ülkemizde, Nisan ayında yapılması planlanan Anayasa değişikliği referandumu için siyasi partilerçalışmalara şimdiden başladı. Peki, kamuoyu araştırmaları halkın tercihi konusunda ne söylüyor? Evet ve Hayır cephesi kendisini iyi ifade edebiliyor mu? Kararsızların kafa karışıklığı nasıl giderilecek? Bu soruları, siyasi kamuoyu araştırmaları ile tanınan GENARın Başkanı İhsan Aktaş cevapladı.
İşte Aktaş’ın konu ile ilgili açıklamaları….
Türkiyede siyaset insanların hayatında çok şey değiştirdiği için Türk toplumu siyasete oldukça meraklı. Dikkat edilirse bu referandum Cumhurbaşkanlığı seçimi kadar önemli görülüyor. Bunun temel sebebi de çok partili hayata geçtiğimiz yıldan bu güne kadar devlet sisteminin bütün vatandaşlara güven verecek şekilde kalıcı olarak oturmamış olmasıyla alakalıdır. Son olarak 15 Temmuz darbesi ile yüzleşen bu toplum nasıl yeni bir sistem arayışına girmesin?
ERDOĞANIN TEK BAŞINA OYU %60
AK Parti ve MHP, Cumhurbaşkanını halkın seçmesiyle ortaya çıkan iki başlı yapıyı terkedip güçlü bir yürütme, yasama ve yargı sistemini amaçlıyor. AK Parti bu anlamda gelecek vadeden pozitif bir kampanya süreci yürütecektir. Evet cephesinin en büyük argümanı ise fikri temellerinin dışında Sayın Recep Tayyip Erdoğanın kendisidir. Bu Cumhurbaşkanlığı seçimi olsa alacağı oy oranı %60 civarındadır.
MHPDEKİ FİRE BELİRLEYİCİ OLMAZ
MHP ülke için kangren olmuş bir konuyu meclis gündemine getirmesi oldukça kıymetli bir iş yapmış oldu. Bu çıkışıyla doğrudan kendisini siyasetin merkezine oturtmuş, bir bakıma diğer partilerin anayasa üzerinde pozisyon alma hayalini de boşa çıkarmıştır. MHP Genel Merkezi ortaya koymuş olduğu bu olumlu tavrını seçim süresince de devam ettireceği kanaatindeyim.
Ben bu seçimleri bir önceki Cumhurbaşkanlığı seçimlerine çok benzetiyorum. Bu tür referandumlarda çok keskin cepheler oluşmuyor. Bugün için Evet-Hayır konusunda tereddütlü olan MHPli bir kitleden elbette sözedilebilir. Propaganda süresince bu kafa karışıklığının partiden yana evrileceğini öngörüyoruz. MHP tabanının evet konusunda fire elbette verebilir ama bunun ciddiye alınacak oranda olmadığını düşünüyorum.
CHP TABANI BLOK HAYIR DEMEYECEK
Kesinlikle beklemiyorum. Cumhurbaşkanlığı seçimlerinin hemen arkasında yapmış olduğumuz bir araştırmada CHP tabanında 8.9luk bir seçmen kitlesinin Ekmelettin İhsanoğlu yerine Cumhurbaşkanı Erdoğana oy verdiğini tespit etmiş olduk. Bugün de benzer bir durum yaşayabiliriz. Bütün partilerin evet ya da hayıra oy verme tutumu, esnek bir kampanya süreci olacağının işaretlerini veriyor. Bu referandum kutuplaşmaya değil uzlaşmaya dönük bir kampanya süreci olacak
HDPNİN TÜRKİYE İLE İLGİLİ SÖZÜ KALMADI
PKK, HDPnin siyaset yapma yeteneğini ortadan kaldırdı. Türkiye meseleleri ile alakalı hiçbir cümle kuramayan HDPnin bu kampanya ile söyleyecek bir sözü maalesef yoktur. Bugün HDP ile aynı blokta yeralmak terörle özdeşleşmekle aynı anlama gelmekte gibi bir algı oluştu. HDP bu siyasetsizlik pozisyonunu kendi isteğiyle kuşandı. Gönül ister ki Anayasa yapım sürecinde HDPli vekiller de olumlu rol üstlenselerdi. O zaman bölge insanına söyleyecek sözleri olurdu.
GÜNEYDOĞUNUN ERDOĞANDAN BEKLENTİSİ VAR
7 Haziran 2015te HDP barajı aşsın mı sorusuna Türkiye genelinde seçmenin yüzde 16sı Evet oyu verdi. HDP barajı geçsin diyenlerin yüzde 57si ise AK Parti anayasayı değiştirecek çoğunluğu alarak meclise girsin mi sorusuna evet cevabını vermişti. Burdan şu sonuç çıkıyor ki bölge halkının AK Partiden ve Erdoğandan beklentisi var. Güçlenmiş, meselelerinin üzerine giden bir Türkiyenin Kürt meselesini çözeceğine dair gizli bir ümit bölgede taşınıyor. Bu beklenti bölge halkının evet ile ilgili tercihini de şekillendirecek.
SON ANA KADAR YARIŞ DEVAM EDECEK
Bu çok doğru bir soru. Bugün için yapılan hiçbir siyasi araştırmanın gerçeği yansıtacağını düşünmüyorum. Ancak şöyle bir analiz yapabiliriz. Bugün Sayın Cumhurbaşkanının tek başına oyu %60larda. AK Partinin oyu yüzde 50 bandında. MHPnin oyu ise yüzde 12-13 bandında seyrediyor. Diğer taraftan CHPnin oyu yüzde 25, HDPnin oyu ise yüzde 8 civarındadır. Bu tabloya bakıldığında şartlar Evet lehinde gözükmektedir. Partilerin halkı ikna etme çabaları seçimin son gününe kadar devam edecektir.
EGE DIŞINDA BÜTÜN BÖLGELERDE EVET ÖNDE
Söylediğim gibi taraflar meydana çıkmadan yapılmış bir kamuoyu araştırması doğru sonucu vermez. Ancak son yaptığımız araştırma doğrultusunda şunu söyleyebilirim. Evet cephesi Ege bölgesi dışında bütün bölgelerde önde. Yani 7 bölgenin 6sında şu an için evet oyları önde.
MARMARA VE GÜNEYDOĞU ÇOK ÖNEMLİ
Ege bölgesinin oyları kemikleşmiş olduğunu söyleyebiliriz. Bir iki puan oynatabilirsiniz. Ama Marmara ve Güneydoğu gibi bölgelerde seçmen tercihleri büyük oranda değişkenlik gösterebilir. Bu iki bölge ve nüfus yoğunluğu açısından özellikle Marmara çok önemli. Akdeniz bölgesi de siyasi rekabet olduğu bir bölge. Burası da ihmal edilmemeli. Karadeniz ve İçanadolu bölgesinde ise evet cephesi açısından bir sorun olacağını düşünmüyorum. Ama ilk oy kullanılana kadar rehavete kapılmamak gerekir.
İYİ ANLATILIRSA %60LAR YAKALANABİLİR
AK Parti seçim konusunda çok tecrübeli bir parti. Seçim bitmeden sonucun belli olmayacağına kesin bir şekilde inanmaktadır. Bütün geçmiş tecrübeler göz önünde bulundurulduğunda şartların rehavete imkan tanımadığı ortada. Bazı detaylı araştırmalarda Evetin potansiyelinin %60larda olduğunu gördük. İyi bir kampanya yürütülürse Evet cephesi bu oranları yakalayabilir.
Güncelleme Tarihi: 06 Şubat 2017, 09:20
evet
cikacak sorun yok