DÜ ve Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi iş birliğinde bu ay Boluda gerçekleştirilen ve yurt genelinde 94 projenin katıldığı Ar-Ge Proje Pazarında birinci olan ve patent başvuru işlemleri başlatılan ürün, yaklaşık üç ay sonra üretime geçip sanayiciyle buluşacak.
DÜ Teknoloji Fakültesi İnşaat Mühendisliği Bölümü Öğretim Görevlisi Yrd. Doç. Dr. Ahmet Beycioğlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, uzmanlık alanı olan yapı malzemelerinden yola çıkarak çok çeşitli alanlarda kullanılan yeni nesil kompozit malzemeler üzerinde çalışmalar yürüttüklerini söyledi.
Üniversitenin gelişmiş olanaklarının çalışmalarında avantaj sağladığını aktaran Beycioğlu, öğrencilerle fabrikaları ziyaret edip sorunlarını dinlediklerini anlattı.
Ziyaretlerinden birinde, kentte faaliyet gösteren altyapı kompozit boru üreten fabrikanın, reçine matrisli malzemelerdeki yanma nedeniyle bir ihaleyi alamadıklarını öğrendiklerini aktaran Beycioğlu, Biz de bu problemi nasıl çözeriz diye araştırmaya başladık. Literatürde var olan bazı toz malzemelerden yola çıkıp, bunların muadili olabilecek, daha çabuk ulaşılabilecek, ülkemizde rezervi olan malzemeler üzerine yoğunlaştık. dedi.
Beycioğlu, bu araştırmaları yaparken dünyada çok fazla rezervi olmayıp Türkiye ve İspanyada bol miktarda rezervi olan lüle taşıyla, temelde de kil minerali olan sepiyolit ile tanışmış olduk. Bu malzemenin belli bir sıcaklık derecesinden sonra kimyasal bir çözülme yaşadığını ve bu çözülme esnasında ortaya serbest suyun çıktığını, bunun da yanmayı önlediğini ve alev almayı geciktirdiğini gördük.
Mineral rezervleri doğru yerde kullanmak temel prensip olmalı
Türkiyede lüle taşının farklı alanlarda kullanıldığını anlatan Beycioğlu, Doğal mineral rezervler, ülkeler açısından çok önemlidir. Bunları doğru yerde kullanmak temel prensip olmalıdır. Bu sepiyolit örneğin hayvan barınaklarında koku giderici olarak zemine serilme, atık su arıtma tesislerinde kullanımı söz konusu. Biz, bunu biraz daha değerli hale nasıl getirebiliriz diye tartıştık. Ticari bir sonucu olsun, ticari bir ürüne dönüşsün istedik. ifadelerini kullandı.
Beycioğlu, kompozit malzemeleri modern dünyanın malzemeleri olarak tanımladığını belirten Beycioğlu, Kompozit malzeme, havacılık sektöründen altyapı sistemlerine kadar hemen hemen her alanda kullanılıyor. Evimizdeki basit ev aletlerine kadar kompoziti görme şansımız var. Bu kadar geniş kullanım potansiyeline sahip malzemenin de kullanım ömründe karşılaştığı dış etkiler var. dedi.
Beycioğlu ayrıca bu ve benzeri buluşlara bakıldığında, üniversite ile iş birliği yapan sanayicilerin sektörlerinde ufuklarının açıldığını da sözlerine ekledi.
Güncelleme Tarihi: 22 Mayıs 2017, 08:43