Bugün saat 15:00-16:00 arasında yapılacak kabine toplantısından, dar gelirlilerin takibe düşmüş ve icra aşamasına gelmiş kredi ve kart borçlarına ilişkin düzenleme çıkması bekleniyor. Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) verilerine göre, kredi kartı ve kredilerde takipteki alacaklar temmuz sonu itibarıyla 162 milyar liraya çıktı. Geçen yıl aynı dönemde bu miktar 150 milyar liraydı.
‘Maaşlar enflasyon kadar artmıyor’
Başkent Üniversitesi Uluslararası Finans ve Bankacılık Bölüm Başkanı Prof. Dr. Şenol Babuşcu’nun yaptığı hesaplamaya göre kredi kartı ve kredi borcunu ödememiş kişi sayısı mayıs ayı itibarıyla yüzde 83 artarak 748 bin 437’ye çıktı. Babuşcu, sayının bu kadar yüksek artmasının nedeninin başta memur ve emekliler olmak üzere çalışanların maaşının gerçek enflasyon kadar artmadığına dikkat çekerek, şunları söyledi:
Bankalar tüketici kredisi vermiyor’
“Türkiye İstatistik Kurumu haziran ayı enflasyonunu yüzde 78.62 olarak açıkladı ancak gerçek enflasyon yüzde 200’e dayanmış durumda. Memur ve emeklilere verilen yıllık zam resmi enflasyon kadar ancak fiyatlar öyle artmadığı için insanlar kredi kartı ve krediye yüklenmek zorunda kalıyor. Ancak BDDK haziran ayında kredi kartında asgari ödeme tutarını yüzde 20’den yüzde 40’a çıkardığı için orada da zorlanma başladı. Bankalar da artık eskisi gibi tüketici kredisi vermiyor. Bu da kredi kartı ve kredi borcunu ödeyemeyenlerin sayısını daha da artırıyor.”
‘Bankacılık sistemi için ciddi tehdit’
Ekonomist Erol Taşdelen de geliri azalan vatandaşların kredi kartı ve krediye başvurmak zorunda kaldığını ancak onu da yönetemez hale geldiğini belirterek, “Vatandaşlar iyice tıkandı, kredi kartında asgari tutarın yükseltilmesiyle de evini geçindiremez hale geldi. BDDK verileri hukuki süreç başlatılan takipteki alacakları veriyor. Bunun içinde yapılandırılan, yüzdürülen veya kredi kartını tüketici kredisine çevirenler yok. Tüm bunlar toplam kredilerin yüzde 15’ini oluşturuyor. Bankacılık sistemi için ciddi bir tehdit” diye konuştu.
Gündem