Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı ŞemsiBayraktar, kanatlı eti ve ürünleri ihracatında yaşanan sıkıntıların üretimrakamlarına da yansıdığını bildirerek, 2016 Kasım ayında tavuk eti üretimi geçenyılın aynı ayına göre yüzde 2,1 gerilemeyle 152 bin 74 tondan 148 bin 817 tonaindi dedi.
Bayraktar, yaptığı açıklamada, 2016yılı Kasım ayında, 2015 yılı Kasım ayına göre, son aylarda ihracatta yaşananolumlu gelişmeler nedeniyle tavuk yumurtası üretiminin yüzde 12 artışla 1milyar 408,1 milyon adetten 1 milyar 577,5 milyon adede çıktığını belirtti.
-İhracat-
2016 Kasım ayında ihracatın,2015 yılı Kasım ayına göre, kanatlı eti ve ürünlerinde yüzde 7,5 gerilediğini,yumurta ihracatında Kasım ayında yaşanan yüzde 25,1lik artışın, Ocak-Kasımdönemdeki kaybı gidermediğini vurgulayan Bayraktar, şunları kaydetti:
Kasım ayında,2015 yılının aynı ayına göre, yumurta ve ürünleri ihracatı 26 milyon dolardan31,4 milyon dolara artarken, kanatlı eti ve ürünleri ihracatı ise özellikleIraka yapılan ihracatın yüzde 8,9 oranında düşmesinden dolayı 35,6 milyondolardan 30,8 milyon dolara geriledi. Kanatlı eti ve ürünlerinde Ocak-Kasımdönemi ihracatı 415,3 milyon dolardan 320,4 milyon dolara gerilemesi üretimrakamlarını da etkiledi. 11 aylık dönemde ihracattaki gerileme yüzde 22,9ubuldu.
Son aylardaihracatta yaşanan olumlu gelişmelere rağmen, yumurta ve yumurta ürünlerindeOcak-Kasım döneminde ihracat 245,4 milyon dolarla, 2015 yılının Ocak-Kasımdönemindeki 253,4 milyon doların altında kaldı. İhracattaki gerileme yüzde 3,2oldu.
-Kanatlı sektöründe yeni bir ihracat stratejisibelirlenmeli-
Kanatlısektörünün milyonlarca kişiye istihdam yaratan, çok büyük miktarlarda üretimyapan, yüz milyonlarca dolar döviz girdisi sağlayan bir sektör olduğuna dikkatiçeken Bayraktar, şöyle devam etti:
Ülkemizdeson teknolojiyi en iyi kullanan sektörlerinin başında kanatlı sektörü gelmektedir.Ülke içi tüketim belli noktalara ulaşmıştır. Sektörün kapasitesi ülkeihtiyacının çok üzerindedir. İhracattaki tıkanmalar sektörü zor durumdabırakmaktadır. Yaralarısarabilmemiz için yeni bir ihracat stratejisi belirlenmelidir. İhracatyapmak ve bu ihracatı sürekli artırmak zorundayız. Dünyada çok büyük miktarlarda kanatlıeti ve kanatlı ürünleri, yumurta ve yumurta ürünleritalebi var. Bu talep değerlendirilmeli, başta Ortadoğu olmak üzere yakınpazarlara yoğunlaşılmalıdır. Yeni pazarlara girmenin yolları aranmalı, mevcutpazarlarda pazar payımızı artırıcı tedbirler alınmalıdır. Özellikle bukapsamda; yüksek maliyetten kaynaklı rekabetteki dezavantajlarımızı ortadankaldıracak, ihracatı destekleyecek tedbirlerin hayata geçirilmesi önemli bir adımolacaktır.
-Düzelenilişkilerin Rusyaya yönelik ihracatını artırmasını bekliyoruz-
Milyonlarcahacının ziyaret ettiği SuudiArabistan, tavuk etini bizden değil, Brezilyadan alıyor. Kanatlı eti vekanatlı ürünleri, yumurta ve yumurta ürünlerinde, Suudi Arabistan veOrtadoğuya ihracat mutlaka artırılmalı; ihracatta Afrika ülkeleri, Gürcistan gibi ülkelerde de pazarpayımızı artırıcı destekler hayata geçirilmelidir. Rusya ile düzelenilişkilerin bu ülkeye yönelik kanatlı ürünleri ve yumurta ihracatınıartırmasını bekliyoruz. Bu pazarlara özel teşviklerle daha fazla açılmalıyız.Bunun dışında Çinin tavuk ayağı ihracatımıza uyguladığı kısıtlamalarınkaldırılması yönündeki girişimlerin sonuçlandırılması ve buraya tekrarihracatın sağlanabilmesi, Japonya ile yapılan görüşmelerin de tamamlanarak buülkeye ihracatın sağlanması sektör açısından önemlidir. Avrupa Birliği hala çiğtavuk ihracatımıza yasak uygulamaktadır. Bu konuda da aradaki pürüzlerinkaldırılmasına ve somut adımların atılmasına ihtiyaç vardır.