Mobbing ile Mücadele Derneği Zonguldak İl Temsilcisi Bora Baykan, Mobbingin, mağdura, ailesine ve çalıştığı kurum ve kuruluşa telafisi mümkün olmayan maddi ve manevi zararlara neden olabileceğini belirterek, “Önümüzdeki iki çeyrek asır sonra haftalık çalışma saati on saatlere kadar düşecek. İnsanlar vakıflarda gönüllü olarak çalışacak. İnsanlar maddi yük olmadan çalıştığında, fizikten anlıyorsa bu alanda yeni şeyler üretecek. Çevreyle ilgili çalışmalar yapacak. Asıl sıkıntı bu. Mobbinge uğrayan insanlar bunu yapabilecek insanlar. Mobbing bunların önünü kesiyor” dedi.
Karadeniz Ereğli’de 3-9 Şubat Mobbing Farkındalığı etkinlikleri kapsamında, Mobbing İle Mücadele Derneği Zonguldak İl Temsilciliği tarafından, ‘İşyerinin Kanseri Mobbing’ konulu panel düzenlendi.
Mobbing ile Mücadele Derneği Zonguldak İl Temsilcisi Bora Baykan, Kdz Ereğli Ticaret ve Sanayi Odası Konferans salonunda düzenlenen panelde yaptığı konuşmada, derneklerinin amacının temel olarak insan haklarını korumak ve kollamak olduğunu söyledi.
Sebebi ne olursa olsun, yeryüzünde yaşayan hiçbir insanın bir diğerine psikolojik baskı uygulamaya, eziyet etmeye, dışlamaya, hakaret etmeye, iftira etmeye, haklarını gasp etmeye, kişisel çıkarları için maddi ve manevi birtakım yaptırımlar uygulamaya hakkının bulunmadığını belirten Baykan şöyle dedi:
“Mobbing dışsal etkenlere bağlı gelişen ve insanın önce ruhsal dengesini, sonra fiziksel dengesini, yani sağlığını, nihayetinde bireyin sosyal ve ekonomik dengesini bozan bir saldırganlık türüdür. Mobbing, bir işyerinde bir kişi veya grup tarafından, hedef seçilen kişi veya gruba karşı asıl maksat gizlenerek, muhtelif nedenlerle, belirli bir süre sistemli ve tekrarlanan, insan onuru ile bağdaşmayan eylem ve işlemlerle yapılan, mağdurun ekonomik, psikolojik, fiziksel ve sosyal statüsünde olumsuzluk meydana getiren olayların bütünüdür.”
İşyerinde karşılaşılan her olumsuzluğun Mobbing olmadığını ifade eden Baykan şöyle devam etti:
“Her çatışma mobbing değildir. Kabalık sadece bireye değil, herkese yönelik olduğundan mobbing kapsamında değerlendirilmez. Tekrarlanmayan veya sistematik yapılmayan şiddet de mobbing tanımına girmez. Bu tür şiddet zaten hukuken ayrı bir ceza konusudur. Maksatlı yapılmadığı anlaşılan şiddet ve tek kerelik hakaret veya iftira da mobbing kapsamında değerlendirilmez.
Mobbing kapsamında şiddet türlerine gelince, bir olayın psikolojik taciz olarak değerlendirilebilmesi için saldırıların psikolojik olması gerekir. Psikolojik saldırı ile birlikte, cinsel, fiziksel, ekonomik şiddet de yapılıyor olabilir.”
ZORBALARIN VE MAĞDURLARINÖZELLİKLERİ
Baykan, mobbing uygulayan ve Zorba diye tanımlanan kişilerin özellikleri ile ilgili olarak ise şunları söyledi: “Zorbalar utanmazlar, kişisel kuralları kanundur. Vesveseci bir kişiliğe sahiptirler. Kendilerini masum gösterirler. Psikolojik taciz yapmaktan zevk alırlar. Yalancıdırlar ama sürekli dürüst olduklarını söylerler. Asla suçluluk duymazlar. Zorbalar korkaktır, aşırı kontrolcüdür ve sürekli övülmek isterler. Çalışkan olduklarını iddia ederler, gerilimden beslenirler, mükemmeliyetçi olduklarını iddia ederler ve iktidar açlığı içindedirler. Sürü psikolojisi içinde, kinci, aşırı kıskanç karakterlerdir.
Mağdurlar ise genelde sertlikten hoşlanmayan, yumuşak başlı, kuruluşuna sadık kişilerdir. Kuruluşa sadakat, mobbingin ilerleyen dönemlerinde zayıflayan bir özelliktir. Bu kişiler yenilikçi, hakkını arayan, hukukun üstünlüğüne inanan, zorbaya göre üstün özelliklere sahip, yeni fikirler üretebilen, bazı durumlarda engelli veya ileri derecede sağlık sorunları olan veya diğer çalışanlardan farklı kişilik özelliklerine sahip olan kişilerdir.”
TELAFİSİ İMKANSIZ KAYIPLAR...
Baykan, Mobbingin sonuçları ile ilgili olarak ise “ Mobbing, mağdura, ailesine ve çalıştığı kurum ve kuruluşa telafisi mümkün olmayan maddi ve manevi zararlara neden olabilir. Mağdur işinden soğur, verimlilik düşer. Sürekli bir gerilim ortamı tüm çalışanları etkiler. Alkol, sigara, uyuşturucu alışkanlıkları başlayabilir. Mağdurda psikolojik ve psikosomatik hastalıklar başlayabilir. Kurum çalışkan personelini kaybedebilir ve maliyet artar” diye konuştu.
Mobbingle Mücadele Derneği İl Temsilcisi, Endüstri 4.0 için gerekli olan personelin kaybına yol açacağını ifade ederek, “ Bu dönemde insanlar yaratıcılık ve iyilik hareketleri üzerine odaklanacak. Avrupa’da vatandaşlık maaşı tartışılıyor. Finlandiya başbakanı, vatandaşlarının sosyal hobilere vakit ayırmasını istediklerini, günlük çalışma saatlerinin 6 saate düşürülmesi gerektiğini söyledi. Gidişat buraya doğru gidecek. Önümüzdeki iki çeyrek asır sonra haftalık çalışma saati on saatlere kadar düşecek. İnsanlar vakıflarda gönüllü olarak çalışacak. İnsanlar maddi yük olmadan çalıştığında, fizikten anlıyorsa bu alanda yeni şeyler üretecek. Çevreyle ilgili çalışmalar yapacak. Asıl sıkıntı bu. Mobbinge uğrayan insanlar bunu yapabilecek insanlar. Mobbing bunların önünü kesiyor. Bir milyon kişinin yapamayacağı işi bir kişi yapabilir. Yüz milyon kişi bir araya gelse bir Einstein etmiyor. Newton’un yerçekimi formülü insanları üç yüz yıl sonra aya çıkardı” ifadelerini kullandı.
Bora Baykan, Türkiye’de bakanlığa bildirilen mobbing şikayetlerinin yüzde 81’inin kamu sektöründen, yüzde 19’unun ise özel sektörden kaynaklandığını, kamu sektöründe de ilk sırayı sağlık çalışanlarının aldığını ifade etti
Haber Merkezi
Güncelleme Tarihi: 04 Şubat 2020, 18:57