"En iyi korunan 20 kent" Arasında

"En iyi korunan 20 kent" Arasında

"En iyi korunan 20 kent" Arasında

UNESCO Dünya Miras Listesinde yer alan ve en iyi korunan 20 kent arasında bulunan Karabükün Safranbolu ilçesi, bu yılın ocak-ekim döneminde konaklama ve günübirlikçilerle 900 binden fazla turisti misafir etti.

Han, hamam, cami, çeşme ve köprülerin yanı sıra geleneksel konakların bulunduğu tarihi kent, her yıl yerli ziyaretçilerle Çin, Tayvan, Almanya, İtalya ve Güney Kore gibi ülkelerden turistlerin akınına uğruyor.

Türkiyede, İstanbul ile kent ölçeğinde dünya mirası listesindeki tek yer olan Safranbolu, 19. ile 20. yüzyıl başlarında inşa edilen kültürel zenginliklerini korumadaki başarısıyla önemli bir turizm kenti olurken, her geçen yıl turist sayısını artırmaya devam ediyor.

2016da konaklamalı 173 bin 75 yerli, 32 bin 69 yabancı turisti ağırlayan Safranbolu, 2017nin 10 ayında yerli ve yabancı 250 bin turiste ev sahipliği yaptı. Tarihi ilçe günübirlikçilerle birlikte toplam 900 bin turisti ağırladı.

Yılın 10 ayında 21 bin Çinli turistin ziyaret ettiği Safranboluya en fazla turist sırasıyla Tayvan, Almanya, Amerika, Suudi Arabistan, Güney Kore, Çek Cumhuriyeti, İtalya ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyetinden geldi.

- Çinli turistlerde yüzde 25 artış söz konusu

Safranbolu Kaymakamı ve Belediye Başkanvekili Fatih Ürkmezer, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 1994te UNESCO Dünya Miras Listesine giren Safranboluya yerli ve yabancı turistlerin ilgisinin gün geçtikçe arttığını söyledi.

Safranbolunun, genel olarak Uzakdoğulu misafirleri ağırladığını aktaran Ürkmezer, Daha önceki yıllarda Japon misafirler ağırlıktayken, bu son dönemde Güney Kore ve Çinli misafirlerimiz buraya geliyor. 2017nin 10 aylık döneminde Çinli turistlerde yüzde 25 artış söz konusu. Bununla beraber Güney Koreli turistlerde de artış var. diye konuştu.

Safranbolunun; Çinli, Güney Koreli ve Japon turistlere tanıtım çalışmalarına devam edeceklerini vurgulayan Ürkmezer, ülkenin Uzakdoğu pazarına açılmaya çalıştığını, Çinde de bu anlamda büyük potansiyel bulunduğunu belirtti.

Ürkmezer, Çin vatandaşlarının yoğun bir şekilde dış turizmi canlandırmaya başladığına işaret ederek, Bizde Safranbolu olarak elimizden geldiğince bu tanıtımları artırarak yapacağız. Bunun için altyapımız yeterli. İç pazarda da Safranboluda canlanma var. Yine yüzde 20-25 artış var. Biz geçen senenin rakamlarını 10 ayda geçmiş durumdayız. Bu sene inşallah günübirlik anlamında 1 milyon rakamını devirmeyi düşünüyoruz. İnşallah bu doğrultuda gidiyor. ifadelerini kullandı.

- 3 gün gezmelerini sağlayacak şekilde proje üzerinde çalışıyoruz

Belediye ve kaymakamlık olarak Safranboludaki konaklama sayısını artırmak üzere çalışmalar yaptıklarını anlatan Ürkmezer, şunları kaydetti:

Hem yerli hem yabancı turistlerimize Safranboluya gelip günübirlik değil, günübirlik gelip bir günde burayı gezmeleri mümkün değil. Safranboluya gelip en az 3 gün gezmelerini sağlayacak şekilde proje üzerinde çalışıyoruz. Arkadaşlarımız çok yakında turist rehberlerine ve tekil anlamında turistlere bu tanıtımlarımız başlayacak. Amacımız, zaten bir Dünya Miras Kenti, korumacılığın başkenti olan Safranboluyu bütün yerli ve yabancı turistlerin gelip yaşamalarını, konaklamalarını, doğal, kültürel, tarihi güzelliklerini yaşamalarını istiyoruz.

Ürkmezer, Gıda Tarım ve Hayvancılık il ve ilçe müdürlükleriyle İ Özel İdaresinin safran tarlalarını artırmaya yönelik çalışmalar da yaptığına değindi.

haber

haber

haber

haber

haber

haber

haber

haber

haber

haber

haber

Güncelleme Tarihi: 29 Kasım 2017, 08:18
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER