Zonguldak’ta 2021 yılı Sosyal Gelişmeyi Destekleme Programı (SOGEP) başvuruları değerlendirme süreci tamamlandı. İl genelinde 2 projeye 2 milyon 425 bin TL Kaynak ayrıldığı bildirildi.
Valilikten yapılan açıklamaya göre, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından, toplumun dezavantajlı kesimlerinin ekonomik ve sosyal hayata daha aktif şekilde katılmasının sağlanması, istihdam edilebilirliğin artırılması, sosyal içerme, sosyal girişimcilik ve yenilikçiliğin desteklenmesi ve sosyal sorumluluk uygulamalarının yaygınlaştırılması amacıyla yürütülen 2021 Yılı Sosyal Gelişmeyi Destekleme Programı (SOGEP) değerlendirme süreci sona erdi.
Programa ön başvurular 6 Ocak 2021 tarihinde açıldı. 26 Şubat 2021 itibariyle Zonguldak ilinden 14 olmak üzere toplamda 30 proje başvurusu alındı. Başvurular Ajans değerlendirme komitesince değerlendirilmiş ve il bazlı 4’er asil 1’er yedek proje teklifi içeren kısa liste oluşturuldu. Kısa listede yer alan proje tekliflerinin her biri için Ajans bünyesinde 4’er kişilik proje ekibi görevlendirilmiş, saha ziyaretleri ve başvuru sahibi ile yapılan istişareler neticesinde proje başvuru formları geliştirilerek 30 Nisan 2021 tarihinde Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı değerlendirmesine sunulmuş, 2 Ağustos 2021 tarihinde değerlendirme sonuçları ilan edildi.
2021 yılı Sosyal Gelişmeyi Destekleme Programı kapsamında Zonguldak ilinden 2 projeye 2.425.000 TL, TR81 Düzey 2 Bölgesi’nde toplamda 6 projeye Sanayi ve Teknoloji Bakanlığınca 8.375.000 TL kaynak ayrıldı.
Zonguldak ilinde desteklenmesi uygun görülen projeler Zonguldak Arı Yetiştiricileri Birliğinin başvuru sahibi olduğu “Sağlıklı Toplum İçin Arı Gibi Çalışan Kadınlar Projesi” ve Çaydeğirmeni Belediyesinin başvuru sahibi olduğu “Çaydeğirmeni’ndeArtizan Ekmek Üretiyoruz, Sağlıkla Kalkınıyoruz Projesi” oldu.
“SAĞLIKLI TOPLUM İÇİN ARI GİBİ ÇALIŞKAN KADINLAR”
Sağlıklı Toplum İçin Arı Gibi Çalışkan Kadınlar projesi ile kurulacak olan ana arı üretim istasyonu ile yıllık 10.000 adet ana arı üretimi ile kapasitesi geliştirilecek makine parkuru ile propolis ve arı sütü üretimi gerçekleştirilecek, üretime yönelik eğitimler düzenlenecek.
Proje başvuru sahibi Zonguldak Arı Yetiştiricileri Birliği, proje iştirakçileri Zonguldak İl Tarım ve Orman Müdürlüğü, Ereğli Kaymakamlığı ve İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü’dür. Proje bölgede kadın istihdamının (30 kadın) artmasına ve kırsal kalkınmaya katkı sağlayacak.
ÇAYDEĞİRMENİ’NDEARTİZAN EKMEK ÜRETİYORUZ, SAĞLIKLA KALKINIYORUZ
“Çaydeğirmeni’nde Artizan Ekmek Üretiyoruz, Sağlıkla Kalkınıyoruz” projesi ile çay etrafındaki buğday değirmenleri ile isimlenenÇaydeğirmeni beldesinde unlu mamul üretimini sağlıklı unlar ve özgün mayası ile Artizan ekmeği odağında canlandırmak ve çölyak hastaları ile çeşitli metabolik rahatsızlığı olan vatandaşlara ihtiyaç duydukları unlu mamulü sunabilmek hedeflenmektedir. Projenin gerçekleştirilmesi ile birlikte belediyeye ait atıl halde bulunan kamu alanı işlerlik kazanacak, üretime yönelik eğitimler verilecek ve yöresel ürünlerde katma değer artışı gerçekleşecek.
Proje başvuru sahibi Çaydeğirmeni Belediyesi, proje iştirakçileri Zonguldak İŞKUR Müdürlüğü, Zonguldak Tarım ve Orman Müdürlüğü, Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi Devrek MYO ile S.S. Kemerler ve Çevre Köyleri Kalkındırma Kooperatifidir.