gundemeregli.com-
Milyonlarca taşın denize dökülerek doldurulduğu Ereğli-Alaplı arasındaki Gülüç tersanesi şimdilerde küçük yolcu gemilerine uzatmalarla montaj yapılarak sektörün ayakta tutulmaya çalışılması yürek sızlatıyor.
Bugüne kadar onlarca devasa geminin kızaktan denize indirildiği Kdz. Ereğli tersanelerinde, kızakta artık tekne denilebilecek küçük gemiler yer alıyor. Aldıkları küçük yolcu gemi siparişleri ile ekmek kavgasının içersine giren sektör temsilcileri, bu gemilerin yolcu kapasitesini artırmak için ekleme ve montaj yaparak tadilatını yapıyor.
Bir zamanlar kurulu bulunan 11 tersanede çalışan 11 Bin kişi ile İstanbul Tuzla tersanesinin ardından ikinci en büyük tersane olan Ereğli tersanesi, bugünlerde faaliyet gösteren birkaç tersanede çalışan 150 kişi ile bölge ekonomisinde önemli yıkımlar yarattı.
Kriz nedeniyle şimdilerde küçük yolcu gemilerine yapılan uzatmalar ve montajlar ile büyüterek tadilatlarla krizden çıkış yolu arayan sektör, girdiği darboğazdan bir türlü çıkamıyor.
Özellikle 2008 yılında yaşanan global kriz ile büyük bir çıkmazın içersine giren tersanecilik sektörü yaşanan sorunlar nedeniyle bölge ekonomisine ağır darbeler vurdu.
sektördeki
Üretim yapan 11 tersaneden sadece bugün bir kaçı küçükte olsa faaliyetlerini sürdürürken, resmi rakamlara göre, 10 bin civarında beyin ve işgücünün göç ederek, tersanelerin kaderine terk edilmesi işvereni arayışlara itmek zorunda bırakıyor.
Yıllardır binlerce
Yolcu gemisini iki ayda montajlarla büyüterek, kapasitesini artıran,projesini değiştiren ve tadilatını yapan firma kısa sürede bu çalışmayı tamamlamayı hedefliyor.
11 kişilik ekiplerle yapılan çalışmalarda yolcu gemisi ortadan kesilerek yeni eklemeler yapılıyor ve tekrar birleştirilerek ekonomiye kazandırılıyor.
Bu şekilde de ayakta kalmaya çalışan sektör küçük yolcu gemileri tadilatları ile eski günlerini adeta mumla arıyor.
Güncelleme Tarihi: 13 Şubat 2013, 14:42