Çaycuma Belediye Başkanı Bülent Kantarcı 10 Aralık Çalışan Gazeteciler Günü nedeniyle bir açıklama yaptı. Kantarcı açıklamasında, “Demokrasilerin dördüncü kuvveti olan gazetecilik halkın haber alma özgürlüğünü sağlayan kamusal bir meslektir. Yaptığı haberlerle kamu otoritesi üzerinde bir tür denetim görevi de yapan gazetecilik mesleğinin özgürce yapılabilmesi, ülkelerin demokratik gelişkinliğinin de göstergesidir. Ülkemiz, bu konuda, ne yazık ki çok kötü bir durumdadır. Sınır Tanımayan Gazeteciler Örgütünün yayımladığı dünya basın indeksine göre Türkiye, 180 ülke arasında 157. sırada bulunmaktadır. Birçok gazetecinin yalnızca yaptığı haber nedeniyle yargılanıyor olması, kimilerinin 2020 yılını cezaevinde karşılaması, yöremiz gazetecilerinden Cevdet Akgün’ün yaptığı bir haber nedeniyle tam da böyle bir günde cezaevine girmiş olması bu alandaki kötü tabloyu açıkça ortaya koymaktadır.” dedi.
Çalışan Gazeteciler Günü’nde birçok gazetecinin işsizlik nedeniyle görevini yapamaz durumda olduğunu da söyleyen Kantarcı, “Resmi ilan kıskacında kalan yerel basın sözcüğün tam anlamıyla can çekişmektedir. Gerek yaşanan ekonomik kriz, gerekse siyasi nedenlerle, ülkemizde, yalnızca 2019 yılında 125 gazete, 40 kadar televizyon kanalı yayın hayatına son verdiği için sektörde ciddi bir işsizlik sorunu yaşanmaktadır. Buna bir de üniversitelerin gazetecilik bölümlerinden her yıl mezun olan binlerce genç eklendiğinde ortaya ciddi bir rakam çıkmaktadır. Ülkede faaliyet yürüten ayrımsız tüm gazetecilik kuruluşları yaptıkları açıklamalarda işsizliğin, güvencesiz çalışmanın, yargılamaların, tutuklulukların bu kadar yaygın olduğu medya sektöründe gazetecilerin kamusal görevlerini yerine getiremediğini ifade etmektedir. Bu sürdürülebilir bir durum değildir.” dedi.
Bu durumun mutlaka düzelmesi gerektiğini dile getiren Kantarcı açıklamasını, “Ülkemizde yaşayan herkesin, bilgi edinme ve haber alma hakkının yanı sıra düşünce, ifade ve serbestçe eleştiri yapma özgürlüğü bulunmaktadır. Bu özgürlüklerin kullanılmasının temel yollarından biri olan basın, yayın özgürlüğü temel bir insan hakkı olarak anayasal güvence altında tutulmaktadır. Bunun gereği yerine getirilmeli, yasalarda basın özgürlüğünü güvence altına alan düzenlemeler hızlı bir şekilde yapılmalıdır. Hak, hukuk anlayışının ortadan kalkıp insanların adalete güvenlerinin iyice kaybolduğu bir dönemde, atılacak bu adım, ülkemizde demokrasi rüzgârlarının esmesine de neden olacak, toplumun moral değerlerini de yükseltecektir. Bu duygularla çalışan, çalışamayan tüm gazetecilerin gününü kutluyor, bu yıl, bugünün simgesi haline gelen ilimiz gazetecilerinden Cevdet Akgün’e geçmiş olsun diyor, bir an önce özgürlüğüne kavuşmasını temenni ediyor.” diyerek tamamladı.
Gündem
Güncelleme Tarihi: 10 Ocak 2020, 17:13