Zonguldak’ın kurtuluşunun 97. yılı nedeniyle bir mesaj yayımlayan Çaycuma Belediye Başkanı Bülent Kantarcı, “Zonguldak şimdi ikinci bir kurtuluş savaşı veriyor” dedi.
Çaycuma Belediye Başkanı Bülent Kantarcı Zonguldak’ın düşman işgalinden kurtuluşunun 97. yılı nedeniyle bir mesaj yayımladı. Kantarcı mesajında, “Osmanlı İmparatorluğu zamanında Zonguldak yabancı şirketler tarafından işletilirken, yüzyılın sonunda, büyük ölçüde, Fransızların egemenliğine girdi. Fransız Devleti, Birinci Dünya Savaşı yıllarında, yöredeki şirketlerinin haklarını korumak, kömür üretimini artırmak bahanesiyle, 08 Mart 1919’da, Zonguldak’ı işgal etti. Gerek yerli halkın Müdafaa-i Hukuk Cemiyetleri aracılığıyla direnişleri, gerekse savaşın pek çok cephede sürmesi ve diğer konjonktürel nedenlerle, Fransızlar, 21 Haziran 1921 tarihinde Zonguldak’tan çekilmek zorunda kaldı. Bu başarının elde edilmesinde, Kuvayı Milliye tarafından Bartın ve Havalisi Komutanlığına getirilen Yüzbaşı Cevat Rifat Bey’in büyük katkısı bulunmaktaydı. 1920’de Çaycuma’ya gelerek karargahını kuran Cevat Rıfat, burada oluşturduğu 12 bin kişilik birlikle, Zonguldak’ı işgal eden Fransızlarla zaman zaman çatışmalara girdi ve onların Anadolu’nun içlerine ilerleme planını bozdu. Cezayir, Tunus asıllı Müslüman Fransız askerlerini ikna edip kendi tarafına çekerek Fransızların gücünün azalmasını sağladı” dedi.
İKİ BİNLİ YILLARIN BAŞINDAN İTİBAREN ÇÖKÜŞ ADETA YIKIMA DÖNÜŞTÜ
Genç Cumhuriyet’in Zonguldak’a çok değer verdiğini belirten Kantarcı, “Kurtuluş Savaşı’nın kazanılmasının ardından yeni bir ülke inşasına başlayan genç Cumhuriyet Zonguldak’a büyük değer verdi. Kömür havzasında çalışma ve yaşam koşullarının iyileştirilmesi, üretimin artırılması için yeni yatırımlar yapılmasının yanı sıra Zonguldak’ı il yaparak, ‘Cumhuriyet’in il kenti’ gibi büyük bir paye ile onurlandırdı. 1940’lı yıllarda yapılan millileştirmenin ardından 1980’lere kadar altın çağını yaşayan Zonguldak, sonraki süreçte büyük bir çöküş yaşadı. İçinden iki il çıkarılarak hem nüfus, hem de coğrafi olarak küçültülen Zonguldak’ta, iki binli yılların başından itibaren çöküş adeta yıkıma dönüştü. Zonguldak şimdi ikinci bir kurtuluş savaşı veriyor” dedi.
ALTERNATİF SEKTÖR ARAYIŞLARI HIZLANDIRILMALIDIR
Kantarcı açıklamasını, “Kentin varlık sebebi olan kömür havzası, ne yazık ki, bugün üretemez duruma düştü. Bunda ülkeyi yönetenlerin Zonguldak’a şaşı bakışı kadar, havzanın topografik yapısındaki bozukluk ve fosil yakıtların dünyada hızla itibar kaybetmesi de büyük rol oynadı. Her defasında bıkmadan ifade ettiğim gibi bin bir dertle boğuşan Zonguldak Kömür Havzası’nın sorunları Ankara’daki bürokratlarca çözülemez. Zonguldak Kömür Havzası başta bilim insanları, sektör temsilcileri, sendikalar, yerel yönetimler, mühendislik örgütleri temsilcileriyle birlikte ele alınmalı, yeniden yapılandırılmalıdır. Başta tarım, ormancılık ve temiz teknoloji ürünü yatırımlar olmak üzere alternatif sektörlerin geliştirilmesi sağlanarak kentin çöküşünün önüne geçilmelidir. Yaşayarak gördük ki, kente termik santrallerden başka bir şey vaat etmeyen yaklaşımlar kentsel yaşam kalitesini hepten tümden düşürdü ve göçü hızlandırarak Zonguldak’ı küçülttü. Zonguldak’ın esas kurtuluş mücadelesi hâlâ devam etmektedir. Bunu ancak akıllarımızı, fikirlerimizi, gönüllerimizi bir araya getirerek başarabiliriz. Bu duygularla tüm hemşerilerimin kurtuluş günü kutluyor, kuruluşundan bugüne kentimize emeği geçen herkesi saygıyla anıyorum” diyerek tamamladı.
Gündem
Güncelleme Tarihi: 20 Haziran 2018, 19:52