Zonguldak’ın Merkez ilçesinde yapımı devam etmekte olan ve daha öncesinde bitim tarihi 31.12.2020 olarak ilan edilen, 400 Yataklı Atatürk Devlet Hastanesinin inşaatı bitmek bilmiyor.
İnşaatın ne zaman tamamlanacağına ilişkin ilk resmi açıklama geçtiğimiz günlerde Sağlık Bakanlığından gelmiş, Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Zonguldak Milletvekili Deniz Yavuzyılmaz’ın soru önergesini yanıtlayan Bakan Fahrettin Koca, hastane inşaatının bitim tarihini 11.08.2021 olarak güncellemişti.
Bakanlığın açıkladığı yeni tarihe sayılı günler kalırken, CHP’li Yavuzyılmaz, inşaatın bitime halen çok uzak olduğunu hatırlatarak, “Zonguldak halkının gecikmeye tahammülünün kalmadığını” söyledi.
Mevcut hastanenin, sağlık taleplerine artık yetişemediğinin, altını çizen milletvekili, Atatürk Devlet Hastanesinde yoğunluk nedeni ile acil servise hasta kabulü yapılamadığını ve hastaların sıklıkla çevre hastanelere sevk edilmekte olduğunu belirterek, “Hastalara da, sağlık çalışanlarına da adeta eziyet ediliyor” dedi.
Zonguldak’ta sağlık sisteminin çöktüğünü söyleyen milletvekili, hükümetin öncelikleri arasında ne yazık ki halk sağlığı yok, diyerek şunları söyledi:
“Atatürk Devlet Hastanesinin inşaatının ne zaman tamamlanacağına ilişkin olarak 02.12.2020 tarihinde, vermiş olduğumuz soru önergesine, Sağlık Bakanlığınca dönülen, 18.05.2021 tarihli yanıtta; hastanenin inşaat yapım işi bitim tarihi 11.08.2021 olarak açıklarken, hastanenin hasta kabulüne ne zaman başlayabileceğine ilişkin sorumuz yanıtsız bırakılmıştır.
Ancak hasta kabulüne başlanması bir yana dursun, hastanenin inşaatında tarafımızca yapılan gözlemler ve mevcut çalışma koşulları dikkate alındığında, söz konusu işlerin tamamlanmasının 11.08.2021 tarihinde mümkün olmadığı anlaşılmaktadır. Ayrıca Bakanlıkça dönülen yanıt, henüz 18.05.2021 tarihli olmasına rağmen, bu gecikmenin öngörülememiş olması son derece şaşırtıcıdır. Diğer yandan mevcut hastane sağlık taleplerine artık yetişememektedir. Atatürk Devlet Hastanesinde oluşan yoğunluklar nedeni ile acil servise hasta kabulü yapılamamakta ve hastalar sıklıkla çevre hastanelere sevk edilmektedir.
Yaratılan bu durum hastalar içinde, sağlık çalışanları içinde adeta bir eziyete dönüşmüştür. Vatandaşın en temel hakkı ‘sağlık hakkıdır’ ve devleti yönetmekte olan hükümetlerin birincil sorumluluğu sağlık hizmetleridir. Ancak Zonguldak’ta yeterli sağlık kadrosu açılmamakta, hastaneler ödeneksiz, sağlık emekçileri desteksiz, hastalarsa bir başına bırakılmaktadır. Hükümetin öncelikleri arasında ne yazık ki halk sağlığı bulunmamaktadır. Gelinen nokta itibariyle, Zonguldak’ta sağlık sistemi çökmüştür. Yaşatılan sorunları sıklıkla doğrudan Bakanlığa aktardığımız gibi verdiğimiz soru ve araştırma önergeleri ile sıklıkla Meclis gündemine taşımaktayız.
Konuya ilişkin son olarak verdiğim önerge ile söz konusu gecikmenin nedenlerini, hastanenin ne zaman tamamlanarak, hasta kabulüne başlayabileceğini bir kez daha sorduk. Zonguldak halkı yeterli sayıda doktor, hemşire sağlık emekçisi ile sağlık tesislerine kavuşuncaya, gerekli sağlık hizmetlerini başka illere gitmek zorunda kalmadan kendi memleketimizde alıncaya konuyu gündemde tutmaya devam edeceğiz.”