Çelik Sektörünün Devi Erdemir’in Kredi Notunu Yükseltti

Ciro ve kârlılıkta yüksek performansla kapattığı 2014 yılındaki başarısının ardından Forbes Global 2000 listesinde de yer alarak dünya klasındaki şirketler arasındaki yerini sağlamlaştıran Erdemir Grubu, hem şirketi hem demir çelik sektörünü şampiyonlar ligine taşıyacak olan Ar-Ge Merkezi’ni devreye aldı.

Çelik Sektörünün Devi Erdemir’in  Kredi Notunu Yükseltti

Ciro ve kârlılıkta yüksek performansla kapattığı 2014 yılındaki başarısının ardından Forbes Global 2000 listesinde de yer alarak dünya klasındaki şirketler arasındaki yerini sağlamlaştıran Erdemir Grubu, hem şirketi hem demir çelik sektörünü şampiyonlar ligine taşıyacak olan Ar-Ge Merkezi’ni devreye aldı. Sadece Türkiye’nin değil dünyanın sayılı ağır sanayi devlerinden olan Erdemir Grubu’nun Ar-Ge merkezi, Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık tarafından resmen açıldı. Erdemir’in Ar-ge merkezi, alanında Avrupa’nın sayılı tesisleri arasında yer almasıyla dikkatleri üzerine çekiyor. Önümüzdeki üç yılda toplam 1 milyar doları bulan tutarda yatırımını hayata geçirmeye hazırlanan Erdemir’in Yönetim Kurulu Başkanı Ali Pandır, küresel kapsamda ihtiyaçlar akılcı ve yenilikçi çözümler sunabilen bir oyuncu olmayı hedeflediklerini belirtti.

Öte yandan uluslararası derecelendirme kuruluşu Standard & Poors (S&P), hem üretim hem kârlılıkta yükselen trendiyle dikkat çeken Erdemir’in kredi notunu B+’dan BB-‘ye bir not yükseltti. S&P’nin Erdemir’in kredi notunu yükseltmesinde, çelik sektörünün düşen fiyat ve karlılıklar, kapasite fazlasının yarattığı darboğaz sebebiyle yaşanan global zorluklara rağmen Erdemir’in 2010 yılından bu yana sektör ortalamalarının çok üzerinde sürdürülebilir karlılık büyük rol oynadı.

Türkiye’nin ağır sanayi devi Erdemir Grubu, hem şirketi hem demir-çelik sektörünü geleceğe taşıyacak olan önemli bir adım attı. Önümüzdeki beş yıllık süreçte alanında dünyanın en büyüklerinden biri olmayı hedefleyen ve farklı kategorilerde toplam 1 milyar dolarlık yatırımını hayata geçirmeye hazırlanan Erdemir Grubu, yatırım atağının en önemli itici güçlerinden biri olan Ar-Ge merkezini faaliyete geçirdi. Resmi açılışı Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık tarafından yapılan ve Türkiye’nin ilk çelik Ar-Ge Merkezi unvanını taşıyan merkez, Avrupa’nın da sayılı tesisleri arasında yer alıyor.

Çelik araştırmaları merkezi olacak

Ar-Ge Merkezi’nin faaliyete girmesi üzerine bir değerlendirme yapan Erdemir Yönetim Kurulu Başkanı Ali Pandır, Türkiye’de üretilen yassı çeliğin yüzde 67’sini, tüketilen yassı çeliğin yüzde 35’ini üreten Erdemir Grubu’nun 7 milyar dolar aktif büyüklüğü ve 13 bine yakın çalışanıyla Türk sanayisinin lider kuruluşlarından olduğunu belirti. Ürettiği her ton yassı çeliğin getirdiği katma değerle ülkemizde cari açığın giderilmesine katkı sağlayan Erdemir’in dünya klasında şirket olma hedefiyle ilerlediğini söyleyen Pandır, bu vizyona ulaşma yolunda inovasyon kültürü oluşturmak için çalıştıklarını ifade etti. Erdemir Ar-Ge Merkezi’nin üretim yetkinlikleri ve çalışan kalitesiyle sektörde bir ilk olduğunu söyleyen Pandır, uzun vadede ileri çelik araştırmaları merkezi olacak merkezle, dünyanın takip edeceğini belirtti. Pandır, küresel kapsamda ihtiyaçlar akılcı ve yenilikçi çözümler sunabilen bir oyuncu olmayı hedeflediklerini belirtti.

Işık: Çelik sektörünün dinamosu

Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık da Türkiye çelik sektörünün yapısal sorunlarını çözerek katma değeri yüksek ürünlere odaklanması gerektiğini, bunu da Ar-Ge ve inovasyonla yapabileceğini söyledi. Türkiye’de mevcut durumda 184 olan Ar-Ge merkezi sayısını ilk etapta 500’e çıkarmayı hedeflediklerini aktaran Fikri Işık, bu alandaki düzenlemeleri Ar-Ge merkezlerini geliştirecek tarzda geliştireceklerini ifade etti. Türk çelik sektörünün dinamolarından olan Erdemir’in kendi büyürken Türkiye’nin büyümesine de ciddi katkı sağladığını vurgulayan Işık, Erdemir’in Ar-Ge Merkezinde yeni ürün geliştirme ve daha kaliteli üretim çalışmalarının yanı sıra geleceğin teknolojilerine de yatırım yapması gerektiğini vurguladı.  Işık, demir çelik sektörünün dünyada rekabetçi olarak yoluna devam etmesi için Ar-Ge’nin gelişmiş ülkelerde olduğu gibi hayat felsefesi haline gelmesi gerektiğini belirtti. Türkiye’nin teknolojiyi sadece tüketen değil üreten bir ülke olması gerektiğini ifade eden Işık, kendi imkanlarıyla yüksek fırınını yapan Erdemir’in engin birikiminin önümüzdeki süreçte Türkiye’nin yeni hedeflerine katkılar sağlayacağına olan inancını dile getirdi.

