ERDEMİR’den sosyal sorumluluk projelerinde önemli atılım
‘Demir Adam’ başrolü üstlendi
Ereğli Demir Çelik Fabrikaları tarafından kurumsal sosyal sorumluluk alanında yürüttüğü çalışmalar ile ilgili olarak bilgi verdi. Erdemir bu kapsamda “iş sağlığı ve güvenliği”, “biyoçeşitlilik” ve “üniversitelerle işbirliği/sanat”olmak üzere belirlediği üç öncelikli alanda proje yürütüyor. Bunların arasında etkin olarak sürdürülen; Osmanlı Çileği Yetiştiriciliği, Güvenli Üretiyorum Projesi, Çelik ve Yaşam Heykel Yarışması, Eğitim ve sağlık alanında Bağış ve Yardımlar bulunmakta.
Konuyla ilgili olarak Erdemir’den yapılan açıklamada şöyle denildi;
“Erdemir kurumsal sosyal sorumluluk alanında yürüttüğü çalışmaların yasalarla ve etik kurallarla uyumlu olması, şirket hedef ve stratejileriyle bütünleşmesi adına, bu konudaki öncelik, yetki ve yöntemleri yazılı olarak tanımlamaya özen gösteriyor. Erdemir, kurumsal sosyal sorumluluk çalışmalarını paydaşlarına daha fazla değer katacak, uzun soluklu, kapsamı ve etki alanı yüksek olacak şekilde sürdürmek üzere KSS politikasını yürürlüğe koydu, öncelikli alanlarını ve KSS çalışmalarının genel ilkelerini tanımladı. Bu doğrultuda Erdemir “iş sağlığı ve güvenliği”, “biyoçeşitlilik” ve “üniversitelerle işbirliği/sanat”olmak üzere belirlediği üçöncelikli alanda proje yürütüyor.
Osmanlı Çileği Yetiştiriciliği:Sürdürülebilir gelişme yaklaşımını tüm süreçlerine entegre eden Erdemir, en önemli ortak sermayemiz olan çevrenin korunmasına özel bir önem veriyor, çevre performansını sürekli geliştirme hedefiyle faaliyetlerini sürdürüyor, üretim yaptığı bölgede biyoçeşitlilik ve ekosistemi korumak amacıyla çalışmalar yürütüyor.
Erdemir bu doğrultuda öncelikle Osmanlı Çileği yetiştiriciliğinin teşvik edilmesine yönelik projenin ön araştırma çalışmalarını gerçekleştirdi ve uygulanabilirliğini araştırdı. 2016 yılında fiilen başlayan proje,Kdz. Ereğli Kaymakamlığı’nın destekleri ve proje ortaklarımız olan Gıda Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdürlüğü, Ereğli Milli Eğitim Müdürlüğü ile Osmanlı Çileğini Yaygınlaştırma ve Üreticilerini Koruma Derneği’nin katkıları ile devam ediyor.
Kdz. Ereğli ile özdeşlemiş bir ürün olan, rengi, kokusu ve tadıyla diğer çilek türlerinden ayrılan Osmanlı Çileğinin üretimi bilindiği üzere son yıllarda oldukça azaldı. Bu proje ile Osmanlı Çileği yetiştiriciliğinde modern tarım teknolojisine geçilerek girdi maliyetlerinin azaltılmasını, üretim miktarının artırılmasını, ekonomik kazanç oranının yükseltilmesini ve sürdürülebilir hale gelmesini amaçlıyoruz. 3 yıl sürmesini planladığımız bu projenin bölgemizde Osmanlı Çileğinin yetiştiriciliğinin yaygınlaştırılmasına, yerel istihdama ve Osmanlı Çileğinin koruma altına alınmasına katkı sağlamasını hedefliyoruz.
2016 yılı sonunda akademik ve teknik konularda işbirliği yaptığımız Gıda Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdürlüğü, Ereğli Milli Eğitim Müdürlüğü ile Osmanlı Çileğini Yaygınlaştırma ve Üreticilerini Koruma Derneği ile bir protokol imzalandı. Öncelikli olarak çilek fideleri kültür laboratuvarlarında çoğaltılmak üzere Antalya’ya gönderildi. Eş zamanlı olarak iklim koşuları bakımından uygun olan Kdz. Ereğli Kocaali Mahallesi’nde üretim alanı olarak belirlenen arazi toprak zenginleştirme çalışmaları yapılarakçilek üretimine elverişli hale getirildi. Nisan ayında da 5 bin adet çilek fidesi toprakla buluştu.
