31 Temmuz 2015 tarihi itibariyle Toplu İş Sözleşmesini imzalayan GMİS Yönetimi, gruplu işçilerin kömür istihkakları ve Cumartesi tatiliyle ilgili mutlu sona ulaştı. Zorlu bir süreç yaşadıklarını belirten GMİS Genel Başkanı Ahmet Demirci, madencilerin desteği ile sözleşmede istediklerini aldıklarını belirtti. Demirci, 31 Temmuz itibariyle Toplu İş Sözleşmesini imzalamış bulunuyoruz. Bu sözleşme süresi 1 Ocak 2015 tarihinden itibaren başlamıştı. 19 Mart 2015 tarihinde oturumlar başlamıştı. Ve biz yönetime 4-5 Nisan 2015 tarihinde seçildik. O günden itibaren sözleşmelerimizi düzenli bir şekilde bu günlere getirdik. En son Toplu İş Sözleşmesinin kamu iş çerçevesi protokolü imzalanmıştı. Bu protokol çerçevesindeki maddelerden sonra bizim kendi özel maddelerimiz vardı. Örneğin 2006-2009 muamelesi olan gruplu arkadaşlarımızın kömür istihkak hakları vardı. Arkadaşlarımız çalışmadıkları aylarda kömür alamıyorlardı. Bir de Cumartesi tatili verilmişti. Bu hakkın sanki bizden gasp edilecekmiş gibi duygular vardı içimizde. Biz de toplu sözleşme kitapçığımıza yazdırmış bulunuyoruz. Arkadaşlarımıza da hediye ediyoruz. Kömürümüzü de aldık. Bunları hakikaten sağlarken zorlu bir süreç yaşadık. Madenci kardeşlerimizin bizlere vermiş olduğu destek ile biz istediğimizi aldık şeklinde konuştu.
PERFORMANSIMIZ YÜKSEK DEĞİL
Türkiye Taşkömürü Kurumunun en kötü dönemlerinden birini yaşadığını belirten GMİS Genel Başkanı Demirci, Şu anda TTK tarihinin en kötü dönemlerinden bir tanesini yaşıyor. Bundan 4-5 ay önce Kamu Teftiş Kurulundan müfettişler gelmişti. Ocaklardaki bazı edevatların olmadığını, sülfürasik ölçer aletlerin olmadığını söylemişlerdi. Ondan dolayı şu anda TTKda emniyet amaçlı çalışma var. Tarihinin en az kömür üretimini yaşıyor. Performansımız yüksek değil. Genel müdürümüzle konuştuk. Bu eksikliklerin acilen giderileceğini, ihalesinin yapıldığını ve en kısa zamanda tekrar normal üretime geçileceğini söyledi dedi.
5-6 BİN İŞÇİ AÇIĞIMIZ VAR
TTK norm kadrosunun 15 bin kişilik olduğunu belirten Başkan Demirci, acilen TTKya işçi alınması gerektiğini belirtti. Üretime geçilmesiyle birlikte kurum zararının asgariye indirilebileceğini söyleyen Demirci, sözlerine şöyle devam etti:
İşçi alımı konusunda biliyorsunuz 2008-2009dan itibaren işçi alımları söz konusu oluyor. TTK Genel Müdürümüz 2011 senesinden beri 3200 kişi açığı olduğunu bildirmişti. Maalesef başarılı olamadık. Şu anda norm kadromuz 15 bin kişilik. Şu andaki işçi sayımız 9 bin. Yani 5-6 bin işçi açığımız var. İşçi sayımız maalesef çok düşük. Tarihin de en düşük işçi sayısıyla çalışıyoruz. Bu da kömür üretimine olumsuz olarak yansıyor. İşçi alınsa TTKyı kar ettiremeyiz ama zararını asgarisini aza indiririz. Ocakta elektrikler aynı yanıyor, kafesimiz aynı çalışıyor. Tulumbacımız aynı çalışıyor. Ama üretime dayalı işçi alırsak hemen birebir üretime başlayacaklar. Bir an önce acilen Zonguldaka TTKya işçi alınması gereklidir. TTKya işçi alınması lazım, üretime geçmesi lazım ve TTKnın modernizasyonunun yapılması lazım. Dedemin zamanında kullandığımız mortifikör (kömür kazma aleti) ile kömür kazıyoruz. Son dönemlerde yavaş yavaş mekanizasyonlara geçilmeye başlandı. Gelikte bir hazırlığımız var. Üzülmezde mekanize ayak hazırlığı var. İşçi sayımız düşer ama hazırlık sayısında işçi sayımız artacak. İşçi sayımızda düşme olmaz ama kömür üretiminde artış olacak.
DENİZERİ ANACAKLAR
6 Ağustos 1999 tarihinde silahlı saldırı sonucu hayatını kaybeden Şemsi Denizeri mezarı başında anacaklarını söyleyen Demirci, sözlerini şöyle tamamladı:
6 Ağustos 1999 yılında genel başkanımızın hunharca bir katledilişi olayı yaşandı. 6 Ağustos 2015 tarihinde saat 17.30da mezarı başında anma törenimiz var. Tüm Zonguldak halkını, tüm sevenlerimizi anıta bekliyoruz. Allah mekanını cennet yapsın. Böyle bir insanları Allah bir daha başımıza getirsin ki bize, Türkiyeye ve dünyaya ufuk açsın.