gundemeregli.com-Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, TÜRK-İŞi ziyaret ederek TÜRK-İŞ Genel Başkanı Ergün Atalay ile görüştü. Görüşmeye TÜRK-İŞ Yönetiminin yanı sıra Genel Maden İşçileri Sendikası (GMİS) Genel Başkanı Eyüp Alabaş da katıldı.
TÜRK-İŞ Genel Başkanı Ergün Atalay, Bakan Yıldıza Türkiye Taşkömürü Kurumunu (TTK) anlatarak TTK dan son dönemde 4 bin işçi emekli oldu dedi.
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız ise TTKnın Zonguldakın sosyal olgusu olduğunu vurgulayarak, Bizim oraya sosyal yapıyı bozmadan ve ana dokuyu sarsmadan mutlaka oradaki zararı telafi edici bir yöntem kullanmamız lazım. Bunun detaylarını başkanımızla, sendika başkanlarımızla konuşacağız. Son olarak ürettiğimiz çözümü Sayın Başbakanımıza arz edeceğiz dedi.
GMİS Genel Başkanı Eyüp Alabaş da Kurumun 2 bin 500 işçi talebinden bugüne son bir yılda yaklaşık 1000 işçinin daha emekli olduğunu hatırlatarak çözümün en kısa sürede işçi açıklarını gidermek olduğunu ifade etti.
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, 25 Eylül 2013 tarihinde TÜRK-İŞi ziyaret ederek TÜRK-İŞ Genel Başkanı Ergün Atalay ile görüştü. Görüşmeye TÜRK-İŞ Yönetiminin yanı sıra Genel Maden İşçileri Sendikası (GMİS) Genel Başkanı Eyüp Alabaş ile Türkiye Maden İşçileri Sendikası Genel Başkanı Nurettin Akçul katıldı.
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Zonguldak´taki Türkiye Taşkömürü Kurumu (TTK) ile ilgili olarak, Bizim oraya sosyal yapıyı bozmadan ve ana dokuyu sarsmadan mutlaka oradaki zararı telafi edici bir yöntem kullanmamız lazım. Bunun detaylarını başkanımızla, sendika başkanlarımızla konuşacağız. Son olarak ürettiğimiz çözümü Sayın Başbakanımıza arz edeceğiz dedi.
Türk-İş Genel Başkanlığına seçilen Ergün Atalay´ı konfederasyon genel merkezinde ziyaret eden Bakan Yıldız, burada yaptığı konuşmada, yeni görevi için Atalay´ı tebrik etti ve başarılar diledi.
Kamuda en fazla işçinin 60 bin kişiyle enerji sektöründe çalıştığına dikkati çeken Yıldız, enerjideki işçi ve işveren ilişkilerinin uzlaşı içerisinde götürülmesinin önemine değindi.
Taşeron konusunda çalışmalara enerji sektörü olarak daima olumlu katkılar koymaya gayret ettiklerini vurgulayan Yıldız, hiçbir işçinin hakkının bir diğerinden az olmaması gerektiğine inandıklarını ifade etti.
MADENCİNİN KAZANDIĞI PARA DAHA HELAL
Bakan Yıldız; madencilik, sanayi üretimi, enerji üretimi gibi dikkat ve emek isteyen bir sektörde bulunduklarını belirterek, Birçok vesileyle yer altına iniyoruz ve oradaki işçi kardeşlerimizin alınterinin, kazandıkları paranın şahsen kendi kazandığım paradan daha helal olduğuna inanıyorum dedi.
KURUMU ŞEHRİN BİR SOSYAL OLGUSU OLARAK DEĞERLENDİRİYORUZ.
Türkiye Taşkömürü Kurumunun (TTK) zarar eden bir kurum olduğunu belirten Yıldız, Kurum, bunun yanında Zonguldak ekonomisinin en önemli dinamiğini oluşturuyor ve yaklaşık 10 bin 500 çalışanı istihdam ediyor. Şehrin altı tamamen yüksek kalorili kömürden oluşuyor. Bunun yerli kaynak olarak ekonomiye kazandırılması gerekiyor. Zararın en aza indirilmesi gerekiyor. Zararı hep beraber ödüyoruz, hep beraber finanse ediyoruz. Oradaki işçi kardeşlerimiz de böyle bir zararı temenni etmezler. Bizim oraya sosyal yapıyı bozmadan ve ana dokuyu sarsmadan mutlaka oradaki zararı telafi edici bir yöntem kullanmamız lazım. Bunun detaylarını başkanımızla, sendika başkanlarımızla konuşacağız. Son olarak ürettiğimiz çözümü Sayın Başbakanımıza arz edeceğiz.
Zonguldak ekonomisini en fazla besleyen kurum TTK. Bu nedenle TTK´ya yalnızca bir işletme gözüyle bakmıyoruz. Kurumu şehrin bir sosyal olgusu olarak değerlendiriyoruz. Bütün bunları dikkate alarak yapacağımız çalışmayı Türk-İş ve sendikalarla paylaşıp daha sonra kamuoyuna açıklayacağız dedi.
ATALAY MADENCİLİK DÜNYADAKİ EN ZOR İŞ KOLLARINDAN BİRİ
Türk-İş Genel Başkanı Ergün Atalay da kamudaki üyelerinin yüzde 40´ının Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı bünyesindeki kurumlarda çalıştığını belirterek, Göreve başladıktan sonra ilk ziyaretimizi Zonguldak´taki madenlere gerçekleştirdik. Madencilik dünyadaki en zor iş kollarından biri. Madenlerde 5 binin üzerinde şehidimiz var. Madenciliğin yoğun olarak yapıldığı Zonguldak Havzası´nda son dönemde 3 bin işçi alındı. Ama aynı dönemde 4 binin üzerinde işçi de emekli oldu dedi.
ALABAŞ ÇÖZÜM EN KISA SÜREDE İŞÇİ AÇIKLARINI GİDERMEK
GMİS Genel Başkanı Eyüp Alabaş, Bakan Yıldız ile yapılan görüşme sırasında 2009da alınan 3 bin işçiden sonra devam eden emekliliklerle bugün çalışan işçi sayısının 2009 yılındaki işçi sayısının altına indiğini, kurumun 3te 1 kapasiteyle ve bu işçi açıklarıyla çalışırken zararının azalmasının mümkün olmadığını belirtti.
Alabaş, Kurumun 2 bin 500 işçi talebinden bugüne son bir yılda yaklaşık 1000 işçinin daha emekli olduğunu hatırlatarak çözümün en kısa sürede işçi açıklarını gidermek olduğunu ifade etti.
Güncelleme Tarihi: 26 Eylül 2013, 07:35