Sağlık Bakanlığı, özel hastanelerde acil vakalardan alınan bir takım ücretlerin önüne geçebilmek için denetimleri sıklaştıracağını açıkladı. Yapılan denetimler sonucunda acil hastalardan para alındığı kesinleşirse, bakanlık ilgili kurumu ilk önce para cezası ile yaptırım uygulayacak. Hastalardan para alma durumunun tekrarlanması halinde ise 2. Defaya mahsus 10 kat para cezası 3. Durumda ise hem para cezası hemde geçici kapatma cezasının uygulanacağı bildirildi.
Diğer taraftan gereksiz antibiyotik kullanımına savaş açan Sağlık Bakanlığı, yaptığı çalışmalar neticesinden antibiyotik kullanımını yarı yarıya düşürdü.
Sağlık Bakanlığı geçtiğimiz aylarda, Resmi Gazete’de yayımlanan yeni tebliğle acil servislere bir dizi düzenleme getirmişti. Tebliğ ile özel hastanelerden, kendilerine başvuran veya ambulans ve sevkle acile getirilen hastaları, ödeme gücüne ve sağlık güvencesine bakmaksızın kabul etmeleri istenmiş ve ücret talep etmeleri kesinlikle yasaklanmıştı.
ÜÇ UYARI SONUNDA KİLİT
Bakanlık şikayetler üzerine harekete geçti. Acil vakalardan para alınmaması için denetimler sıklaştırılacak. Denetimler sonucunda para aldığı tespit edilen özel hastaneler uyarılarak para cezası kesilecek. İkinci kez tekrarlandığında ilkine göre 10 katı para cezası verilecek. Üçüncüsünde ise hem para cezası, hem geçici kapatma cezası verilecek.
Antibiyotikte frene bastık
Sağlık Bakanlığı tarafından Türkiye’nin 2017 yılına ilişkin antibiyotik kullanımı verileri belirlendi. Buna göre vatandaşın en sık üst solunum yolu enfeksiyonlarında antibiyotik kullandığı ortaya çıktı. Gereksiz antibiyotik kullanımına karşı seferberlik başlatan Türkiye, kullanımı yarı yarıya düşürdü. 2011 yılında 15 milyar TL olan toplam ilaç harcamaları içinde antibiyotik payı yüzde 11 iken, geçen yıl yüzde 5’e kadar geriledi.