Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK), Banka Kartları ve Kredi Kartları Hakkında Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına İlişkin Yönetmelik Taslağını internet sitesinde yayımlandı. Taslağa göre, mal veya hizmet alımı sonrası belli bir ücret karşılığı borcun taksitlendirilmesi veya ödemenin ertelendiği dönemler de dahil olmak üzere, kredi kartları ile gerçekleştirilecek mal ve hizmet alımları ile nakit çekimlerinde taksitlendirme süresi 9 ayı geçemeyecek. Kuyumla ilgili harcamalarda bu süre 4 ay, beyaz eşya ve mobilya ile eğitim ve öğrenim ücretine ilişkin harcamalarda ise 12 ay olarak uygulanacak. Böylece, beyaz eşya ve mobilya ile eğitim ve öğrenim ücretine ilişkin harcamalarda taksit sayısı 9dan 12ye çıkmış olacak.
Taslakta, değişikliğin Resmi Gazetede yayımlanmasıyla yürürlüğe gireceği açıklandı. Mevcut tebliğde beyaz eşya, mobilya ve eğitim/öğretim harcamaları ile ilgili özel bir ifade bulunmuyor ve kuyum dışındaki harcamaların taksitlendirilmesi dokuz ay ile sınırlandırılıyor. Gıda, telekomünikasyon ve akaryakıt harcamalarında ise taksitlendirilmesine izin verilmiyor.
ŞU ŞEKİLDE DEĞİŞİYOR
Açıklanan taslağa göre 10/03/2007 tarihli ve 26458 sayılı Resmî Gazetede yayımlanan Banka Kartları ve Kredi Kartları Hakkında Yönetmeliğin 26. maddesinin yedinci ve sekizinci fıkrası şu şekilde değiştirildi:
Mal veya hizmet alımı sonrası belli bir ücret karşılığı borcun taksitlendirilmesi veya ödemenin ertelendiği dönemler de dâhil olmak üzere, kredi kartları ile gerçekleştirilecek mal ve hizmet alımları ile nakit çekimlerinde taksitlendirme süresi dokuz ayı geçemez. Kuyumla ilgili harcamalarda bu süre dört ay, beyaz eşya ve mobilya ile eğitim ve öğrenim ücretine ilişkin harcamalarda ise bu süre on iki ay olarak uygulanır. Kredi kartlarıyla gerçekleştirilecek telekomünikasyonla ilgili harcamalarda ve yemek, gıda, akaryakıt ile hediye kart, hediye çeki ve benzeri şekillerde herhangi somut bir mal veya hizmeti içermeyen ürünlerin alımlarında taksit uygulanamaz.
Kurumsal kredi kartları ile, mal veya hizmet alımı sonrası belli bir ücret karşılığı borcun taksitlendirilmesi veya ödemenin ertelendiği dönemler de dâhil olmak üzere gerçekleştirilecek mal ve hizmet alımları ile nakit çekimlerinde taksitlendirme süresi dokuz ayı geçemez. Bu süre, beyaz eşya ve mobilya ile eğitim ve öğrenim ücretine ilişkin harcamalarda on iki ay olarak uygulanır.
Güncelleme Tarihi: 27 Ekim 2015, 12:31