“Kelebeğin Rüyasına Yolculuk” tanıtım çalışması kapsamında heyet, Gökgöl Mağarası ve Maden Müzesini gezdi.
Proje kapsamında içlerinde tur firması temsilcileri, basın mensupları, akademisyenler, blogger ve bir sosyal medya fenomeninin bulunduğu kafile, Zonguldak, Karabük ve Bartın illerini kapsayacak gezisini Zonguldak kent merkezinde sürdürdü.
5 Mayıs Cuma günü Zonguldak’ta son bulacak organizasyon kapsamında tren, tekne ve karayolu seyahatleriyle Safranbolu, Karabük, Yenice, Amasra, Bartın, Filyos, Zonguldak, Ereğli gibi yerlerin turistik yüzünün ön plana çıkartılarak ulusal platformlarda bilinirliğinin artması amaçlanıyor.
Heyet, Amasra ziyaretinin ardından Zonguldak kent merkezine geldi. Gökgöl Mağarası’nı ziyaret eden heyet ardından eğitim ocağını gezdi. Ziyaretlerde madencilik sektörünün tarihi anlatıldı. Proje ekibinde yer alan tarihçi-yazar, maden mühendisi Ekrem Murat Zaman, katılımcılara kömürün bulunuşundan bu yana geçen süreci anlattı.
Proje ile bölgenin doğal güzellikleri, ormanı ve mağaralarıyla turizm potansiyelinin amaçlandığını ifade eden Zaman, “Ankara’da Irmaktan başlayıp Zonguldak’a kadar uzanan kömüre giden demiryolunun çevresindeki sanayi tesislerini ve Türkiye’nin ekonomik mucizesini bir taraftan anlatırken eski kömür havzasıyla özdeş Bartın ve Karabük’ü de içine alan Zonguldak’ı tur şirketlerine, tur acente ve rehberlerine tanıtarak bu bölgeye ve Zonguldak’ın önemli bir turizm potansiyeli olduğunu, sanayi, endüstri yapıları ve sosyal tesisleriyle bu bölgenin özellikle doğal güzellikleriyle, ormanıyla, mağaralarıyla buranın turizm potansiyelini tarihe, kültüre döküp bu kültürü de turizmle pazarlamaya çalışıyoruz” dedi.
“Olumlu tepkiler aldık”
Zonguldak-Bartın-Karabük’ün yer aldığı kapsamlı organizasyonda olumlu tepkiler aldıklarının altını çizen Zaman, “Amacımız Türkiye’nin bu konuda uzmanlarına, bölgemizi sadece Zonguldak diye de düşünülmedi. Kömüre giden demiryoluydu bu. Eski Zonguldak’ı üç iliyle ilgilendiren bir demiryoluydu bu. Bu demiryolu Amasra’da bir bölge kömür havzası, Ereğli’de bir bölge demir havzası. Bu kömür havzasına hizmet veren deniz yoluyla, demir yoluyla bir Türkiye Cumhuriyeti’ni kuranların yatırımı vardı. Bugünkü geldiğimiz noktada artık turizm potansiyelini ön plana çıkartıp, tur şirketlerine, tur acentelerine bu dört günlük programla anlatmaya çalıştık. Bu amaçla Safranbolu’dan başladık. Çok iyi bir organizasyonla BAKKA’nın organize bu çok kapsamlı organizasyonla, Safranbolu’dan Yenice’ye, Filyos’a, Amasra’ya her bölgede önceden projeye göre tespit edilmiş ve turizm potansiyeli olan turist çekme potansiyeli olan bütün yerleri sanayi sosyal tesisleriyle tanıtıp Zonguldak’a kadar ulaştık. Şu ana kadar iki tur şirketi tur düzenleyeceğini ifade etti. Diğerleri de çok olumlu baktılar. Bu olumlu bakış açısı hem tur şirketleri, hem rehberler hem de katılımcılar için Türkiye genelinde bir tanıtıma dönüşecek. Zaten burada Zonguldak vilayetinin de yapmak istediği şey buydu. Biz tarihimize inanıyoruz, güveniyoruz. Kültürümüze de inanıyoruz. Şu ana kadar çok olumlu tepkiler aldık” diye konuştu.
Heyet, ziyaretler kapsamında Üzülmez Kültür Vadisi projesinin hayata geçirileceği alan başta olmak üzere çeşitli ziyaretler gerçekleştirdi.
Güncelleme Tarihi: 05 Mayıs 2017, 08:30