Bakan Faruk Özlü, konuyla ilgili bir esneklik yapılacağını kaydederek, İçişleri Bakanlığımız, Emniyet Genel Müdürlüğümüz, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığımız ve bizim Bakanlığın uzmanları bir araya gelecekler. Cam filminde emniyetin görüntü olabileceği bir limit ile kriter getireceğiz. O kriteri aşanlar yasağa takılacak, o kriterin altında kalanlar serbest olacak. Teknik bir çalışma yapacağız, müştereken karar vereceğiz ifadelerini kullandı.
CAM FİLM CEZASINA İTİRAZ EDEBİLİRSİNİZ
Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından 21 Ekimde yapılan yönetmelik değişikliğiyle, araçlarda cam film tamamen yasaklanmıştı. Bu yasağın ardından polis ekipleri de denetime hız vermiş hatta ceza kesmeye başlamıştı.
Cam film yasağında ceza alan sürücülerin nasıl bir yol izleyeceklerine dair görüşünü bildiren Avukat Mücahit Günay Ertopuz, İdarenin cam filmi konusunda para cezası yaptırımını tesis ettiği genel-düzenleyici işlemi yürürlüktedir açıklamasında bulundu.
Ertopuz, Şimdi sorun şu, yönetmeliğin yürürlükte bulunduğu müddette idari para cezası yaptırımına maruz kalanlar ne yapacak? İdari para cezalarında sonradan yapılan lehe değişikliklerin etkisi ne olacaktır? diyerek, Öncelikle idari yaptırımların 5326 sayılı Kabahatler Kanunu’nun 4. maddesinde idarenin genel ve düzenleyici işlemle tesis edilebileceği kanunen öngörülmüştür. Akabinde 5. maddede de Ceza Kanunumuzun zaman bakımından uygulama ve “cezaların geriye yürümezliği ilkesi”nin Kabahatler Kanunu bakımından da tatbik edileceği düzenlenmiştir. Bu açıdan; Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’nın Araçların İmal, Tadil ve Montajı Hakkında Yönetmelik’teki mevcut cam filmi uygulamasını kaldırması ve yeni tesis edilecek standartlara uygun cam filmi bulunan fakat şu an yürürlükte bulunan yönetmelik uyarınca araç sahiplerine tahakkuk ettirilen para cezalarının da ortadan kaldırılması sonucunu doğuracaktır açıklamasında bulundu.
VATANDAŞIN PARA CEZASININ KALDIRILMASINI TALEP ETMESİ MÜMKÜNDÜR
Cezalandırma amacı ağırlıklı olan idarî yaptırımlarda, çekirdek denebilecek en temel ceza hukuku ilke ve kurallarının uygulanması evrensel bir genel hukuk ilkesi olarak kabul ediliyor.
Danıştay 15. Dairesi bir kararında genel olarak idari yaptırımların lehe kanun uygulanması sonucunda nasıl karar verilmesi gerektiğini özetlemektedir diyen Ertopuz, anılan karara ilişkin şunları söyledi:
İdarî yaptırımlara, cezalandırma amaçlarının da bulunması nedeniyle temel ceza hukuku ilkelerinden; savunma hakkı, kanunilik, lehe kanunun geçmişe yürümesi, masumiyet karinesi ve şüpheden sanık yararlanır kuralı gibi ilkelerin de uygun olduğu ölçüde tatbik edilmesi gerekmektedir. Nitekim başta Anayasanın 38. maddesinde yer alanlar olmak üzere, temel ceza hukuku ilkelerinin idarî yaptırımlara da uygulanması gerektiği Anayasa Mahkemesi ve Danıştay tarafından kabul edilmektedir denilmekle, Sayın Bakan’ın açıklaması ve akabinde mevzuat değişikliği ertesinde, mevzuat öncesi tahakkuk ettirilen para cezalarının ilgililere iadesi söz konusu olacaktır.
Bu açıdan kendilerine para cezası tahakkuk ettirilen vatandaşın idareye yapacağı başvuru ile bu cezanın kaldırılmasını talep etmesi mümkündür diyen Ertopuz, Zira temel hak ve özgürlüklere ilişkin evrensel hukuk ilkeleri, yasal mevzuatımız ve Danıştay içtihatları bu meselede vatandaş lehinedir. Eğer ki idare bu hususta cevap vermez yahut talebi reddederse usul kurallarına riayet etmek kaydıyla ikame edilecek idari dava neticesinde para cezası işleminin iptali sağlanacaktır dedi.
TÜKETİCİ DERNEKLERİNDEN İTİRAZ
5 milyon araç sahibini ilgilendiren ceza uygulamasına ilişkin, tüketici derneklerinden itiraz geldi.
Araçların camında film olması nedeniyle vatandaşlara ceza kesilmesinin hukuka aykırı olduğunu belirten Tüketicilerin Haklarını Savunma Derneği Başkanı Ahmet Salgut, Polisler cezayı Karayolları Trafik Kanununun görüşü engelleyecek veya kaza halinde içindekiler için tehlikeli olabilecek süs, aksesuar, eşya diye devam eden maddeye göre kesiyor dedi.
Güncelleme Tarihi: 11 Kasım 2017, 11:03