Proje ulusal düzeyde düzenlenen TÜBİTAK Sanayi Odaklı Lisans Bitirme Projeleri Yarışması genel kategoride Bin´in üzerinde bitirme projesi arasından birincilik ödülüne layık görüldü.
Tekerlekli sandalye, kullanıcının başına taktığı bir aparat aracılığıyla kontrol ediliyor. Hastanın kullanabildiği uzvuna göre hareket, ses ya da mimiklerle komut verilerek sağa, sola, ileri ve geriye hareket ediyor. Tüm felç hastalarını yakından ilgilendiren icadı yapan Selman Zengin, projelerinin düşünce kontrol sistemiyle her felç hastasına yönelik yüzde yüz yatağa bağımlı hiçbir vücutsal fonksiyonunu kullanamayan 800 bin hastaya yönelik olduğunun altını çizdi. Projenin çıkış noktasının sosyal sorumluluk olduğunu belirten Zengin, insanlara acaba bir derman bulabilir miyiz düşüncesiyle böyle bir işe giriştiklerini ve başarılı olduklarını ifade etti. Felçli vücut fonksiyonlarını tamamen yitirmiş bir kişinin istediği noktaya normal bir insan gibi ulaşacağını kaydeden Zengin , Bilgisayar sistemine tanımlanmış gömülü sistemde hasta sağ kolunu hayal ettiğini düşünüyor ve biz bundan veri alıyoruz. Tabii ki kolunu kaldıramıyor. Sol kolunu kaldırdığını düşünüyor. Biz ondan sinyal alarak tanımlıyoruz. Hasta sandalyeye oturduğu zaman sağ kolunu hareket ettirdiğini düşündüğü zaman sağa doğru yönelme oluyor. dedi.
KİŞİYE ÖZEL TEKERLEKLİ SANDALYE
Kontrol noktasında kullanılabilen vücut uzuvlarına göre tercihlerin olduğunu vurgulayan genç mühendis Zengin Birincisi hastanın kafasını sağa veya sola çevirmesiyle kontrol sağlıyoruz. İkincisi ses komutlarıyla,Hasta mikrofona ileri dediği anda ileri geri dediğinde geri gidiyor. Aynı şekilde sağ veya sol denildiğinde de o yöne doğru hareket ediyor. Üçüncü olarak hasta göz kaslarını sola çevirdiğinde sola, sağa baktığında sağa gidiyor. Dişini sıktığında da duruyor. Ayrıca bunların hepsi kişinin durumuna ve talebine göre özel olarak üretilebilir. ifadelerini kullandı. Şimdiye kadar 10 hasta üzerinde tekerlekli sandalyenin denendiğini belirten Zengin bunların hepsinde olumlu sonuç alındığını sözlerine ekledi. Genç mühendis tekerlekli sandalyenin maddi boyutuna da vurgu yaparak, Yurtdışı ve Amerika´dan 10 bin doların üzerinde fiyatlarla tekerlekli sandalye ithal ediliyor. Bunlar felçli hastaların kullanımı için getirilirken el-kol kontrol olanaklı hassas joystickler kullanılıyor. Bunu hastanın kullanabilmesi için aylarca fizik tedavi alması gerekiyor. Tabii bundan da yüzde yüz sonuçların alınabileceğinin kesinliği de yok. Ayrıca maddi ve manevi yıpranma süresi de var. Ama bizim yaptığımız tasarımda hiçbir fizik tedavi gerektirmeden hastaya sadece 1 saatlik özel eğitim veya video izletimi ile ürün kullanıma hazır hale getirilmiş oluyor. Piyasadaki fiyatlar 2 ile 7 bin arasında değişiyor. Bizim üretimimizin ücreti 5 bin lira civarında bir rakam olacak. Kişinin kullanımına göre özel opsiyonlarda fiyatlara farklılık var. şeklinde konuştu.
Sandalye beynin elektriksel etkinliklerinin saçlı deriye yerleştirilen elektrotlar aracılığıyla kaydedilen sinyallerle çalışıyor.. Bu sinyaller, beyin-bilgisayar arayüzlü sistem ile yapay-zeka algoritmaları kullanılarak anlamlı komutlara dönüştürülüp bir mikro denetleyici üzerinden kontrol edilerek, kişi tekerlekli sandalyeyi ellerini ve ayaklarını kullanmadan hareket ettirebiliyor. TUBITAK´ın da desteğini alan tekerlekli sandalye 10 hasta üzerinde Araf cerrahi tıp merkezi ve Araf hastanesinde Nöroloji uzmanlarının desteği alınarak başarıyla denendi. Araf Hastanesi Genel Müdürü Oktay Durmuş projenin felçli hastalara umut olduğunu belirterek bu projenin en kısa sürede seri üretim aşamasına geçmesi gerektiğini ifade etti. Genel Cerrah Ramazan Tarık ise omurilik felçlilerine yönelik yapılan bu sistemin günlük yaşamda felçli insanların yaşam kalitesini artırarak başka kişilere olan bağımlılığını azaltılacağını dile getirdi. Sistemin son prototip modeli Araf hastanesi fizik tedavi rehabilitasyon merkezinde test aşamasında denenmekte. Geliştirilen tekerlekli sandalye, kısmi felçli hastaların yanında, vücutsal fonksiyonlarını kullanamayıp tamamıyla yatağa bağlı felçli hastaların da istedikleri yöne hareket ederek günlük yaşamlarındaki ihtiyaçlarını karşılayabilmelerine yardımcı oluyor. Proje ulusal düzeyde yapılan TÜBİTAK Sanayi Odaklı Lisans Bitirme Projeleri Yarışması genel kategoride 1000´in üzerinde bitirme projesi arasından birincilik ödülüne layık görüldü.
Annenin Babanın en büyük sevinci çocuğunun bir sahada, bir alanda başarılı olması yavrumuzun TÜBİTAKtaki ödül yarışmasında birinci olması, Bu projede Türkiye Birinciliğine oynaması bizleri hakikaten hem heyecanlandırdı, hem gururlandırdı, Tabi yavrularımıza arkadaşına dua ediyoruz. Mübarek ramazan ayında rabbim tüm yollarını açık etsin, daha büyük projelerde memleketimize, memleketimizin insanlarına faydalı olmalarını bekliyoruz, bunlar Türkiyenin beyin gücü, bu beyin güçlerine de devlet büyükleri tarafından sahip çıkılmasını arzu ediyoruz. Bu konuda Ereğli İlçe Müftümüz Recai Albayrak hocamda bizleri desteklediler. Kendilerine Çok teşekkür ediyorum dedi.
Güncelleme Tarihi: 01 Temmuz 2014, 20:59