Bülent Ecevit Üniversitesi (BEÜ), İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Öğretim Üyesi Prof. Dr. Güven Önalı ağırladı. Aynı zamanda Yurt Madenciliğini Geliştirme Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı da olan Önal, Dünyada ve Türkiye´de Elektrik Üretimi, Yerli Kömür Kullanımının Ekonomiye Katkısı konulu konferansta konuştu. BEÜ Mühendislik Fakültesi Maden Mühendisliği Bölümü ve BEÜ Enerji Uygulama ve Araştırma Merkezi tarafından düzenlenen konferans, Tahir Karauğuz Konferans Salonunda gerçekleştirildi.
EN FAZLA ÜRETİMİ ÇİN GERÇEKLEŞTİRİYOR
Taşkömürünün bilinen kömür rezervlerinin yüzde 66sını oluşturduğunu ifade eden Önal, Zonguldak havzasının da taşkömürü rezervlerine sahip olmasına rağmen üretimin olmadığını belirtti. Amerika Birleşik Devletlerinin taşkömürü rezervine sahip olmasına rağmen kaya gazı üretimine yöneldiğini aktaran Güven Önal, şöyle devam etti:
Bilinen kömür rezervlerinin yüzde 66sı taşkömür olmak üzere rezervlerin dünyanın 1.2 trilyon tondur. Halen bunun en büyük miktarları ABDdedir. Çinde değil. Bu; dünyada fosil yakıtlar içerisinde en büyük rezerv kömüre aittir. Yani petrole ve doğalgaza göre kömürün rezervi daha fazla ve bugünkü bilineniyle; bugünkü kullanım trendinde 180 yıllık bir ömür tahmin ediliyor. Toplam 1.1 trilyon ton kömür rezervinin yüzde 26sı ABD, yüzde 17si Rusya, yüzde 12si Çin, yüzde 15.4ü Türkiyede bulunuyor. En büyük rezerv Çinde olmamasına rağmen büyük çoğunluğu Çinde üretiliyor. Örneğin bugün Çinin kömür üretimi 4.7 milyar ton, ABDnin takriben 1.9 milyon ton, büyük üretici Hindistan var. Hindistanın üretimi de 500-600 milyon ton civarındadır. Dünyadaki kömürün büyük çoğunluğunu, yüzde 75ini üç tane ülke üretiyor. Dünya kömürünün yüzde 76sını üreten bu üç ülkeden hiç birisi Kyoto Protokolünü imzalamamıştır.
KAYA GAZI ABDYİ 50 YIL GÖTÜRECEK BOYUTTA
Amerika Birleşik Devletlerinin kaya gazı üretimine yöneldiğini aktaran Güven Önal, Amerika her geçen gün büyük ölçüde kaya gazı, kaya petrolü dediğimiz kaya gazını doğrudan doğruya enerji üretimine soktu. Ve giderek de artıyor. Amerikanın şu anda bulduğu kaya gazı ve petrolü rezervleri bugün bilinen 50 yıl götürecek boyuttadır. Çünkü kaya gazından üretilen enerji kömüre göre daha ucuz. Onun için orada her şey piyasa ekonomisine göre yürüdüğü için kaya gazı kullanılıyor diye konuştu.
REZERV VAR ÜRETMİYORUZ
Türkiyenin taşkömürü rezervi olmasına rağmen üretim yapmadığını ifade eden Prof. Dr. Güven Önal, Zonguldak havzasını da örnek verdi. Zonguldakın üretebileceği taşkömürünün beşte birini dahi üretmediğini belirten Önal, şöyle dedi:
2014 yılında 56 milyon ton kömür üretmişiz. En üst düzey 2012 yılında 80 milyon ton kömür üretilmiş. Elimizde bizim şu anda 80 değil 90 milyon ton kömür üretebilecek bir kapasite var. Ama değişik nedenlerle üretemiyoruz. Bunun tipik örneklerinden biri de Zonguldak havzasıdır. Üretebileceğinin 5te 1ini bile üretmiyor.