Dünyaya örnek merkez

Hammaddeler ve demir üretim; çelik üretim ve döküm teknolojileri; sıcak ürün ve proses; soğuk ürün ve proses olmak üzere 4 ana bölümde faaliyetlerini yürüten Erdemir Ar-Ge Merkezi, çelik kullanıcısı sektörlerin artan ihtiyaç ve beklentileri doğrultusunda yenilikçi çözümler sunacak Erdemir Ar-Ge Merkezi, yüksek katma değerli yeni ürünleri uygun maliyetlerde üretmeyi ve hammadde girdi maliyetlerini düşürmeyi hedefliyor. Türkiye’de ilk olacak ve Avrupa’da az sayıda üreticinin sahip olduğu ‘Simülasyon Merkezi’ kapsamında Erdemir Ar-Ge Merkezi,   hammadde Ar-Ge simülasyon laboratuvarı ve ürün geliştirme Ar-Ge simülasyon laboratuvarı olmak üzere iki adet kapsamlı laboratuvar kuracak.  Kapasite kullanım oranını değiştirmeden yüksek ürünler üretmeye odaklanacak olan Erdemir’in bakanlık onaylı ilk Ar-Ge Merkezi, uzun vadede bir ileri çelik araştırmaları merkezi olarak hizmet verecek.

S&P Erdemir’in notunu artırdı

Öte yandan uluslararası derecelendirme kuruluşu Standard & Poors (S&P), hem üretim hem kârlılıkta yükselen trendiyle dikkat çeken Erdemir’in kredi notunu B+’dan BB-‘ye bir not yükseltti. S&P’nin Erdemir’in kredi notunu yükseltmesinde, çelik sektörünün düşen fiyat ve karlılıklar, kapasite fazlasının yarattığı darboğaz sebebiyle yaşanan global zorluklara rağmen Erdemir’in 2010 yılından bu yana sektör ortalamalarının çok üzerinde sürdürebilir karlılık büyük rol oynadı. Erdemir’in yüksek kapasite kullanım oranı ve Türkiye çelik pazarına olan önemli ithalat tehdidine rağmen pazar payımızı korumadaki başarısı; karlılığın yarattığı serbest nakdin yüksek temettü ödemeleriyle beraber grubun borç yükünü önemli oranda azaltması; dünya çelik sektörünün ortalamalarının çok üzerinde gerçekleşen karlılıklar ve marjlar,  not artışındaki diğer etkenler olarak dikkat çekti.

Yüksek kârlılık yakaladı

Türkiye’nin ağır sanayi devi Erdemir, geçen yıl ciro ve kârlılıkta ulaştığı yüksek performansın ardından, uluslararası alanda düşen hammadde fiyatlarına rağmen 2015 ilk çeyreğini de göz dolduran bir performansla tamamlamıştı. Erdemir Grubu’nun ilk çeyrek net satış gelirleri 1 milyar 179 milyon dolar, net dönem kârı ise 137 milyon dolar olarak gerçekleşti. Erdemir’in geçen yılın ilk çeyreğinde satış gelirleri 1 milyar 324 milyon dolar, net dönem kârı ise 195 milyon dolar olmuştu. Erdemir’in yılın ilk çeyreğinde FAVÖK’ü (EBITDA) ise 249 milyon dolar olarak gerçekleşti. Türkiye’de üretilen ham çeliğin yüzde 25’ini, yassı çeliğin ise yüzde 67’sini gerçekleştiren Erdemir, 2014 yılı sonu itibariyle net kârını yüzde 51 artırarak 732 milyon dolar net kâra ve 5.3 milyar dolar ciroya ulaşmıştı.

ERDEMİR Grubu Hakkında:

ERDEMİR Grubu’nun ana şirketi Ereğli Demir ve Çelik Fabrikaları TAŞ. Türkiye’nin ilk ve en büyük entegre yassı çelik üreticisidir. Grubun şirketleri; yassı ve uzun çelik üreten İSDEMİR, Sivas ve Malatya´da maden sahaları bulunan ERMADEN, Romanya´da silisli çelik üreten ERDEMİR Romanya, Grup şirketlerine mühendislik yönetimi hizmeti veren ERENCO ile sektörün ebatlanmış yassı çelik ihtiyacını karşılayan ERDEMİR Çelik Servis Merkezi’dir. 2006 yılında OYAK bünyesine katılan ERDEMİR Grubu, toplam varlıkları açısından Türkiye’nin en büyük sanayi kuruluşlarından biridir. Ayrıca Singapur’da “ERDEMİR Asia Pacific Pte. Ltd” adıyla Asya-Pasifik Bölgesi’ndeki faaliyetlerini yürüten bir ofisi daha bulunmaktadır.

 

 

Güncelleme Tarihi: 29 Mayıs 2015, 15:00
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER