Karadeniz Ereğli Kaymakamı Nazım Madenoğlu, Roman vatandaşlara yönelik RAKKAS Projesinin değerlendirme toplantısında, “Sıkıntılara katlanalım demeyelim, aşalım.Söylenecek çok şey var ama hepsini bir yana bırakalım, yapacak çok şey var. Lafı bırakıp iş yapacağız, sorunlara sahip çıkacak, takip edecek ve sonuç alacağız” dedi.
Avrupa Birliği ve Türkiye Cumhuriyeti tarafından finanse edilen “Dezavantajlı Kişilerin Sosyal Entegrasyonu ile İstihdam Edilebilirliklerinin Geliştirilmesi Hibe toplantısı (RAKKAS) Değerlendirme Toplantısı Atatürk Kültür Merkezi Nikah Salonu’nda gerçekleştirildi.
Toplantıya Ereğli Kaymakamı Nazım Madenoğlu, Ereğli Belediye Başkanı Hüseyin Uysal, AK Parti Ereğli İlçe Başkanı Mehmet Fatih Çakır, Gümüşhane’ye bağlı Köse İlçesi Belediye Başkanı Şeref Aygün, Batı Karadeniz Romanlar Derneği Başkanı Kazım Adak, RAKKAS Proje Koordinatörü Dr. HasibeÖzgümüş, Belediye Başkan Yardımcıları, sivil toplum kuruluşu temsilcileri ve ilçede yaşayan Roman Vatandaşlar katıldı.
Batı Karadeniz Romanlar Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Abdullah Bostancı,açış konuşmasında dernek olarak halka hizmetin hakka hizmet olduğu düsturuyla yola çıktıklarını belirtti.
Batı Karadeniz Romanlar Derneği Kadın Kolları Başkanı Çile Atlasoğlu da “Okuma yazmamız yok diye, çoğu yerde mağdur oluyoruz. Bunlardan sıkıldık, büyüklerimizden destek bekliyoruz” diye konuştu.
Toplantıda Batı Karadeniz Romanlar Derneği Yöneticisi Şeref Koç da bir selamlama konuşması yaptı.
Ereğli Kaymakamı Nazım Madenoğlu, RAKKAS projesinin AB ve çeşitli kuruluşlarla beraber üç yıl boyunca sürdürdüklerini belirtti.Projenin bir kuruluş tarafından uygulanmadığını belirten Madenoğlu şöyle konuştu: “Batı Karadeniz Romanlar Derneği, bu projeyi AB’ye kabul ettirmişler. Bu kolay bir iş değil. AB’nin bir birimi, belediyemiz, İşkur, Fiziksel ve Sosyal Hayatı Geliştirme Derneği, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Başkanlığımız, Halk Eğitim Müdürlüğümüz katkı sağlamış. Dolayısıyla baktığınızda toplumumuz ve devletimiz işbirliği yapmış, böyle bir projeyi hayata geçirmiş.Dezavantajlı kelimesi bana uzak geliyor. Toplumun diğer kesimlerinden, diğer vatandaşlardan hiçbir farkınız yok. Burada projeye konu olan işlere bakalım. Sosyal Entegrasyon, diğer vatandaşlarda da var. Köydte yaşayan vatandaşları şehre entegre edebilir miyiz? İşsizlik her kesimde, tüm dünyada var. Diğer insanlar becerilerini ortaya koymuş, iş bulabiliyorlar. Sizler de bu proje kapsamında istihdamı arttırmada ciddi adımlar attığınızı düşünüyorum. Bu projenin değerlendirmesinde en önemli kriter amaca ulaşılıp ulaşılmadığıdır. Okuma yazma kursu verilmiş, kaç kişiye verildi, öğrendikten sonra unuttular mı? İleri aşamaya geçtiyseniz, katılım olduysa bu otuz vatandaşımız için başarılı olmuştur. Halk oyunları kursunda da başarılı olduğunuzu düşünüyorum. Kursa katılan kişilerin bir orkestra kurduk. Beş enstrüman var. Bu öğrendikleriyle para kazanma şansları olabilir.”
