BELEDİYE SİNEMASI VE KÜLTÜR MERKEZİ RESTORASYONU BÜROKRASİYE TAKILDI

Zonguldak’ın en eski kültür alanı olarak kabul edilen ve kapatıldığı günden bu yana aradan geçen 9 yılda atıl şekilde bekletilen, Zonguldak Belediye Sinemasının akıbeti ve Kültür Merkezi Binasının restorasyonu Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) gündemine taşındı.Bakan Murat Kurum imzasını taşıyan yanıtta; Zonguldak Belediye Meclisi kararı ile Sinemanın, restorasyon ve onarım işlemlerinin yapılabilmesi için bedelsiz olarak 3 yıllığına Kültür ve Turizm Bakanlığına tahsis edildiği belirtilirken, alınan Meclis kararının 15.09.2020 tarihinde Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğüne gönderildiği ancak yaklaşık 2 yıldır kurumdan cevap beklendiği ortaya çıktı.

BELEDİYE SİNEMASI VE KÜLTÜR MERKEZİ  RESTORASYONU BÜROKRASİYE TAKILDI

Zonguldak’ın en eski kültür alanı olarak kabul edilen ve kapatıldığı günden bu yana aradan geçen 9 yılda atıl şekilde bekletilen, Zonguldak Belediye Sinemasının akıbeti ve Kültür Merkezi Binasının restorasyonu Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) gündemine taşındı.

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Zonguldak Milletvekili Deniz Yavuzyılmaz, 1952 yılından 2013 yılına kadar aktif olarak faaliyetlerini sürdüren tarihi sinemanın tekrar ne zaman faaliyete geçirileceğini ve 90 yıl boyunca Zonguldak'ın kültür sanat hayatının lokomotifi olan kültür binasının restorasyon çalışmalarının akıbetini ilgili Bakanlıklara sorarken, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, 14.04.2022 tarihinde Yavuzyılmaz’ın önergesine yanıt verdi.

Bakan Murat Kurum imzasını taşıyan yanıtta; Zonguldak Belediye Meclisi kararı ile Sinemanın, restorasyon ve onarım işlemlerinin yapılabilmesi için bedelsiz olarak 3 yıllığına Kültür ve Turizm Bakanlığına tahsis edildiği belirtilirken, alınan Meclis kararının 15.09.2020 tarihinde Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğüne gönderildiği ancak yaklaşık 2 yıldır kurumdan cevap beklendiği ortaya çıktı.

Söz konusu yanıtta, Belediye Sinemasının planlanan tadilatlar sonrasında “kısmen” sinema faaliyetlerine devam edeceği, salonun genel anlamda tiyatro, konser gibi faaliyetlerde kullanılacağı ve Şehir Tiyatrosu'nun ana sahnesi olacak şekilde proje çalışması yapıldığı, bu kapsamda oturma grupları, sinema perdesi, sinema makinesi, ses düzeni, ışık düzeni, tuvaletler ve oyuncu kulislerinin yapılacağı belirtilirken, Belediye Kültür Merkezinin stüdyo, atölye ve sınıflar ile birçok alanda faaliyet göstereceği açıklandı.

Önergesine verilen yanıtı değerlendiren Yavuzyılmaz ise, restorasyondan sorumlu Kültür Bakanlığını “süreci akamete uğratmakla” eleştirirken, sinemanın kısmen faaliyete geçirilmesinin kabul edilemez olduğunu ve bu yaklaşımın zaten restorasyon çalışmasının mantığına da aykırılık teşkil edeceğini söyleyerek şunları konuştu:

‘Zonguldaklılar için bir sinemadan çok daha fazlasıdır’

Zonguldak Belediye Sineması kentin sinema kültürüne önemli katkılarda bulunmuş ve yarım asrı aşkın hizmet süresiyle Zonguldak'ın en önemli eğlence ve sanat merkezlerinden biri haline dönüşmüştür.

Zonguldaklılar için bir sinemadan çok daha fazlası olan Belediye Sinemasının 61 yıl devam eden faaliyetlerine 22 Ekim 2013 tarihinde son verilmiş, o günden bu yana tarihi sinema salonu atıl bir duruma düşmüştür.

Sinemanın tekrar hangi tarihte faaliyetlerine başlayacağını bu konuda yapılan çalışmaların neler olduğunu Meclis gündemine taşıyarak, Kültür ve Turizm Bakanlığı ile Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlıklarına ayrı ayrı soru önergeleri yönelttik.

‘Bürokrasi mazeret olarak sunuluyor, süreç akamete uğratılıyor’

Hem Belediye Sineması kısmının hem de Zonguldak Kültür ve Sanat Merkezi’nin restorasyonu konularında Kültür Ve Turizm Bakanlığı sessiz kalırken, Çevre Bakanlığı, Zonguldak Belediye Başkanlığı vermiş olduğu yanıtında, binanın restorasyonunun yaklaşık 2 yıldır bürokratik bir yazışmada takıldığı anlaşılmaktadır.

Bürokrasiyi bir engel olarak tanımlayıp, ‘gerekirse yıkacağız’ diyen Ak Parti, başlatılmayan projelerde bürokrasiyi mazeret olarak sunarak, süreci akamete uğratmaktadır.

‘Sinema salonunun ‘kısmen’ faaliyete geçirilmesi kabul edilemez’

Diğer yandan sinema salonunun ‘kısmen’ faaliyete geçirilmesinin planlanması kabul edilemez olup bu yaklaşım aynı zamanda restorasyonun mantığına aykırıdır. 2017 tarihinde Korunması Gerekli Taşınmaz Kültür Varlığı olarak tescili yapılan binanın restorasyonunun, 1932 yılındaki ilk mimari projesine, inşaat notlarına sadık kalınarak yapılması ve konferans, sinema salonu gibi bölümlerinin korunması zaruridir.

Zonguldaklılar için önemli hatıralara ev sahipliği yapmış Belediye Sinemasının ve Kültür Merkezinin bir an önce tekrar kent kültürüne kazandırılması konusunda Zonguldaklıların bekleyişleri devam etmektedir. Sürecin takipçisi olmaya devam edeceğiz.”

Gündem

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER