Ereğli Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi öğrencileri Erastothenesin Dünyanın çevresini ölçmek için yaptığı deneyin benzerini 20 Eylül 2018 perşembe günü okulun bahçesinde yaptılar.
Fizik Uzman Öğretmeni Adnan Akyüz ve Kimya Uzman Öğretmeni Gürol Keserci rehberliğinde Ereğli Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi öğrencileri Erastothenesin Dünyanın çevresini ölçmek için M.Ö. 240 yılında yaptığı deneyin benzerini yaptılar.
Yaptıkları çalışmanın Tübitak 4005 Astronomi Modelleriyle Öğretmen Eğitimi projesi ile Tübitak 4004 Yaşadığımız Gezegeni Öğreniyorum projelerinin yaygın bir etkisi olarak Düzce Bilim ve Sanat Merkezinde öğretmenlik yapan Scientix elçisi Ayşe Karaul Arslan tarafından koordine edildiğini belirten Fizik Öğretmeni Adnan Akyüz, geçtiğimiz öğretim yılında Karadeniz bölgesinden tek okul olarak katıldığımız Asteroid Kaşifi Kampanyası ve bugün gerçekleştirdikleri etkinliklerle öğrencilerde bilimsel düşüncenin doğasını kazandırmayı öğretmek ve astronomi ve uzay bilimlerine olan ilgiyi arttırmak istiyoruz dedi.
Etkinliğin gerçekleştirilmesinde rol alan Kimya Uzman Öğretmeni Gürol Keserci, temel amacı öğrencileri fen okur yazarı yapmak, bilimle buluşturmak, onların bilimsel konulara ilişkin olumlu tutum geliştirmesini sağlamak, öğrencilere ekoloji vizyonu kazandırmak olan Tübitak 4004 Doğa Eğitimi ve Bilim Okulları Destek Projemiz ile de saha gezileri, gözlem faaliyetleri ve atölye çalışmaları ile öğrencilerin doğaya ve gökyüzüne olan ilgilerinin arttırılması, astronomi ile ilgili bilimsel kavramlarla tanışmaları, doğanın eşsiz güzelliğinin sadece yer yüzünden ibaret olmadığını bunun yanında gökyüzünün de eşsiz ve keşfedilmeye açık muhteşem yönleri olduğunu göstermek istediklerini, bu ve benzeri projelerle öğrencilerde bilime karşı ilgi ve merak uyandırmaya çalıştıklarını söyledi.
Ereğli Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Müdürü Ömer Aydoğan, yapılan etkinlikle ilgili olarak şu açıklamalarda bulundu: İnsanoğlu var olduğu günden beri üzerinde yaşadığı Dünyayı merak etmiş, onu tanımaya, temel işleyiş mekanizmasını algılamaya ve kendi yaşamını kolaylaştıracak şekilde onu kullanmaya çalışmıştır. Bu süreç, doğa bilimlerinin ortaya çıkmasında ve gelişmesinde en büyük tetikleyici nedenlerden biri olmuştur. En eski bilim dallarından biri olan astronomi, insanın kendisini ve çevresini anlama sürecine çok büyük etkisi olmuştur. Temel bilimler eğitiminin ayrılmaz bir parçası olan astronomi, M.Ö. 4000lerden başlayarak günümüze değin sürekli olarak doğa-insan ilişkisinin odağında yer alarak, tarihsel süreç içinde temel bilimlerin ortaya çıkışında ve gelişiminde lokomotif rolü oynamıştır. Bu sürecin en önemli aktörlerinden biri olan Eratosthenes (M.Ö. 276), bir çubuk ve çubuğun oluşturduğu gölge boyunu kullanarak Dünyanın şeklini, boyutlarını ve evrendeki konumunu, günümüz modern teknikleriyle ölçülen değerlere yakın sonuçlarla belirlemiştir.
Bu felsefeye uygun olarak hazırlanmış Yaşadığım Gezegeni Öğreniyorum VI başlıklı proje, 4004 Doğa Eğitimi ve Bilim Okulları Destekleme Programı kapsamında TÜBİTAK ve On dokuz Mayıs Üniversitesi tarafından desteklenmektedir. Proje, ülkemizin her köşesinden yaklaşık 72 ortaokul öğretmeni ile birlikte bu öğretmenlerin görev yaptığı okullarda yaklaşık 4300 öğrencinin katılımıyla büyük bir bilim şöleni şeklinde gerçekleştirilmiştir.
Bu büyük bilim şölenine 30 Temmuz-03 Ağustos 2018 tarihleri arasında Ondokuz Mayıs Üniversitesinde gerçekleştirilen Astronomi Modelleriyle Öğretmen Eğitimi başlıklı TÜBİTAK projesine gönüllü olarak katılan öğretmenler ile okulumuzun STEM kulübü danışman öğretmenlerinden olan Gürol Keserci ve Adnan Akyüz sayesinde okulumuz da bu projeye katılma şansı yakalamıştır.
Yaşadığım Gezegeni Öğreniyorum VI projesinin gerçekleştirilmesindeki temel amaç; katılımcıların temel astronomi alanında farklı uygulamalı etkinliklerle bu alandaki bilgilerini geliştirmek, doğaya ve evrene karşı olan ilgilerini artırmak, temel fen kavramları ile ilgili öğrenme zorluklarını en aza indirmek, gençlerimize fen bilimlerini sevdirerek onları geleceğin Türkiyesinin bilim insanı adayları olmaları için cesaretlendirmek ve bu amaçla, aynı boylamdaki kuzey ve güney illerinde yaşayan öğrencilerin doğrudan kendi yapmış oldukları ölçüm ve gözlemler ile elde ettikleri bilgileri paylaşmak suretiyle eğitim sistemimizde sadece bilgi olarak verilen Dünyanın şekli ve boyutlarıyla ilgili kazanımlara ulaşmalarını sağlamaktır. Ayrıca bu proje, etkileşimde bulunduğumuz her nesnenin işleyiş mekanizmasının ve yasalarının olduğuna dair bir farkındalık oluşturacak ve kavranması zor olduğu düşünülen bu yasaların aslında çok basit yöntemlerle keşfedilmesine yardımcı olacaktır.
Haber Merkezi