Çilek fidelerinin toprakla buluşmasına kadar geçen sürede öncelikle arazide çok ciddi çalışmalar yürütüldü; arazi temizlendi, arazideki seviye farkı giderilmeye çalışıldı, toprak ve kum takviyesi ile toprak özellikleri iyileştirildi, toprak ıslah edildi. Damlamalı sulama sistemi kuruldu ve proje takvimineuygun olarak çok kısa bir sürede 5 bin adet fidenin dikimi gerçekleştirildi.
3 yıl sürmesi planlanan projede kaliteli fide yetiştirilmesine öncelik veriliyor ve 5 bin adet fidenin bu yıl 15 bine çıkarılması hedefleniyor. Ekim 2017’de bu fidelerin toprakla buluşmasının ardından Mayıs-Haziran 2018’de ise ilk meyve hasadı öngörülüyor.
Diğer yandan projenin önemli başka bir adımını da eğitim ve bilinçlendirme faaliyetleri oluşturuyor. Bizzat üretimde yer alacak çiftçi sayısı kısıtlı olmakla birlikte hedefimiz bölgede mümkün olduğunca çok sayıda çiftçiyi modern tarım teknikleriyle ekonomik anlamda sürdürülebilir Osmanlı çileği yetiştiriciliği konusunda teşvik etmek, bu konuda eğitmek ve bilinçlendirmek. Bunun için arazide bulunan binanın bir eğitim alanına dönüştürülmesine yönelik inşaat ve tadilat çalışmaları yürüttük. Fidelerin korunması için soğuk oda da kurulan binada üretimi gerçekleştirecek çiftçilerin ihtiyaç duyabilecekleri her türlü donanım ve bir eğitim salonu yer alıyor. Tamamlanmak üzere olan inşaat çalışmaları bittiğinde tefrişine başlanacak.
Osmanlı Çileği yetiştiriciliğinde kaliteli fide temin edebilmek işin kilit noktalarından birini oluşturuyor. Sağlıklı ve kaliteli fide bulabildikçe Osmanlı çileği üretimini sürdürülebilir kılmak mümkün. Bizim de öncelikli olarak odaklandığımız noktalardan biri bu. Diğer yandan bu ürünün yetiştiriciliğini ekonomik olarak cazip hale getirmek gerekiyor. Aslında mevcut durumda ürüne talep konusunda bir sıkıntı yok. Ancak Osmanlı çileği üretiminde modern tarımın getirdiği avantajları en üst seviyede kullanabilirsek girdi maliyetlerini azaltmak, verimi artırmak ve çifte kazanç elde etmek mümkün. Bu konuda bilinçlendikçe daha çok sayıda çiftçimizin Osmanlı çileği yetiştiriciliğine yöneleceğine inanıyoruz.
Bu vesile ile bizim için çok değerli olan bu projenin hayat bulmasındaki destekleri için Kdz. Ereğli Kaymakamı Sayın Madenoğlu başta olmak üzere proje ortaklarımız İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü, İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü yetkilileri ile Osmanlı Çileğini Yaygınlaştırma ve Üreticilerini Koruma Derneği Başkan ve Yönetim Kurullarına ayrı ayrı şükranlarımızı sunuyoruz.
Güvenli Üretiyorum Projesi:2015 yılında Erdemir İSG performansını geliştirmek amacıyla “Güvenli Üretiyorum” projesine başladı. 2016 yılında Proje kapsamında Erdemir’de ve grup şirketi İsdemir’de tüm çalışanların benimseyeceği ve kazasız çelik üretimi anlayışını gönüllü olarak yaygınlaştıracakları, sürdürülebilir güvenlik kültürünün oluşturulması için Davranış Odaklı Güvenlik Yönetimi temelli çalışmalar gerçekleştirildi. 2017 yılında ise üretimin farklı aşamalarında yer alan 148 çalışanla gerçekleştirilen 18 oturum sonucunda Odak Grubu raporuna ve çıkan sonuçlar üzerinden 855 çalışanla gerçekleştirilen görüşmelerin ardından da Saha Araştırması raporuna ulaşıldı. Önümüzdeki dönemde öncelikle saha araştırması çıktılarına bağlı olarak grup içi iş yapış biçimlerinin iş sağlığı ve güvenliği uygulamalarının daha da geliştirilmesi amaçlanıyor. Erdemir ve İsdemir bu çalışmalar kapsamında elde ettiği deneyimi ve güvenlik kültürü anlayışını tedarikçilere, yüklenicilere, çalışan ailelerine kadar uzanan geniş bir paydaş grubuna yansıtmayı amaçlıyor.
