KARABÜK - Karabük Çalışma ve İş Kurumu (İŞKUR) Karabük İl Müdürü Coşkun Güven, Karabük iş gücü piyasa araştırma sonuçlarını açıkladı.
Güven, gazetecilere yaptığı açıklamada, Karabükte piyasanın önde gelen faaliyetlerinin toptan ve perakende ticareti, imalat ve inşaat sektörü olarak belirlendiğini söyledi.
İŞKUR tarafından 2017 yılı içerisinde iş gücü piyasası araştırmaları kapsamında 251 işyerinin ziyaret edilerek eleman ihtiyaçlarının tespit edildiğini ifade eden Güven, Karabük genelinde 20 artı istihdamlı işyerlerinin yüzde 19,1inde 482 kişilik açık iş olduğu tespit edilmiştir. Karabük genelinde açık iş oranı yüzde 3,1 olarak hesaplanmış ve en yüksek açık iş oranına sahip sektör yüzde 4,5 ile ulaştırma ve depolama olmuştur.
İşverenlerin en çok talepte bulundukları meslekler makineci (dikiş), proses işçisi ve çelikhane işçisidir. Açık işlerde en çok aranılan ilk üç beceri yeterli mesleki, teknik bilgi ve tecrübe, proje tabanlı çalışma ve takım çalışmasıdır. İşverenler talep ettikleri açık işleri, İŞKUR aracılığı ile arama ortalaması Türkiyenin yüzde 60 iken Karabükte bu oran ortalama yüzde 93 ile Türkiye ortalamasının çok üzerindedir. dedi.
Araştırma kapsamındaki 20 üzerinde istihdamlı işyerlerinin yüzde 35,5inde 600 kişinin temininde güçlük çekildiği aktaran Güven, şöyle konuştu:
- Eleman aranan meslekler
Eleman temininde en çok güçlük çekilen meslekler müşteri hizmetleri görevlisi, asistanı, makineci, endüstriyel otomasyon teknolojileri teknisyeni, tornacı, kuvvetli akım tesisatçısı, metal teknolojisi teknisyeni, gümüş kaynakçısı, konfeksiyon işçisi, elektrikçi ve makine bakımcı meslekleridir. Karabük genelinde 20+ istihdamlı işyerlerinde 656 kişilik istihdam artışı beklenmektedir. İşverenler, 2018 yılı nisan ayı sonuna kadar istihdamlarının yüzde 4,4 oranında artmasını öngörmektedirler.
- İstihdam artışı beklenen sektörler
En fazla istihdam artışı beklenen sektörler İdari ve destek hizmet faaliyetleri, İmalat, Toptan ve perakende ticaret; motorlu kara taşıtlarının ve motosikletlerin onarımıdır. Güvenlik görevlisi (silahsız), müşteri hizmetleri görevlisi, asistanı, endüstriyel otomasyon teknolojileri teknisyeni mesleklerinde istihdam artışı beklenirken kamyon şoförü, ekskavatör, ustabaşı, postabaşı, formen, atölye sorumlusu mesleklerinde istihdam azalışı beklenmektedir. Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürlüğü tarafından yapılan araştırmanın çalışma hayatı paydaşlarına rehber olması beklenmektedir.
Güncelleme Tarihi: 19 Ekim 2017, 10:50