Şair Rüştü Onur doğmunun 101.yılında memleketi Devrek’te anılacak. Türk Edebiyatının önemli isimlerinden Behçet Necatigil’in;
“Bir şair yaşamıştı Zonguldak’ta Adı Rüştü Onur’du /Bilseydi hatırlanacağını / Ölümünden sonra / Memnun olurdu.”dediği, Devrekli Şair Rüştü Onur doğumunun 101. yıldönümü olan 3 Ağustos 2021 tarihinde memleketi Devrek’te anılacak
Devrek Belediye Başkanlığı ile Devrek Rüştü Onur Kültür ve Sanat Derneği (ROSAK) tarafından ortaklaşa düzenlenecek olan anma etkinliğinde Rüştü Onur’un şiirlerinden oluşan müzik dinletisi yapılacak.
Devrek Belediye Başkanı Çetin Bozkurt tüm halkı anma etkinliğine davet etti. Başkan Bozkurt, “İlçemizin yüzakı değerlerinden biri olan şairimiz Rüştü Onur’u bu yıl doğumunun101.yılında Zonguldak Kömür Karası Müzik Grubu tarafından bestelenen Rüştü Onur Şiirleri Müzik Dinletisiyle anacağız. Şairler yaşadıkları, doğdukları şehirlerle anılır ve yaşar. Orhan Veli, ‘Son yıllarda Zonguldak üç büyük yetenek yetiştirdi: Biri Rüştü Onur, biri Kemal Uluser, biri de Muzaffer Tayyip. Bu ne biçim keder! Üçü de arka arkaya öldüler.’ diye tanımladığı Zonguldaklı şairler; Rüştü Onur 22, Muzaffer Tayyip Uslu 24 ve Kemal Uluser de 29 yaşında yaşama veda etti. Rüştü Onur ardında bir kitaplık şiir, öykü ve mektup bırakarak 2 Aralık 1942 tarihinde 22 yaşın baharında aramızdan ayrıldı. Bu güzel şairlerimizi sevgi ve şükranla anıyoruz.
Türk edebiyatının önemli isimlerinden Rüştü Onur’un şiirlerinde yaşam ile ölüm hep bir bütün teşkil eder. O’nu, Zonguldak'ın saçak altındaki maden işçileri, çocukları, kenar mahalle insanları, kuşları ve denizi yakından ilgilendirip hüzünlendirmiştir. Bu tutum da O’nun edebiyatımızda haklı yerini almasını sağlamıştır.”ded
Rüştü Onur, 3 Ağustos 2021 Salı günü Devrek Cumhuriyet Alanındaki büstü önünde yapılacak törenle anılacak. Akşam saat:20.30’da da Cumhuriyet Alanı’nda “Kömür Karası Müzik Grubu” tarafından Rüştü Onur’un şiirlerinden oluşan bir müzik dinletisi yapılacak
RÜŞTÜ ONUR KİMDİR?
Rüştü Onur, 3 Ağustos 1920 tarihinde Devrek’te doğdu. Bir öğretmen çocuğu olan Rüştü Onur ilk mektebi Devrek’te, ortaokulu Zonguldak’ta bitirdikten sonra liseye de Kastamonu’da başladı ve Zonguldak’ta devam etti ve hastalığı nedeniyle okulu bıraktı.
Garip şiiri’nin önemli temsilcilerinden biri olarak kabul edilir ve O, Zonguldak’ta yaşamış şairler olan Muzaffer Tayyip Uslu ve Kemal Uluser’le birlikte simge adlardan biri olarak görülür.
Şair Behçet Necatigil’le yakın arkadaşlık ve dostluk kurdu. Şiirleri, Yeni İnsanlık, Varlık, Ses, Bağ, Servet-i Fünun, Ocak, Kara Elmas, Yeni Zonguldak, Gündüz ve Değirmen adlı dergilerde, şiir, hikâye ve denemeleri yayımlandı.
İstanbul’dan Zonguldak’a giderken Anafartalar Vapurunda Mediha Sessiz adında güzel bir kızla tanıştı. 07.08. 1942 tarihinde Zonguldak’ta nişanlandı.
15 Ekim 1942’de ise Beşiktaş Evlenme Dairesinde nikâhları kıyılarak evlendiler. Evlilikleri, Mediha’nın 2 Kasım 1942’de ölümüne kadar sürdü. Yani 18 gün evli kaldılar. Mediha’nın ölümünden tam bir ay sonra Rüştü Onur da, 2 Aralık 1942 tarihinde İstanbul’da yaşamını yitirdi.
Halen Ortaköy mezarlığında “Boğazın lacivert sularına bakan” bir sırtta eşiyle yan yana yatmaktadır.
Rüştü Onur’un şiirlerini ilkin Salah Birsel 1956 yılında kitaplaştırdı. Daha sonra bu kitabın devrek Belediyesi’nce 2 kez yeni basımları yaptırıldı. Şair İbrahim Tığ Rüştü Onur üzerine 12 yıl çalışarak 4 kitap hazırladı.
Rüştü Onur’a Devrekliler sahip çıkarak onun şehrin Cumhuriyet Meydanına büstünü yaptırdı. Adı Devrek’te doğduğu sokağa verildi. Rüştü Onur Sanat ve Kültür Derneği adı altında onun eserlerini yaşatmak amacıyla bir dernek kuruldu. Onun vasiyeti olarak kabul edilen “Şehir” dergisi Devrek’te 17 yıldır yayınlanıyor. En son olarak da Devrek Belediyesi tarafından “Rüştü Onur Şiir Ödülü” ve “Müfide Güzin Anadol Öykü Ödülü” düzünleniyor.