1970’li yılların sonunda Zonguldak’ta maden mühendisliği eğitimi alan ve o yıllarda İGD Zonguldak Şubesi Yönetim Kurulu Üyeliği de yapan Adnan Özveri, “Bir Başka Çanakkale” adlı son romanının tüm gelirlerini maden işçilerine bıraktı
Bugüne kadar farklı disiplinlerde pek çok kitap yayımlayan Yazar Adnan Özveri, Noto Bene Yayınları etiketiyle çıkan “Bir Başka Çanakkale” adlı son romanının tüm gelirlerini direnişteki maden işçilerine bıraktı. Roman, Zonguldak’tan Çanakkale’ye uzanan bu yolda lağım ustası Satılmış’la arkadaşlarının Çanakkale savaşındaki gerçek hikâyesini anlatan bir edebi belgesel niteliği taşıyor. 1970’lerin sonlarında Zonguldak Devlet Mimar ve Mühendislik Akademisinin maden bölümünde okuyan ve bu sırada İlerici Gençler Derneği (İGD) Zonguldak Şubesi Yönetim Kurulu Üyeliği de yapan Özveri, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, “Bu kitabın tüm gelirini direnişteki maden işçilerine bırakıyorum” dedi.
YOKSUL HALK ÇOCUKLARI TASADA, KEDERDE, SAVAŞTA HER ZAMAN EN ÖN SAFTALAR
Paylaşımında, bugünkü iktidar yandaşlarınca, iş- ekmek- özgürlük; hak- hukuk, adalet arayışına topyekûn bir saldırı olduğunu söyleyen Özveri, “Her türlü hak arama ve insanca yaşama mücadelesi engellenmek, boğulmak isteniyor. En son işçi önderi, Bağımsız Maden İşçileri Sendikası Genel Başkanı Tahir Çetin ve Soma direnişçilerinin yiğit önderlerinden gencecik Ali Faik İnter bu uğurda yaşamlarını yitirdiler. İşçiler, emekçiler, yoksul halk çocukları tasada, kederde, savaşta her zaman en ön saftalar. Ama kıvançta, mutlulukta, zenginlikten pay almada hep unutuluyorlar. Bu, geçmişte de böyleydi, bugün daha da artarak devam ediyor. İşte, bu günlerde raflarda yerini alan bu kitap, madencilerin çok az bilinen bir olayını, Çanakkale savaşlarında Zonguldak maden işçilerinin yeraltındaki destansı mücadelesini ve o dönemdeki madencilerin yaşamlarını ve direnişlerini anlatıyor. Bu vesileyle belirteyim ki, bu kitabın bütün geliri, tarafımdan, direnişteki maden işçilerine bırakılacaktır. Sevgili dostlar; sevgiyle kalın, sağlıkla kalın ve her daim hak ve özgürlük mücadelelerinin yanında kalın” dedi.
ARKA KAPAĞINDA ÇAĞLAR ÖZTÜRK’ÜN DE YAZISI BULUNUYOR
Kitabın arka kapağında, Çalışma ve Toplum Dergisi Genel Yayın Yönetmeni Murat Özveri, Kocaeli Üniversitesi Çalışma Ekonımisi ve Endüstrisi Bölümü Öğretim Üyesi Doçent Doktor Aziz Çelik’in yanı sıra TMMOB Maden Mühendisleri Odası Zonguldak Şubesi Başkanı Çağlar Öztürk’ün de yazısı bulunuyor. Yazarın 1970’li yıllarda dava arkadaşı da olan Öztürk, arka kapaktaki yazısında, “Bir Zamanlar Çanakkale’ madencinin, insanlığının kaç küfe taşıdığıyla ölçüldüğü o yıllarda, Zonguldak köylüsünün nasıl zoraki maden emekçisi yapıldığını ve bitmeyen çilesini anlatan, madencinin yaşamının yürek burkan hikayesi. Bu kitap ayrıca öldürmekten haz duymayan ancak konu vatan toprağı olunca onca ezilmişliğini ve horlanmışlığını bir yana bırakıp, bir ölümden diğerine koşanların yurt sevgisinin sınırsızlığının da destansı bir anlatımı” diyor. Kitaba notabene.com.tr/urun/bir-baska-canakkale/ ve https://notabene.com.tr/urun/bir-baska-canakkale adresinden ulaşılabiliyor.
Gündem