Karadeniz Ereğli’de “Buram Buram Çanakkale Destanının 105. Yılı anısına” başlığı altında, Dünyanınson ve en yaşlı Çanakkale Gazisi, 1994’te 110 yaşında hayata gözlerini yuman, Karadeniz Ereğlili Gazi Hüseyin Kaçmaz’ın oğlu, Emekli Öğretmen, Araştırmacı ve Dünya Barış Elçisi Turgut Kaçmaz tarafından konferans ve sergi etkinliği düzenlendi.
Hüseyin Tatoğlu Kültür Merkezi’nde düzenlenen konferansa Karadeniz Ereğli Kaymakamı İsmail Çorumluoğlu, Karadeniz Bölge ve Garnizon Komutanı Hüseyin Sami Uyar, Ereğli Belediye Başkan Yardımcısı Atilla Bulak, Erdemir Genel Müdürü Salih Cem Oral, Karadeniz Ereğli Cumhuriyet Başsavcısı Huzeyfe Yücedağ, Ağır Ceza ve Komisyon Başkanı İsmail Aydın, Bülent Ecevit Üniversitesi Ereğli Eğitim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Soner Yalçın, AK Parti İlçe Başkanı Mehmet Fatih Çakır, daire müdürleri, sivil toplum kuruluşu temsilcileri, öğretmenler, öğrenciler ve askeri erkan katıldı.
Konferans öncesinde saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı’nın okunmasının ardından, Çanakkale Savaşları’nda eşini ve oğlunu şehit veren Adile Ana’nın hikayesini anlatan video gösterisi gerçekleştirildi.
Emekli Öğretmen, Araştırmacı ve Dünya Barış Elçisi Turgut Kaçmaz, konferansta yaptığı konuşmada Babası Hüseyin Kaçmaz’ın Çanakkale Savaşları’na gidiş öyküsü paralelinde, savaştan çeşitli safhaları anlattı.
Kaçmaz, “Dedeleriniz, Mustafa Kemal Atatürk önderliğinde, dünyanın yenilmez denilen ordularını yendi. Gençler, dedeleriniz, canıyla kanıyla bu vatanı kurtardı. Sizler de çok çalışacaksınız. Size söylüyorum, Avrupa’daki gençlerden daha akıllısınız. Ben oralara gidiyorum. Siz Amerika’daki gençlerden daha zekisiniz. Ama çok çalışacaksınız. Bu vatanı sizler kurtaracaksınız” dedi.
“ŞEHİT ARKADAŞLARIM GÖZÜMÜN ÖNÜNE GELDİ”
Turgut Kaçmaz, Babası Hüseyin Kaçmaz ile 1991 yılında İngiltere’de gerçekleştirilen Anzak Törenleri’ne katıldığını anlatarak şunları söyledi:
“Onların da Çanakkale’de savaşan askerleri var. Onları tekerlekli arabaya bindirmişler. Babamın da binmesini istediler. Babam, ‘Ben Türk’üm, Mustafa Kemal’in askeriyim, yürürüm’ dedi. Onlar tekerlekli arabada yürürken, babam bastonuyla halkı selamlayarak yürüdü. Babam o anda 107 yaşındaydı. Baba ne oldu sana dedim. ‘Oğul’ dedi. ‘Çanakkale’de şehit olan arkadaşlarım gözümün önüne geldi. Sultani mektebinden o gencecik çocuğun kucağıma düşmesi geldi, yüz metre de olsa yürürdüm’ cevabını verdi.”
“BU BAYRAĞI İNDİRMEYİZ”
Kaçmaz “Benim babam, bayrağını, milletini, Mustafa Kemal Atatürk’ü sözde değil, özde sevenlerdi. Ben de onun gibi özde sevenlerdenim” diye konuştu.
Turgut Kaçmaz, “1915’te Çanakkale’de, 1921’de Sakarya’da, 1922’de Dumlupınar’da dedelerimiz Mustafa Kemal Atatürk önderliğinde, bu vatanı böldürmediyse, bu bayrağı indirmediyse, bu ezanları susturmadıysa, kuvvetini damarlarındaki asil kandan alan şanlı, milli ordumuz, milli polis gücümüz, Türk Milleti, Türk Gençliği bu vatanı böldürmez, bu bayrağı indirmez. PKK, Fethullah, bize karşı çıkan herkes bunu böyle bilsin” ifadelerini kullandı.
“ŞEHİTLER İÇİN ASKER SELAMI”
Kaçmaz, konferansta, katılımcılara ‘Şehitler Ölmez; Vatan Bölünmez, biz bir ölür, bin diriliriz.” Sözlerini tekrarlatarak, şehitler için asker selamı vermelerini istedi. Konferansta protokol ve dinleyicilerin zaman zaman duygularına hakim olamadığı gözlendi. Konferansa katılanlara, Çanakkale’de Mehmetçiğin temel gıdalarından olan kırık buğday çorbası ikram edildi.
Konferansın ardından, Turgut Kaçmaz’a ait Çanakkale Savaşı’nda kullanılan materyallerin sergilendiği Çanakkale Sergisi’nin açılışı yapıldı.