Çelik ve Yaşam Heykel Yarışması: Erdemir üretimini yaptığı çeliğin insan yaşamındaki vazgeçilmez yerini sanat yoluyla vurgulamak ve Türkiye’de sanat eğitimini desteklemek amacıyla “Çelik ve Yaşam” Heykel Yarışması’nı düzenliyor Türkiye’deki üniversitelerde lisans ve lisansüstü seviyede heykel eğitimi alan öğrencilere yönelik yarışmanın bu yıl dördüncüsü gerçekleştirildi. Yarışmaya katılan öğrenciler eserlerinde çelikle sanatı buluştururken, eserlerin yapımında bizzat Erdemir’in ve İsdemir’in ürettiği çeliklerin kullanılması, yarışmayı Erdemir’e özel kılıyor. Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi (MSGSÜ) işbirliğiyle düzenlenen Yarışmaya bu yıl 14 üniversiteden 122 öğrenci katıldı. Seçici Kurul’un değerlendirmesi sonucunda 18 eser ödüle 30 eser de sergilenmeye değer bulundu. Eserler ilk kez 15-30 Mayıs tarihleri arasında MSGSÜ Tophane-i Amire Tek Kubbe Salonu’nda, ardında da temmuz ayında Kdz. Ereğli’de, ağustos ayında Divriği’de sergilendi. Çelik ve Yaşam kapsamındaki eserlerin, sanatseverlerle buluşması yıl boyunca düzenlenecek sergilerle devam edecek. Erdemir 2 yılda bir yarışmayı geçekleştirmeyi hedefliyor.
Bağış ve Yardımlar: Bu projelere ek olarak Erdemir, iyi bir kurumsal vatandaş ve çözüm ortağı olarak toplumsal ihtiyaçların giderilmesine katkı sağlamak üzere ayni ve nakdi yardım ve bağışlar da gerçekleştiriyor. Erdemir bu kapsamda da öncelikli alanlarını netleştirdi. Ülkemizde temel ihtiyaç alanlarından hareketle Eğitim ve Sağlıköncelikli alanlar olarak belirlendi.
Her iki alanda da bölgeye en yüksek faydayı sağlayacak şekilde çalışmalar yapılmasıiçin bölgekamu kurum ve kuruluşlarının işbirliğiyle ihtiyaçları belirlemeye karar verildi ve öncelikle Ereğli ve İskenderun’daki sağlık ve eğitim kurumlarıylaön görüşmeler tamamlandı.Devlet hastanelerinde görev yapan hekimlerimize gelişmiş tanı, hastalara da gelişmiş tedavi imkanları sunularak, uzun süre sıra beklemeksizintanı hizmetlerinin alınması için bu kurumlara cihaz, donanım desteği sağlanacak. Ayrıca ihtiyaç sahibi devlet okullarımızda, öğrencilerimizin çağdaş ve bilime dayalı ortam ve ekipmanlar ile çalışması, öğretmenlerimizin bilgilerini uygulamalı olarak daha kaliteli şekilde aktarabilmesine katkı sağlamak üzerelaboratuvar ve kütüphane kurulması için yine her iki bölgede kamu kurumlarıyla ön görüşmeler başlatıldı.”
ERDEMİR’DEN TEKNOLOJİK YENİLENME
OYAK Maden Metalürji Grubu, teknoloji alanındaki gelişmeleri yakından takip etmeye devam ediyor.
2015 yılından beri sürdürülen 5 yıllık dijital dönüşüm planı kapsamındaki projeler hayata geçirileceği bildirildi.
“Demir Adam” olarak isimlendirilen proje ile ilgili olarak yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi;
“Teknoloji alanındaki gelişmelerin en önemli amacı elimizdeki veriden azami fayda sağlamak ve veriyi yorumlama gücümüzü arttırmaktır. OYAK Maden Metalürji Grubu olarak dijital dönüşüm projelerimizin merkezine ‘’bilginin gücünü’’ koyduk.
2015 yılında hazırladığımız “Erdemir Grubu Bilgi Teknolojileri 5 Yıllık Dijital Dönüşüm Planı” kapsamındaki projeleri hayata geçiriyoruz. Bu projelerin başında da OYAK Maden Metalürji Grubu’nun siparişten sevkiyata ana süreçlerinin teknolojik platformunun modernizasyonu yer alıyor. “Demir Adam” olarak isimlendirdiğimiz projemizi 2018 yılında devreye alacağız. Müteakiben, veriyi bilgiye, bilgiye de aksiyona dönüştürebileceğimiz büyük veri ve analitik projelerini başlatacağız. Hedefimiz, en yeni teknolojik altyapı ve donanım ile süreçlerimizi daha çevik hale getirmek ve müşteri deneyimini en üst seviyeye taşımaktır. Grup olarak, dijital dönüşümü çok önemsiyor ve bu yolculuktaki projelerimizi kararlılıkla sürdürüyoruz.”
Güncelleme Tarihi: 13 Eylül 2017, 14:03