ZONGULDAK’TA SEL TEHLİKESİNE DİKKAT ÇEKTİ!

ZONGULDAK’TA SEL TEHLİKESİNE  DİKKAT ÇEKTİ!

11 Ağustos 2021 tarihinde Batı Karadeniz’de meydana gelen sel felaketinde resmi açıklamalara göre 82 vatandaşımız hayatını kaybederken, selin yaşandığı bölgelerdeki orman depolarında istiflenen tomruklar, felaketin boyunun artmasında önemli faktör olmuştu.

Fabrikalara kolay nakledilmesi adına vadi yollarına ve dere kenarlarına yapılan orman depolarından taşkına kapılarak ayrılan tomruklar, kent merkezlerindeki köprüleri tıkamış, önüne ne kattıysa sürüklemiş ve adeta bir koçboynuzu gibi çarptığı yapılara büyük hasarlar vermişti. 

Yaşanan felaketin ardından Cumhuriyet Halk Partisi Zonguldak Milletvekili Deniz Yavuzyılmaz, benzeri faciaların Zonguldak’ta yaşanmaması adına 11.10.2021 tarihinde konuyu Meclis gündemine taşıyarak, Zonguldak Orman Müdürlüğüne bağlı 24 orman deposuna dikkat çekti.

Milletvekili, ilgili Bakanlıklara yönelttiği soru önergelerinde,  söz konusu depoların olası taşkınlara karşı nasıl hazırlandığı ve yerleşim yerlerine verebileceği hasarlara karşı ne tür tedbirlerin alındığının yanıtlarını ararken, Tarım ve Orman Bakanlığı “Batı Karadeniz Havzası Taşkın Yönetim Planının 2019 yılında tamamlandığını ve söz konusu plana göre tedbirlerin alındığını” açıkladı.

Bakan Bekir Pakdemirli imzasını taşıyan yanıtta “Zonguldak İlinde meydana gelebilecek taşkınlara karşı bugüne kadar 90 adet koruma ve rüsubat kontrol tesisi inşa edildiği, ayrıca yapılan incelemeler doğrultusunda yeni taşkın tesisi inşaat çalışmaları yapılacağını” söylenirken, meydana gelebilecek taşkın hasarlarını bertaraf edebilmek bir dizi ilave önlemin de alınacağını, belirtti.

Önergesine verilen yanıtı değerlendiren Yavuzyılmaz ise taşkın yönetim planlarının yapılmasının önemli olduğunu diğer yandan bu planların tam olarak devreye konulduğu zaman ancak bir anlamı olabileceği; bugüne kadar benzeri planların yapıldığını, bu planlar tam olarak uygulanmadığı için zaten bu felaketlerin yaşandığının altını çizerek şunları söyledi:

“11 Ağustos tarihinde, Batı Karadeniz bölgesinde meydana gelen sel felaketlerinde orman depolarında istiflenen tomruk ve rusubatlar felaketin boyunun artmasında önemli bir etken olmuştu.

Bu nedenle Zonguldak, Bartın ve Karabük illerini kapsayan Zonguldak Orman Bölge Müdürlüğüne bağlı 24 orman deposuna dikkat çekerek, Yenice, Gökçebey, Devrek ve Elvanpazarcık depolarının helan dere kenarlarında olduğunu ve bölgemizde benzeri bir felaketin yaşanmaması adına hangi tedbirlerin alındığı sorularını ilgili Bakanlıklara aktarmıştık. 

2021 yılı Ekim ayında Meclise sunduğumuz önergelerden İçişleri Bakanlığınca henüz yanıtlanmazken, Tarım ve Orman Bakanlığı önergemize 01.02.2022 tarihinde yanıt dönmüştür. 

Söz konusu yanıtta özetle; Batı Karadeniz Havzası Taşkın Yönetim Planının 2019 yılında tamamlandığı ve gereken tedbirlerin söz konusu bu plana göre alındığından bahsedilmektedir. 

Ancak oluşturulan taşkın planlarının ve ilgili projelerinin tam anlamıyla devreye alınmadığını, sonrasındaki felaketlere bakarak görmekteyiz. 

Ne 2019 yılı taşkın planı nede 2020 yılında Rüsubat Kaynaklı Taşkın Zararlarına Karşı Geçirgen Bentler projesi hayata geçirilmemiştir. 

Zaten son derece teknik ve titiz çalışmalar sonrasında büyük emekle hazırlanan bu planlar ve projeler tam olarak uygulanmadığı için 2021 yılında 82 vatandaşımızı kaybetmiş bulunmaktayız.

Taşkın yönetim planlarının yapılması elbette önemlidir ancak asıl anlamlı olan bu planların tam kapsamı ile devreye konulmasıdır. 

Bir facia daha yaşanmadan, gerekli tedbirler uygulamaları ile alınmalıdır. Konunun takipçisi olmaya devam edeceğiz.”

Gündem

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER