gundemeregli.com-Alaplı Esnaf ve Sanatkarlar Odası tarafından Tütün Ürünlerinin Zararlarının Önlenmesi ve Kontrolü konulu seminer düzenlendi.
Zonguldak Halk Sağlığı Müdürlüğü Bulaşıcı Olmayan Hastalıklar, Programlar ve Kanser Şube Müdürü Esin İlhan, Alaplı Kültür Salonunda düzenlenen seminerde yaptığı konuşmada, tütün uygulamalarında bir takım değişikliler olduğunu hatırlatarak, düzenlenen seminerler sayesinde bu değişiklikleri esnafa anlattıklarını söyledi.
Yapılan yasa değişikliklerinden esnafın haberdar olmadığını ve denetlemelerde zor durumda kaldıklarını ifade eden İlhan, Bugün esnafımıza bir takım nedenleden dolayı kapatma cezaları gelmekte. Bu cezaların hem yasal hem de sağlık yönünden gerekçelerini bu seminerlerle onlara iletiyoruz diye konuştu.
12 Temmuz 2012 tarihli Resmi Gazetede yayımlanan 6354 sayılı kanunla denetim yapan yetkililere işletme sorumlularına uyarı yapmaksızın ceza verme yetkisi getirildiğini belirten İlhan, Yeni yasayla tütün içersin ya da içermesin, elektronik sigara ve bitkisel nargile gibi tütün ürünü taklit eden her türlü ürün tütün ürünü kabul edilecek ve aynı yasaklara tabi olacak. Sigara yasağını ihlal eden işletmeler yeni dönemde daha ağır cezalarla karşılaşacak. Buna göre tütün tüketimine izin veren işletmeler bir yıl içinde aynı ihlali iki kez tekrarladıkları tespit edilip, üçüncü tekrarda kapatma cezası alacak. Yeni yasa değişikliğiyle bu maddedeki cezaları gerektiren fiillerin bir yıllık dönemde tekerrürü halinde idari para cezası bir kat, ikinci tekerrürü halinde iki kat artırılarak verilir.
Aynı dönemdeki üçüncü tekerrürde de iş yeri on günden bir aya kadar kapatılır hükmü getirildi. Ayrıca ihlal tespit edilen tarihten itibaren bir yıl içinde aynı ihlalin birinci tekerrüründe, alt ve üst sınırlar arasında belirlenen temel ceza bir kat artırılır. İkinci tekerrüründe yine alt ve üst sınırlar arasında ikiyle çarpılarak çıkan sonuç belirlenen temel ceza ile toplanır. Üçüncü tekerrürde ise iş yeri on günden bir aya kadar mahalli mülki amir tarafından kapatma cezası ile cezalandırılır ve kapatma işlemi ruhsatı veren kurum tarafından uygulanır.12 aylık süre içinde aynı ihlale yönelik üç veya daha fazla tekerrür halinde uygulanacak cezai müeyyide kapatma cezasıdır. dedi.
Seminere, Alaplı Belediyesi Başkan Yardımcısı İbrahim Şengün, Alaplı Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Recep Ocak, Alaplı Esnaf ve Sanatkar Odası Başkanı Şerafettin Kocaman ve esnaflar katıldı.