Karadeniz Ereğli’de AK Parti Kadın Kolları tarafından 14 Kasım Dünya Diyabet günü dolayısıyla farkındalık yürüyüşü ve etkinlik gerçekleştirildi. Etkinlikte şeker hastalığı ile mücadelede hareketli bir yaşam sürmenin, doğru beslenmenin ve farkındalığın önemine vurgu yapıldı.
Bozhane Çınaraltı mevkisinden başlayan yürüyüşe AK Parti Karadeniz Ereğli İlçe Başkanı Mehmet Fatih Çakır, Ormanlı Belediye Başkanı Bayram Başol, Kadın Kolları Başkanı Fatma Doğru, Echomar Hastanesi Başhekimi Nevzat Çimenoğlu, bazı meclis üyeleri ile partinin Belediye Başkan aday adayları, parti yöneticileri, Kadın ve gençlik kolları üyeleri katıldı. Kortej üyeleri, Diyabette farkındalığın önemini vurgulayan pankart ve dövizler taşıdı.
Yürüyüş esnasında AK Parti Korteji, karşı yönden gelmekte olan İlçe Sağlık Müdürlüğü tarafından öğrencilerin katılımı ile gerçekleştirilen ikinci bir diyabet farkındalık korteji ile karşılaştı. AK Parti kortejini izleyen güvenlik görevlileri, Sağlık Müdürlüğü kortejini durdurarak izin alıp almadıklarını sordu. İzinlerin gösterilmesi üzerine ikinci kortej yürüyüşüne devam etti.
“FARKINDALIĞI ARTTIRMAK İSTİYORUZ”
AK Parti Korteji, daha sonra sahil kesiminde bulunan Amfitiyatroda toplandı. Burada bir konuşma yapan AK Parti Karadeniz Ereğli Kadın Kolları Başkanı Fatma Doğru, diyabetin zamanında ve iyi tedavi edilmediğinde tüm sistemlerde bozukluğa yol açabileceğini belirtti.
Doğru, şöyle konuştu: “Özellikle hipertansiyon, obezite ve Aile öyküsünün varlığı tip 2 diyabet için birinci sırada hazırlayıcı etkenleri oluşturmaktadır. Uluslararası Diyabet Federasyonu (IDF) 2017 verilerine göre dünyada 425 milyon diyabet hastası bulunmaktadır. Bu demektir ki her on bir kişiden biri diyabettir. İki kişiden birinin de diyabet olduğunun farkında değildir. Diyabet açısından risk grupları belirlenip hastalığın ilerlemesi önlenmediğinde hasta sayısı artmakta, başta kalp krizi, böbrek yetmezliği, ayak sorunları, göz sorunları gibi ciddi komplikasyonlar olmaktadır. Bu kadar ciddi komplikasyonları olan diyabetin önlenmesi ve halk sağlığının korunması için tüm dünyada Diyabet Farkındalığını Arttırmak için 14 Kasım Dünya Diyabet Günü olarak kutlanmaktadır. Bu vesileyle, diyabetin verdiği zararların neler olduğunu, mikro ölçüde ailede, makro ölçüde toplumda farkındalığı arttırmak için AK Parti Kadın Kolları olarak böyle bir faaliyete imza attık. İnşallah gerekli bilincin oluşmasını temenni ediyoruz. Hareketli ol, Diyabet olma. Doğru beslen, diyabeti yen. Kahvaltıyı atlama, hayatı ıskalama. Tüm Türkiye için diyabetsiz bir gelecek diliyorum.”
ÇİMENOĞLU: “365 GÜN DİYABET GÜNÜ OLMALI!”
Önceki dönem AK Parti Alaplı Belediye Başkanı ve Özel Echomar Hastanesi Başhekimi Nevzat Çimenoğlu, dünya diyabet gününün simgesinin mavi halka olduğunu söyledi.
Çimenoğlu, halkanın kültür olarak çoğu toplumda sağlığın sembolü olduğunu, mavinin de gökyüzünün rengi olduğunu ifade ederek şunları söyledi:
“Aslında yılın 365 gününün diyabet günü olması lazım. Yakın zamana kadar biz diyabet genetik olarak geçiyor diye biliyorduk. Genellikle anneden kalan genlerle geçen bir hastalık diye biliyorduk. Son zamanlarda sonradan edinilen diyabet ortaya çıktı. Yani hareketsizlik, şişmanlık, yanlış beslenme de şekere neden olabiliyor. Onun için hareket ettiğimiz zaman, beslenmemize dikkat ettiğimiz zaman, kilomuza dikkat ettiğimiz zaman şeker hastalığından kurtulma imkanımız var. Kalıtsal bir şeker hastalığı ise onda da ilaçlarla hayatımızı devam ettiriyoruz.
Şeker hastalığı iyi bir hastalıktır. Çünkü insanın devamlı kendisine devamlı bakması, dikkat etmesi gerekmektedir. Sağlıklı insanlar kendisine o kadar dikkat etmez, şeker hastaları yaşam ömrü daha uzun olabiliyor. Çok dikkatli olmalıyız. Körlüğün en büyük nedeni şeker hastalığıdır. Küçük şeker zerrecikleri gider kılcal damarları tıkar, tıkadığında da ya kalp krizi geçirirsiniz, ya böbrek hastası olursunuz, ya da ayaklarınız kesilir. Ayak kesilmesinin en büyük nedeni dünyada şeker hastalığıdır. Dünyada iki kişiden biri şeker hastası olduğunu bilmiyor. Kontrollerimizi yapalım, şekerimizi ölçtürelim, şeker hastası isek beslenmemize dikkat edelim. Belirtisi çok su içilir, çok idrara çıkılır, tansiyon çıkabilir, cilt hastalıkları olabilir. Üniversite üçüncü sınıfa yeni geçmiştim 1977 yılında, annem çok sık su içiyorum, çok sık tuvalete çıkıyorum dedi, tahlil ettirdik şeker hastası çıktı. Sonra sizin de bildiğiniz gibi son yıllara kadar şeker hastası olarak devam etti. Fakat böbreğini düzeltemedik, hastalık böbreği tahrip etti, böbrek yetmezliğinden vefat etti. Teşkilat olark o zor süreçte hep yanımdaydınız. Bu da bana bir hatırlatma oldu. Lütfen sağlığımıza dikkat edelim, çocuklarımızın sağlığına dikkat edelim. Hepinize sağlıklı bir dünya diliyorum.”
Konuşmaların ardından partililer amfitiyatroda günün anısına hatıra fotoğrafı çektirdi.
Haber Merkezi
Güncelleme Tarihi: 14 Kasım 2018, 19:02