Yönetmeliğin amacını, kapsamını, söz konusu eğitimin önemine ve belirli sektörlerde çalışanların belge zorunluluğuna anlatan Yalınbaş, söz konusu Hijyen Eğitimlerinin Alaplı Mesleki Eğitim Merkezinde verileceğini ve katılacak kişilerin merkeze bizzat başvurmalara gerektiğini açıkladı.
HİJYEN EĞİTİMİ YÖNETMELİĞİNİN AMACI
Resmi Gazetede yayımlanan yönetmeliğin amacını Yalınbaş şöyle açıkladı: Gıda üretim ve perakende iş yerlerinde, insani tüketim amaçlı sular ile doğal mineralli suları üreten iş yerlerinde ve insan bedenine temasın söz konusu olduğu temizlik hizmetlerinin verildiği iş yerlerinde çalışanlara yönelik hijyen eğitimi programlarının planlanmasına, eğitimlerin verilmesine, iş yeri sahibinin, işletenlerin ve çalışanların bu konudaki sorumluluklarına, bu iş yerlerinde çalışmaya engel bulaşıcı hastalıkların ve cilt hastalıklarının belirlenmesine ve bu hastalıkların iyileşme halinin tespitine ilişkin usul ve esasları belirlemekte.
YÖNETMELİK HANGİ İŞ KOLLARINI KAPSAR?
Hijyen Eğitimi Yönetmeliği, Gıda üretim ve perakende iş yerleri (Ana dağıtım merkezleri, hazır yemek hizmeti, iş yeri ve kurum yemekhaneleri, restoranlar ve diğer benzeri gıda hizmetlerinin sunulduğu yerler, dükkanlar, toptan satış yerleri, süpermarket dağıtım merkezleri dahil olmak üzere son tüketiciye satış ve dağıtım noktasında gıdanın işlenmesi, muameleye tabi tutulması veya depolanması ve benzeri hizmetlerin verildiği iş yerlerini ifade eder), İnsani tüketim amaçlı sular ile doğal mineralli suların üretimini yapan iş yerleri, Kaplıca, hamam, sauna, berber, kuaför, dövme ve pirsingi yapılan yerler, masaj ve güzellik salonları ve benzeri yerler, Otel, motel, pansiyon ve misafirhane gibi yerler ve Komisyon tarafından Hijyen eğitimi verilmesi uygun görülen diğer iş kolları.
HİJYEN EĞİTİMİ BELGESİ SAHİP OLMAYANLAR ÇALIŞTIRILMAYACAK
Hijyen eğitimlerini alan kişilere Milli Eğitim Bakanlığı Hayat Boyu Öğrenme Genel Müdürlüğüne bağlı öğretim kurumlarınca kurs bitirme belgesi verilecek.
Hijyen Eğitimi Yönetmeliğinin kapsadığı iş yerlerinde bu bilgeye sahip olmayan kişiler çalıştırılmayacak. İş yeri sahipleri ve işletenleri, çalışanlarının hijyen eğitimi almasından ve belgeli olarak çalıştırılmasından birinci derecede sorumlu. Bizzat çalışmaları durumunda iş yeri sahipleri ve işletenleri de bu eğitimi almaya mecbur.
EĞİTİM KONULARI
Eğitimleri içerikleri, hijyen ilkelerine uyulmaması sebebiyle halk sağlığı açısından risk oluşturduğu bilinen virüslerin, bakterilerin, parazitlerin, mantarların ve diğer enfeksiyon etkenlerinin genel özelliklerini, bulaşma yollarını, hangi iş kolunda nasıl bulaşmalar olabileceğini veya halk sağlığının nasıl tehdit göreceğini, hastalık belirtilerini ve korunma yollarını ihtiva edecek şekilde komisyonca belirlenir. Eğitimlerin içeriğinde, iş kolunun özelliğine göre hijyen ve temizlik ilkeleri ile komisyonca bilgi verilmesinde fayda görülen başka etkenler ve konular da yer alır.
BAŞVURULAR ALAPLI MESLEKİ EĞİTİM MERKEZİNE YAPILACAK
Hijyen Eğitimi, Alaplı Mesleki Eğitim Merkezinde verilecek, katılacak kişilerin bir an evvel bize başvurması gerekmekte.
Adres: Merkez Mah. 4 Nolu Sokak No:34 Alaplı (Sanayi Sitesi 4 nolu Sokak)
Telefon No: 378 21 64 Faks No: 378 16 44, e-posta: [email protected]