye yaklaşık 4 bin metrekare kapalı alana sahip olacak. Külliyede 2,500 kişi kapasiteli ahşap bir caminin yanı sıra kütüphane, aşevi, çok amaçlı toplantı salonu, Müftülük birimleri, muhtarlık, iş atölyeleri, musalla, abdesthane, çay ocağı gibi bölümleryer alacak. Külliye açık ve kapalı alanlarıyla toplam olarak 12 bin metrekare alana yayılacak.
Hazırlık çalışmalarını yerinde inceleyen Başkan Kantarcı, uzun süredir hayata geçirmeye çalıştığı projeye başlanmış olmanın sevincini, kişisel sosyal medya hesabından yayımladığı görüntülerle paylaştı. Başkan Kantarcı paylaşımında, “Nihayet! Uzun zamandır üzerinde çalıştığımız Çaycuma Külliyesi Camisi’nin temelini hazırlamaya başladık. Yaşam Park’ın devamında, 12.000m2 alanda tamamen ahşaptan yapılacak olan cami, unutulmaya yüz tutmuş bir kültürü bize geri getirecek ve Çaycuma’nın yeni siluetini oluşturan imgelerden birisi olacak. Heyecan verici” şeklinde ifadeler kullandı.
YALNIZCA BÖLGEMİZE DEĞİL, TÜRKİYE’YE DEĞER KATAN BİR ESER OLACAK
Yaptığı değerlendirmede yörenin yüzde altmışının ormanlarla kaplı olduğunu söyleyen Başkan Kantarcı, “Bölgemizin doğal dokusuna uygun olarak tamamen ahşaptan yapılacak külliye ile Karadeniz’in unutulmuşbir mimari değerini yaşatacağımız gibi, Çaycuma’ya prestijli bir yapı da kazandıracağız. Çünkü ahşap yapı tekniği tüm Karadeniz’in geleneksel yapı biçimidir ve bugün Karadeniz’de 1,500’e yakın ahşap cami bulunmaktadır. Ahşap yapılar son derece ekonomik olduğu gibi çokda sağlıklıdır. İlçemizin Akçahatipler köyündeki ‘Çivisiz cami’ olarak bilinen ahşap caminin çektiği ilgi göz önüne alınırsa, tamamen ahşaptan inşa edilecek külliyenin özgün tasarımı ve estetik görünümü ile yalnızca bölgemize değil, Türkiye’ye değer katan, ilgi çeken eserlerden biri olacağı açıktır” dedi.
Son yıllarda birbirinin kopyası olan mimari değeri düşük camilerin inşa edildiğini de söyleyen Kantarcı, “Yapacağımız ahşap külliye son derece estetik bir görünüme sahip olacak. Sadeliği, naifliği, doğal dokuyla olan uyumu ve düşük yoğunluklu yapısıyla bir huzur deryası olarak halkımıza hizmet verecek. Günümüzün cami mimarisine farklı bir boyut kazandıracağına da inandığım Çaycuma Külliyesi’nde ibadet etmek, inanın, bir ayrıcalık olacak. Çok emek verdik, çok çaba harcadık. Nihayet önemli bir eşiği aşarak temel hazırlıklarına başladık. Arkadaşlarım uygulama projesi üzerindeki son çalışmaları tamamlamak üzere. Ardından ihalesini yapıp, hızlı bir şekilde tamamlamayı arzuluyoruz” dedi
Kantarcı, “Çaycuma’ya uzun süre hizmet edecek, kentin simgelerinden biri olacak abidevi bir eserin daha inşasına başladığımız için çok mutluyum. Pek çok projeyi hayata geçirdik ama beni en çok heyecanlandıran projelerin en başında gelenlerden biri Külliye oldu. Emeği geçen herkese teşekkür ediyorum. Çaycuma’mıza, bölgemize, ülkemize hayırlı olsun. İçinde, herkese sağlık ve huzur içinde ibadet yapmak nasip olsun” diyerek sözlerini tamamladı.
Güncelleme Tarihi: 25 Ağustos 2020, 17:46