“Sıkıntılara katlanalım demiyoruz, aşalım diyoruz” diyen Madenoğlu şöyle konuştu:“Burada üzerinde çalışılması gerekecek kadar konut sorunu var. Arkadaşlar hazine yeri gösterdiler. Hep beraber, idari, siyasi kanaldan o yeri hazine adını size tahsis ettirdikten sonra, TOKİ’ye ev yaptıralım. Bunun üzerinde çalışalım. Sorunlar kaçmakla, unutmakla çözülmez, üzerine üzerine gitmekle çözülür. Aksi halde mağlubiyeti kabul etmiş oluruz.
Burada sizin sorunlarınıza sahip çıkan bir irade var. Belediye sahip çıkıyor, siyaset sahip çıkıyor, sivil toplum sahip çıkıyor. Bundan yararlanmanız lazım. Başkan bana bıktıracak kadar sık gelmesi lazım. Ayda bir geliyor. Daha sık gelmesi lazım. Söylenecek çok şey var ama hepsini bir yana bırakalım, yapacak çok şey var. Lafı bırakıp iş yapacağız, sorunlara sahip çıkacak, takip edecek ve sonuç alacağız. Proje genel olarak başarılı olmuştur. Bu projenin hayata geçirilmesinde emeği olan herkese teşekkür ediyorum”
UYSAL: “SORUNLARINIZA SAHİP ÇIKIN!”
Ereğli Belediye Başkanı Hüseyin Uysal da çözüm noktasında odaklanmak gerektiğini belirterek şöyle konuştu: “Entegrasyon diye diye ağzımızda neredeyse pelesenk haline geldi. Neye entegre oluyoruz? İşsizlik var mı var. Fakat bundan en fazla etkilenen roman vatandaşlarımız, roman kadınlarımız oluyor. Bu toplantı salonunda belediyemizin bürokratları var ama vatandaşımız da sorunlarına sahip çıkmalı. Belediye olarak vatandaşlarımıza hizmet ediyoruz. Yaptıklarımla övünecek değilim ama bu işleri bitirmemiz lazım. İşsizliği bitirmeden hiçbir sorunu çözemeyiz., İşsiz olduğunuz zaman cebinizde para olmuyor. Para olmayınca oturmak için çevreye gidiyorsunuz. Bunu yaptığınız zaman altyapısı olmayan yerlere gidiyorsunuz. Altyapısı olmayan yerlerde sağlık sorunları yaşanıyor. Roman çocukları suya kavuşamıyor, kanalizasyon dışarı akıyor, çocuklar burada oynuyor. Hasta oluyor, para yok doktora götürülemiyor. Kaşına kaşına yara büyüyor. Okula gitti mi kaşınıyor diye dışlanıyor.”
Romanların küçük mekanlarda kalabalık aileler halinde yaşamasının yarattığı sorunların çözülmesi gerektiğini belirten Uysal, “burada dernek başkanlarımıza büyük görev düşüyor. İşsizliği önlememiz lazım. Geçici, şahsi çözümler değil. Kalıcı, sürdürülebilir çözümler olmalı. Bunun altında da eğitim yatıyor. Bu sorunu inşallah görev süremiz boyunca asli sorunlarımızdan sayacağız. Ben dışlanmışlığı kabul etmiyorum. Sıfır ayrımcılık diyorum. Pozitif ayrımcılık değil, normal yaşamınıza, hakkınız olanın veya hak ettiğinizi almak gibi insan hakkı olan şeyleri elde etmeniz konusunda gayretle çalışmamız lazım” diye konuştu.
PROJE SONUÇLARINI ANLATTI
RAKKAS Proje Koordinatörü Dr. HasibeÖzgümüş de proje çalışması süresinde elde edilen sonuçlara dair bilgi verdi. Özgümüş, “Okuma yazma kursumuzda iki kademeye katılan öğrencilerimizin tamamı kursu başarıyla tamamladı. Bir öğrencimizle gurur duyuyorum. Kursu tamamladıktan sonra açık ortaokula kaydını yaptırdı” diye konuştu. Özgümüş, eğitimler kapsamında ve sonrasında gerekli ekipman alımlarını da proje bütçesinden sağladıklarını ifade etti.
Güncelleme Tarihi: 20 Ekim 2017, 18:48