CHP Zonguldak Milletvekili Ünal Demirtaş, Türkiye Büyük Millet Meclisi, Plan Bütçe görüşmelerinde, Sanayi Bakanlığı'nın 2020 bütçesi üzerinde, bir konuşma yaptı. Konuşmasında Sanayi Bakanı’na Zonguldak’taki sorunları anlatan CHP’li Demirtaş, Bakana, tersaneleri canlandırma çağrısında bulundu.
HAYALLERLE UĞRAŞMAYIN, GERÇEKLERLE YÜZLEŞİN!
Sanayi Bakanlığı bütçesinde yaptığı konuşmada yerli otomobil ile ilgili sert eleştirilerde bulunan Ünal Demirtaş: “Her seçim öncesi ortaya attığınız yerli otomobil hikâyeniz var. Bana göre bu boş bir hayal ve sadece seçim yatırımı. Bu koşullarda bunu gerçekleştirme imkânınız da mümkün değil. Ancak yerli ve millî bir otomobil yapamasak bile benim size bir önerim var: Yerli ve millî gemiler üretebiliriz. Boş verin böyle boş hayallerle uğraşmayı da gerçeklerle yüzleşelim ve buraya destek verelim, Ereğli tersanelerini canlandıralım, Ereğlili de size müteşekkir kalsın.
TERSANELER 10 YILDIR ATIL DURUMDA!
Kdz. Ereğli’de Türkiye’nin en büyük 3’üncü tersaneler bölgesi olduğuna vurgu yapan CHP’li Vekil: “Toplamda 12 tersane. Tersanecilik sektörü de emek yoğun bir sektördür ve işsizliği sünger gibi emen emek yüksek bir sektördür” ifadelerine yer verdi.
2008 yılında Kdz. Ereğli tersanelerinin ihracat rekoru kırdığını hatırlatan Ünal Demirtaş: “Ereğli’den İngiltere’ye, Hollanda’ya, Almanya’ya gemi ihraç edilmiştir. Bu dönemde 7 bin kişi istihdam edilirken, tersaneler krize giriyor ve on yıldır hiçbir destek verilmediği için maalesef şu anda çalışan sayısı 500’e kadar düşmüş durumda. Bakın, burası on yıldır atıl durumda bekletiliyor” dedi.
CHP Zonguldak Milletvekili Ünal Demirtaş konuşmasında şunları ifade etti;
“EKONOMİK KRİZ SANAYİ SEKTÖRÜNÜ VURDU!
Ülkemizin en önemli sorunlarından birisi de dışarıdan borçlanarak üretime dayalı değil, tüketime dayalı bir ekonomik modelle üretimin yapılmasıdır. İthalata dayalı, katma değeri olmayan veya çok düşük olan montaj sanayisiyle devam eden bir üretim modelidir. Tek adam rejimi ve tek adamın uyguladığı yanlış politikalar maalesef Türkiye ekonomisini büyük bir ekonomik krize sürüklemiş ve bu kriz de maalesef derinleşerek devam etmektedir ve en fazla bundan zarar gören sektör de sanayi sektörüdür ve bu yanlış modelin sonucunda işsizlik ortaya çıkmıştır ve işsizlik verilerine baktığımızda son bir yıl içerisinde 1 milyon vatandaşımız işsiz kalmış ve işsizlik rekor kırarak yüzde 14’ün üzerine çıkmış, son resmî verilere göre 4 milyon 650 bin vatandaşımız işsiz kalmıştır ve geniş tanımlı işsizlik ise yani iş aramaktan vazgeçen vatandaşlarımızın sayısı ise 7 milyon 300 bini geçmiştir.
ZONGULDAK’TA ÇİFTE KRİZ: İŞSİZLİK VE GÖÇ!
Maalesef, benim ilim olan Zonguldak’ta da son on beş yıldır büyük bir ekonomik kriz vardır. Zonguldak hem ülkemizdeki genel krizi yaşamakta hem de kendi iç dinamiklerinden kaynaklanan krizi yaşamaktadır. Zonguldak çifte kriz yaşamaktadır ve Zonguldak’ta işsizlik zirve yapmıştır, Zonguldaklı göç etmek zorunda kalmıştır. Bugün itibarıyla nüfusu azalarak 590 bine düşmüştür. Bunun en önemli sebeplerinden birisi de, sonucu da Zonguldak’a son on yedi yılda yatırım yapılmamasıdır. Çünkü Ak Parti’nin uygulamış olduğu yanlış ekonomik politikalar Zonguldak’a yatırımcı çekememiştir.
YATIRIM TEŞVİK DERECESİNİ 4’E ÇIKARIN
SEGE-2011 Raporu esas alınarak Türkiye bildiğiniz gibi 6 bölgeye ayrılmıştı ve SEGE-2011 sıralamasına göre Zonguldak teşvik sisteminde 3’üncü bölge kapsamında yararlanmaktadır. Zonguldak’ın yatırım teşvikte 3’üncü derecede bulunmasının en önemli sebebi ise Türkiye Taş Kömürleri Kurumu ve Erdemir’den elde edilen gelir, vergi ve ücretlerdir. Bu 2 kurumun verilerini Zonguldak’tan çıkarırsanız Zonguldak teşvikte belki 6’ncı sıraya yükselecektir diye düşünüyorum. Teşvik paketleri Zonguldak’ta amacına ulaşmadığı gibi komşu il Düzce’nin teşvikte 4’üncü bölgede yer alması nedeniyle Zonguldak’ın yatırım cazibesi düşmüş ve Zonguldak yatırım yapılmayan bir il hâline dönüşmüştür. Bu da maalesef Zonguldak ekonomisini küçülterek iflas noktasına taşımıştır. Bu sebeple acil olarak SEGE-2011 verilerinin güncellenerek Zonguldak’ın yatırım teşvik derecesinin yükseltilmesini talep etmekteyiz Zonguldaklılar olarak. Aksi takdirde hiç değilse şunu ifade ediyorum: En azından Düzce’yle eş düzeye çıkartılmamız hâlinde hiç değilse onlarla daha rahat rekabet edebiliriz diye düşünüyorum. Eğer bunu yapmazsanız Zonguldak’ı çok daha zor günler bekliyor.
FİLYOS, TOSYALI HOLDİNG'E PEŞKEŞ Mİ ÇEKİLDİ?
Yapımı yılan hikâyesine dönen Filyos Projesi. Bu limanın altyapı işleri de bitmek üzere, buna verdiğiniz desteklerden dolayı da öncelikle teşekkürlerimi sunuyorum ancak şöyle bir durum gerçekleşti: Hiçbir ihale yapılmadan, hiçbir duyuru yapılmadan Filyos Endüstri Bölgesi’ni Tosyalı Holdinge verdiniz. Zonguldak ekonomisi için son derece önemli olan bu projeyi hiçbir Zonguldaklının haberi ve bilgisi dahi olmadan neden Tosyalı Holdinge verdiniz? Burayı hangi yöntemle, kaç yıllığına, ne kadar bedel karşılığında bu holdinge verdiniz? Bunları Zonguldak kamuoyu merak ediyor, “Acaba, Filyos Projesi, Tosyalı Holdinge peşkeş mi çekildi?”
Gündem
Güncelleme Tarihi: 28 Kasım 2019, 22:23