"Sürdürülebilir Çevre Paneli" düzenlendi

"Sürdürülebilir Çevre Paneli" düzenlendi

"Sürdürülebilir Çevre Paneli" düzenlendi

Düzce Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Biyoloji Bölümü ile Biyolojik Çeşitlilik Uygulama ve Araştırma Merkezinin (DÜBİYOM) Dünya Çevre Günü kapsamında düzenlediği Sürdürülebilir Çevre Paneli, Kutadgu Bilig Konferans Salonunda gerçekleştirildi.
Panelin açılış konuşmasını yapan Oturum Başkanı Prof. Dr. Başaran Dülger, 5 Haziran Dünya Çevre Gününü kutlayarak sözlerine başladı. İlk olarak 45 yıl önce kutlanan çevre gününden bu güne kadar çevre konusunda fazla bir ilerleme kaydedilemediğini vurgulayan Dülger, günümüzde iklim değişikliğinin yaşanması, aşırı popülasyon artması, biyoçeşitliliğin azalması gibi bir çok sorunu dile getirdi. Sürdürülebilir bir çevre için daha kesin kararlar alınıp uygulamaya geçilmesi gerektiğini belirten Prof. Dr. Başaran Dülger, panelde emeği geçenlere ve katılım sağlayanlara teşekkür ederek konuşmasını sonlandırdı.
Panelin ilk konuşmacısı olan Düzce Üniversitesi Arıcılık Araştırma Geliştirme ve Uygulama Merkezi (DAGEM) Müdürü Yrd. Doç. Dr. Meral Kekeçoğlu, Sürdürülebilir Çevre İçin Arıcılığın Önemi başlıklı bir sunum gerçekleştirdi. Arıların, bitkilerin tozlaşmasını sağlayarak popülasyonun devamına önemli ölçüde katkı yaptığını ifade eden Kekeçoğlu, Avrupa ülkelerinde yapılan modern tarım üretimlerinde zirai bitkilerin yüzde 70e yakınının, arılar tarafından tozlaştırıldığını söyledi. Gelişmiş ülkelerde arıların polinasyonda kullanıldığını belirten Yrd. Doç. Kekeçoğlu, arıların kullanıldığı tarım alanlarından daha kaliteli ve daha verimli ürünler alındığının altını çizdi.
Panelin diğer konuşmacısı Düzce Üniversitesi Biyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Şerife Gülsün Kırankaya, İç Sularımızın Sürdürülebilir Kullanımı başlıklı sunumunda suyun önemine değindi. Dünyayı diğer gezegenlerden ayıran ve yaşanabilir bir yer olmasını sağlayan suyun; içme suyu, tarımsal sulama, endüstriyel kullanım, balıkçılık, taşımacılık ve rekreasyonel kullanım gibi çok geniş bir kullanımı olduğunu dillendiren Doç. Dr. Kırankaya, günümüzde yapılan bilinçsizce tüketimlerin ve tarımda uygulanan ilaçlama yöntemlerinin su kaynaklarına önemli zararlar verdiğine dikkat çekti. Orman ve Su İşleri Bakanlığının son zamanlarda konuyla ilgili dikkate değer çalışmalar yaptığını dile getiren Doç. Dr. Kırankaya, mevzuat yönünden sıkıntının olmadığını işaret ederek uygulamada birtakım zorluklar yaşandığını dile getirdi.
Panelin üçüncü konuşmacısı Düzce Üniversitesi Biyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ernaz Altundağ Çakır ise Daha İyi Bir Yaşam ve Çevre İçin Tıbbi ve Aromatik Bitkilerin Sürdürülebilir Kullanımı başlıklı sunumuyla panele katkı sağladı. Dünya Sağlık Örgütü (WHO) kayıtlarına göre dünya nüfusunun %70- 80nin, tedavi ya da korunma amacıyla geleneksel tıptan faydalandığını söyleyen Çakır, 2000 yılında 60 milyar dolar pazar payı bulunan geleneksel tıpta kullanılan doğal ürünlerin, 2017 yılında 107 milyar dolar pazar payı oluşturduğunun altını çizdi. Aşırı tüketilen bitkilerin yok olma riskini de beraberinde getirdiğini belirten Doç. Dr. Ernaz Altundağ Çakır, sürdürülebilir bir çevre için kültürel çalışmaların yapılması ve tüm bilgilerin yer aldığı veri bankalarının oluşturulması gerektiğini vurguladı.
Panelin bir diğer konuşmacısı Düzce Meslek Yüksek Okulu Öğr. Gör. Dr. Münir Uçak, Sürdürülebilir Çevre Planlamasında Omurgasızlar başlıklı sunumunda, ekosisteminin devamını sağlayan omurgasız hayvanların, toprağın hava alması ve atılan atıkların toprağa kazandırılmasında önemli olduğunu ifade etti. Bölgenin endemik bitkiler yönünden zengin olmasının, ekosistemin bozulmadığının göstergesi olduğunu söyleyen Öğr. Gör. Dr. Münir Uçak, sürdürülebilir bir çevre ve hayat için herkesin bilinçli bir şekilde hareket etmesi gerektiğini belirtti.
Panelin son konuşmacısı Düzce Üniversitesi Biyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Barış Gülcü ise Sürdürülebilir Çevre için Biyolojik Mücadele başlıklı bir konuşma gerçekleştirdi. Artan nüfusun ihtiyaçlarını karşılamak için birtakım sentetik ürünler üretildiğini söyleyen Gülcü, tarımda kimyasal ilaçların ve suni gübrelerin kullanıldığını ifade ederek günümüzde bu ürünlerin sürdürülebilir bir çevreye ve insan hayatına olumsuz yönde etki ettiğinin tespit edildiğini dile getirdi. Bunun sonucunda biyolojik mücadeleye dönüldüğüne işaret eden Yrd. Doç. Dr. Barış Gülcü, biyolojik mücadelede denge gözetildiğinde eko sisteme zarar gelmeden sürdürebilir bir çevrenin mümkün olacağını belirterek sunumunu sonlandırdı.
Panelin kapanış konuşmasını gerçekleştiren DÜBİYOM Müdürü Doç. Dr. Deniz Yağlıoğlu, Sürdürülebilir Çevre Panelinin günümüz sorunlarına değinen çok önemli bir panel olduğunu söyleyerek programa katılım ve katkı sağlayan herkese teşekkür etti.
Sürdürülebilir Çevre başlıklı panel, Fen Edebiyat Fakültesi Dekan Yardımcısı Yrd. Doç. Dr. Abdulkadir Allı tarafından konuşmacılara teşekkür belgesi takdimiyle sona erdi.

haber

Güncelleme Tarihi: 06 Haziran 2017, 07:40
YORUM EKLE