Çaycuma Belediye Başkanı Bülent Kantarcı 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü nedeniyle yayımladığı mesajda, “Halkın haber alma hakkı kutsaldır, vatandaşlarımızın özellikle kamusal faaliyetler hakkında bilgiye ulaşabilmesinin önündeki tüm engeller kaldırılmalıdır” dedi.
Belediye Başkanı Bülent Kantarcı 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü nedeniyle bir mesaj yayımladı. Kantarcı mesajında, “Yurttaşların haber alma hakkını sağlamak ve gazetecilerin meslek onurunu korumak için çıkarılan 212 sayılı yasanın yürürlüğe girdiği tarih olan 10 0cak, 1961’den bu yana Çalışan Gazeteciler Günü olarak kutlanıyor. Yasanın kabul edilmesinin üstünden 60 yılı aşkın bir zaman geçmiş olmasına karşın basın sektörü pek çok sorunla boğuşuyor. Her geçen gün kazanımlarını yitiren sektörün insan kaynağını oluşturan İletişim Fakültelerinden mezun olanlar arasında işsizlik oranı %3o’lara ulaşırken, her geçen gün yeni bir gazete kapanıyor ya da basın kuruluşları artan maliyetler nedeniyle çalışanlarını işten çıkarmak zorunda kalıyor. Sık sık getirilen yayın yasakları nedeniyle haberleri sansürlenen gazeteciler, yaşanan baskı ortamı nedeniyle otosansüre de zorlanıyor” dedi.
RTÜK VE BİK ELEŞTİREL MEDYAYA CEZA YAĞDIRIYOR
Geçen 2021 yılının gazeteciler kadar medya kuruluşları için de çok zor bir yıl olduğunu da ifade eden Kantarcı, “Basın özgürlüğünün tehdit altında olduğu ülkemizde, gazeteciler haberleri nedeniyle sık sık savcılara ifade vermek zorunda kalıyor. Basın meslek örgütlerinin yayımladığı verilere göre 2021 yılında, en az 130 davada 250 gazeteci haberleri nedeniyle yargılandı. En az 50 gazeteciyse gazetecilik faaliyeti nedeniyle gözaltına alındı. Aldıkları kararlar kamuoyunda da sıkça tartışılan Radyo Televizyon Üst Kurulu ile Basın İlan Kurumu muhalif medyaya ağır yaptırımlar uyguladı. RTÜK, aldığı 71 kararla büyük çoğunluğu muhalif olan televizyonlara 21 milyon 500 bin lira idari para cezası verdi. Basın İlân Kurumu yine çoğunluğu eleştirel gazetelerden oluşan basın kuruluşlarına 115 gün ilân kesme cezası verdi” dedi.
TÜRKİYE BASIN ÖZGÜRLÜĞÜNDE 153. SIRADA YER ALIYOR
Bu durumun dünyada ülkenin görünümünü bozduğunu da ifade eden Kantarcı, “Sınır Tanımayan Gazeteciler Örgütünün Türkiye rapora göre, ülkemiz, Bangladeş, Rusya ve Demokratik Kongo Cumhuriyeti gibi ülkelerin ardından, basın özgürlüğünde, 153. sırada yer alıyor. Aynı raporda, internet sansürünün daha önce görülmemiş boyutlara ulaştığı ifade edilirken habercilere yönelik keyfi tutuklamalar, yargı bağımsızlığına dair sorunlar, eleştirel haberciliği hedef alan idari yaptırımlar, çevrimiçi haberciliğe yönelik müdahaleler ve gazetecilere gösterilen şiddetin cezasız kalması Türkiye’ye dair temel sorunlar olarak sıralanıyor” dedi.
GAZETECİLERİN BASIN KANUNU’NDAN KAYNAKLANAN HAKLARI HAYATA GEÇİRİLMELİDİR
Bu kötü tablonun mutlaka değişmesi gerektiğini söyleyen Kantarcı, mesajını, “Basın üzerindeki baskılar durdurulmalı, eleştirel medyaya yönelik kamu vicdanını da inciten yaptırımlara son verilmelidir. Halkın haber alma hakkı kutsaldır, vatandaşlarımızın özellikle kamusal faaliyetler hakkında bilgiye ulaşabilmesinin önündeki tüm engeller kaldırılmalıdır. Gazetecilerin Basın Kanunu’ndan kaynaklanan hakları hayata geçirilmeli, basın kartı dağıtımındaki keyfiyete son verilmelidir. Bu duygularla kalemini hakikatin ışığıyla aydınlatan, meslek onurunu koruyan gerçek basın emekçilerinin 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü’nü kutluyor, çalışmalarında başarılar diliyor, saygılar sunuyorum” diyerek tamamladı.
Gündem