Zanaatkarlar canlandırma tekniğiyle tanıtılıyor

Zanaatkarlar canlandırma tekniğiyle tanıtılıyor

Zanaatkarlar canlandırma tekniğiyle tanıtılıyor

Kültür varlıklarıyla açık hava müzesini andıran Karabükün Safranbolu ilçesinde 11 yıldır hizmet veren Kent Tarihi Müzesi, kentin kültürel, tarihsel, sosyal zenginliğini tanıtmak amacıyla birçok belge, eşya, görsel malzeme, ses ve görüntü kayıtlarını ziyaretçilerinin ilgisine sunuyor.

UNESCO Dünya Miras Listesinde yer alan kentte, 1904-1906 yıllarında Hükümet Konağı olarak yaptırılan, 19 Ocak 1976da çıkan yangın sonucu kullanılmaz hale gelen, Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından restore edilerek 2007de açılan tarihi bina, 11 yıldır Kent Tarihi Müzesi olarak hizmet veriyor.

Ziyaretçilerine adeta zamanda yolculuk yaptıracak şekilde dizayn edilen, 250 farklı modelde bilgisayarın yer aldığı bölümle dikkati çeken müzede, elektronik rehber uygulamasıyla yabancı dillerde müzeye gelen turistlere tanıtım yapılıyor.

Kentin kültürel, tarihsel ve sosyal zenginliğinin tanıtılması açısından birçok belge, eşya, görsel malzemenin sergilendiği müzeyi, geçen yıl 34 bin 435 kişi, 11 yılda ise 450 bin kişi ziyaret etti.

- Zanaatkarlar canlandırma tekniğiyle tanıtılıyor

Üç kattan oluşan müzede, Safranbolunun ve binanın tarihçesi, haritaları, kültürel yayınları, uydu görüntüsü, sergi salonu, konferans salonu, Cumhuriyet dönemine ait kıyafetler, fotoğraflarlar; Safranbolu salonunda, Osmanlı döneminden Cumhuriyet dönemine kadar Safranbolu tarihiyle ilgili bilgiler görsel detaylarla aktarılırken, Roma, Bizans, Osmanlı ve Cumhuriyet dönemlerine ait madeni paralar ile diğer materyaller sergileniyor.

Geleneksel Safranbolu yaşamında kullanılan eşyaların da sergilendiği müzede ayrıca, kentte ticari hayat ve geleneksel el sanatları hakkında fotoğraflı bilgiler, esnaf ve zanaatkarlar çarşısında şifa eczanesi, lokumcu, yemenici, kunduracı, sayacı, semerci, saraç, ahşap işçiliği, demirci, bakırcı, kalaycı ve esnaf kahvesi gibi önemli esnafların çalışma ortamları özgün canlandırma tekniğiyle ziyaretçilere sunuluyor.

Kent Tarihi Müzesi Müdürü Safiye Partal, AA muhabirine yaptığı açıklamada, kültürel hazinelere sahip hükümet konağı olarak kullanılan binanın, Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından restore edilerek, 2007de Kent Tarihi Müzesi olarak hizmete girdiğini söyledi.

Müzenin Safranbolu Kaymakamlığı bünyesinde halkın bağışlarıyla oluştuğunu ifade eden Partal, Müze envanterinde kayıtlı 24ü arkeolojik, 184ü etnografik, 100ü sikke olmak üzere 308 kültür varlığı bulunmaktadır. Şehre hakim konumuyla Safranbolu panoraması ve kültürünü tanımak isteyenler müzeyi ziyaret ederek, Safranbolu ve yöresini tanıtan pek çok ürün ve fotoğrafla karşılaşabilirler. diye konuştu.

- 11 yılda 450 bin ziyaretçi

Müzenin en ilgi çeken bölümünün zemin katı olduğunu aktaran Partal, şu bilgileri verdi:

Safranboludaki ticari hayat ve geleneksel el sanatları canlandırma tekniğiyle sergilenmekte, ziyaretçilerin ilgisini çekmektedir. Müzemize gelen ziyaretçilerimiz elektronik rehber sistemiyle üç dilde ziyaret edebilmekteler. Elektronik rehber sistemiyle dinlediklerinde Safranbolunun tarihini, turizmini, geleneksel Safranbolu mimarisini, gelenek ve göreneklerini, Safranboluda yaşayan kişileri öğrenmektedirler.

Müzeyi 2017de 29 bin 242 yerli, bin 193 yabancı olmak üzere 34 bin 435 kişinin ziyaret ettiğini aktaran Partal, Müzemizi açıldığı günden bugüne 11 yılda 450 bin kişi ziyaret etmiştir. Müzemiz Safranbolunun özeti şeklinde. Safranboluya gelen konuklarımızın önce müzemize gelerek bilgi edinmelerini istiyoruz. Safranbolu halkını da Kent Tarihi Müzemize bekliyoruz. değerlendirmesinde bulundu.

Kent Tarihi Müzesine gelen yerli ve yabancı turistler, 1797de Sadrazam İzzet Mehmet Paşa tarafından, Herkesin evine ve cebine saat hediye edeceğim. diyerek yaptırdığı 12 metre yüksekliğindeki tarihi saat kulesini de gezebiliyor.

haber

haber

haber

haber

haber

haber

haber

Güncelleme Tarihi: 24 Şubat 2018, 09:18
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER