ŞEHİT MADENCİLERİN İSİMLERİ YAŞATILACAK 

Grizu faciasının yanı sıra meydana gelen maden kazalarında hayatlarını kaybeden işçilerin isimlerinin yazılı olduğu anıtın açılışında Türk Bayrağı'nı tutan maden işçileri asker selamı verdi. TTK Armutçuk Müessese Müdürlüğü'nde 7 Mart 1983'te meydana gelen grizu faciasında hayatını kaybeden 103 maden işçisi törenle anıldı.

ŞEHİT MADENCİLERİN İSİMLERİ YAŞATILACAK 

Kandilli Beldesindeki Türkiye Taşkömürü Kurumu (TTK) Armutçuk Müessese Müdürlüğü'nde 7 Mart 1983'te meydana gelen grizu faciasında hayatını kaybeden 103 maden işçisi için anma töreni düzenlendi.

ŞEHİTLERE BAŞSAĞLIĞI
 TTK Genel Müdürü Kazım Eroğlu, Armutçuk Müessesesi kuyu başında düzenlenen törende yaptığı konuşmada, Suriye'nin İdlib kentinde rejim güçlerinin hava saldırısında hayatını kaybeden şehitlere Allah'tan rahmet, yaralılara da acil şifalar diledi.

YORUMLAYIP TEDBİR ALMAMIZ GEREKİYOR"
 Kozlu'da 3 Mart 1992'de ve Armutçuk'ta 7 Mart 1983'te meydana gelen grizu facialarında havzanın travma geçirdiğini, olayların basıncın anormal şekilde düştüğü iklim koşullarında yaşandığını belirten Eroğlu, şunları kaydetti: "İdareciler olarak bu tür fiziksel değişimlerin sonucunu çıkarıp, yorumlayıp ona göre tedbirlerimizi almamız gerekiyor. Şartları, durumları yorumlayıp gerekli sağlıklı sonuçları çıkarıp hamleleri birlikte yapma zorunluluğumuz var. Uzuvlara zarar vermeye bilir çok büyük travmatik kazalar ortaya çıkmayabilir. Yalnız vaka çalışması dediğimiz bir olay var. Mevcut yöneticiler ve kazaya maruz kalanlar sonuçlarını birlikte çıkartalım. Kazalandıktan sonra iş başı yapanlar kazanın olduğu yerde yöneticilerle değerlendirme yapmalı.
 

"ARMUTÇUK'A DA UYGULAMAK İSTİYORUZ" 
Kurum olarak iş sağlığı ve güvenliği ağırlıklı olmak üzere gerçekten iyi bir yapılanmamız var. Yarı mekanize ve mekanize kazıda mesafeler aldık. Şuanda toplam ayak uzunluğumuz 2 kilometre. Allah nasip ederse 2020 sonuna doğru havzadaki mevcut yarı ve tam mekanize ayak uzunluğunu 1 kilometreye çıkartacağız. TTK Armutçuk'a da bunu uygulamak istiyoruz"

"TTK'DA 7 BİN 917 İŞÇİ ÇALIŞIYOR"
 Genel Maden İşçileri Sendikası (GMİS) Genel Başkanı Hakan Yeşil de dünyanın en zor mesleklerinden biri olan madenciliğin bölgede sürdürüldüğünü söyledi. Bölgede kömür bulunduğu için 172 yıldır ata mesleğini sürdürdüklerini anlatan Yeşil, "Bugün taşkömürü dünyanın en önemli enerji kaynaklarından biri. Türkiye'nin de taşkömürüne ihtiyacı var. Ülkemiz ve milletimiz için güvenli ve verimli olarak üretmeye çalışıyoruz. Ancak yeterince üretmiyoruz. 2019 Yılında bin 500 arkadaşımız işe alınmasına rağmen şuanda TTK'da 7 bin 917 arkadaşımız çalışıyor. Bir yandan da emeklilikler sürüyor. TTK'nın norm kadro ve tam kapasite ile istikrarlı bir şekilde çalışabilmesi için işçi alımında TTK Genel Müdürlüğü'ne yetki verilmelidir" diye konuştu.

"ARMUTÇUK VE KOZLU YARARLANAMADI" 
Yeşil, 2014 yılında Soma'da 301 madencinin hayatını kaybettiği facia sonrası bazı yasal düzenlemeler yapıldığını, maden şehitlerinin yakınlarına tanınan bazı hakların Armutçuk ve Kozlu'daki maden şehitlerinin yakınlarını kapsamadığını anlatarak, "Tüm maden şehitlerimizin yakınlarının bu haklardan yararlanması için sendikamızın, derneklerimizin ve milletvekillerimizin girişimleri oldu. Bu girişimlerimizi sürdürüyoruz. Bu yanlış düzeltilmelidir" dedi.

ŞEHİT MADENCİLERİN İSİMLERİ YAŞATILACAK 
TTK Armutçuk Müessesesi'nde grizu faciasının yanı sıra meydana gelen maden kazalarında hayatlarını kaybeden maden işçilerinin isimlerinin yazılı olduğu anıtın açılışı Ereğli Kaymakamı İsmail Çorumluoğlu, TTK Genel Müdürü Eroğlu ve GMİS Genel Başkanı Yeşil tarafından gerçekleştirildi. Açılış öncesi anıttaki Türk Bayrağı'nı tutan maden işçileri asker selamı verdi.

"YİĞİT MEHMETÇİĞİN YANINDA" 
Törende, faciada yaşamını yitiren işçiler ile şehit Mehmetçikler için saygı duruşunda bulunuldu, Kur'anı Kerim okundu ve mevlit şekeri dağıtıldı. Maden işçileri, madenlerde hayatını kaybedenler ile Suriye'ye barış ve huzuru getirmek amacıyla İdlib'de başlatılan Bahar Kalkanı Harekatı'nın zaferle sonuçlanması için dua etti. Tören alanına "Bir avuç kömür için can veren madenciler, vatan için can veren yiğit Mehmetçiğin yanında" yazılı pankart asıldı. Tören sonrası maden işçileri kazasız, belasız üretim için kurban kesti. Programlara, ilçe protolü katıldı.


 

Haber Merkezi

Güncelleme Tarihi: 06 Mart 2020, 14:34
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER