‘’MADEN KAZALARI KADER DEĞİLDİR’’

‘’MADEN KAZALARI KADER DEĞİLDİR’’

CHP Zonguldak Milletvekili Ünal Demirtaş, Karadon Grizu Faciasının 12’inci yıldönümü nedeniyle bir anma mesajı yayımladı.

Mesajında, maden kazalarının kader olmadığına değinen Ünal Demirtaş, “17 Mayıs 2010 tarihinde, Zonguldak’ta 28 işçi ve 2 mühendis, işçi sağlığı ve iş güvenliği önlemleri gerektiği gibi alınmadığı için hayatını kaybetmiştir. Maden kazalarını kadere bağlamak sadece ve sadece sorumsuzluğun göstergesidir” dedi.

CHP’li Demirtaş, mesajında şunları ifade etti;

“Zonguldak’ın geçmişten bugüne en temel geçim kaynağı taş kömürü olmuştur. Zonguldak’ta pek çok aile geçimini madencilik yaparak sağlamaktadır. Ellerinin karası, yüzlerinin akı ile yerin metrelerce altında çalışan madenciler, dünyanın en zor ve riskli mesleğini yaparak çocuklarını okutmakta ve ailelerinin ihtiyaçlarını karşılamaktadır. Zonguldak’ın temel geçim kaynağı haline gelmiş olan taş kömürü ne üzücüdür ki işçi sağlığı ve iş güvenliği tedbirlerinin gerektiği gibi alınmaması nedeniyle büyük acıların da yaşanmasına sebep olmuştur.

17 Mayıs 2010 yılında TTK Karadon Müessese Müdürlüğü maden ocağında meydana gelen grizu patlamasında 28 işçi ve 2 mühendis yaşamını yitirmiştir. Üstelik madencilerden 2’sinin cenazesine ancak 8 ay sonra ulaşılabilmiştir. Karadon Grizu Faciası’nın üzerinden geçen 12 yılda, ailelerin acıları dinlememiştir.  21’inci yüzyılda maden kazalarındaki işçi ölümleri asla kader değildir. İşçi sağlığı ve iş yeri önlemleri ile yaşanacak kazaların önüne geçmek mümkündür.  Yapılması gereken işyeri önlemlerinden asla taviz verilmeyen, insan hayatını herşeyin önünde tutan bir anlayışla bir çalışma ortamı oluşturulmasıdır.  Bugün Zonguldak’ın en kıymetli madeninin çıkarmada en yetkin kurum olan Türkiye Taşkömürü Kurumu küçültülmektedir. Bir zamanlar 18 bin işçi ile çalışan kurumun 2002’den bu yana işçi açıkları giderilmemiş, üstüne üstlük 14 bin olan norm kadro işçi sayısı 3 bin 250 kişi azaltılarak, 10 bin 750’ye düşürülmüştür. Türkiye Taş Kömürü Kurumu’nun norm kadrosunun düşürülerek küçültülmesi asla kabul edilemez. Bu durumun üretim baskısını arttıracağı ve yeni iş cinayetlerine davetiye çıkaracağı açıktır. Bu nedenle TTK’nın norm kadro işçi sayısı mutlaka yükseltilmeli ve işçi açıkları kapatılarak, işçilerin işyeri güvenliğinin alındığı, üretim baskısının olmadığı bir ortamda çalışmaları sağlanmalıdır. 

Bu duygu ve düşüncelerle 12 yıl önce Karadon faciasında kaybettiğimiz maden işçilerimiz başta olmak üzere şimdiye kadar iş kazalarında yaşamını yitiren tüm maden şehitlerimizi rahmet ve minnetle anıyorum”

Gündem

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER