Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi'nde Sıfır Atık Öğrenci Bilgilendirme Toplantısı gerçekleştirildi. Toplantıda Bülent Ecevit Üniversite’sinde sıfır atık projesi kapsamında; üniversitemiz kampüslerinde kurulan geçici depolama sahalarından 2021 yılı içeresinde 46,11 ton atık toplandığı söylendi.
Gerçekleştirilen toplantı Sıfır Atık Projesi’nin amacı ve aşamalarını içeren genel bilgilerin verilmesi ile başladı.
ATIK ÖNLEME YAKLAŞIMI OLARAK BAŞLATILDI
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın eşi Emine Erdoğan’ın inisiyatifiyle ülke genelinde başlatılan Sıfır Atık Projesi, israfın önlenmesini, kaynakların daha verimli kullanılmasını, oluşan atık miktarının azaltılmasını, etkin toplama sisteminin kurulmasını, atıkların geri dönüştürülmesini kapsayan bir atık önleme yaklaşımı olarak tanımlandığı belirtildi.
BEÜ PROJEYE NASIL DAHİL OLDU?
12/07/2019 tarihli ve 30829 sayılı Resmi Gazete’de Sıfır Atık Yönetmeliği yayımlanarak yürürlüğe giren yönetmelik ile tüm atık üreticilerin görev ve sorumlulukları belirlendi. Bu kapsamda, Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi olarak sıfır atık projesinde öngörülen tüm planlama ve uygulama adımları kurum içindeki üst düzey iş birliği ve katılım sayesinde tamamlandığı anlatıldı.
Sıfır Atık Bilgilendirme Toplantısı, Sıfır Atık Yönetimi Koordinatörü Doç. Dr. Kadir Özdemir’in sunumu ile Tahir Karauğuz Konferans Salonu’nda öğrencilerin katılımlarıyla gerçekleştirildi.
2021 YILI İÇERESİNDE 46,11 TON ATIK TOPLANDI
Sıfır atık projesi kapsamında; Bülent Ecevit Üniversitesi kampüslerinde kurulan geçici depolama sahalarından 2021 yılı içeresinde 46,11 ton atık toplandı. Bu atıkların %83’nü kağıt, %13’nü plastik, %3’nü cam ve %1’ni metal atıklar oluşturdu. Toplanan atıklar sayesinde; 38,29 ton kağıdın geri dönüşümü ile 651 ağacın kesilmesi önlenmiş 1072 m3 su tasarrufu sağlanmış oldu. Toplam 7110 ton sera gazı emisyonu önlenerek 711 adet ağaç kurtarılmış böylece 1,78 hektarlık ormanlık alan çevreye kazandırıldı. Diğer yandan 192.590 kwh’lik bir enerji tasarrufu ile birlikte 15.974 litre petrol tasarrufu sağlandı.
Sunuma, YÖK 2021 Üniversiteler İzleme ve Değerlendirme Genel Raporu’nda Bülent Ecevit Üniversitesi’nin sıfır atık, yeşil kampüs ve çevrecilik alanında alınan ödül sayısına göre birinci olunmasını öğrencilerle paylaşan Doç. Dr. Özdemir
“Dünyamızı son yıllarda etkisi altına alan küresel ısınma ile birlikte kendini gösteren iklim krizi sadece insan yaşamını değil, bütün ekosisteminin dengesini olumsuz yönde etkilemektedir. Ülkeler üzerinde ekonomiden, ticarete ve enerji kaynaklarımıza kadar yıkıcı etkiler yapmaktadır. Gıda ve su kaynaklarımız tehdit altında, bu olumsuzluklardan kurtulmak, gelecek nesillere nefes alınabilir bir yaşam bırakmak ancak sıfır atık diyerek yola çıktığımız sorumluluk ve farkındalık duygusunun en önemli göstergesi olan yeşil projelerle mümkün olacaktır. Öğrencilerimizle birlikte ortak çevre bilinci ve ahlakı ile birlikte atıklarımızı geri dönüştürerek sürdürülebilir bir sıfır atık yönetimini üniversitemizin vazgeçilmez bir kültürü haline getirebiliriz. Bununla birlikte; bu gönül seferberliğinde birlikte kuracağımız sıfır atık öğrenci grubu ile yapacağımız sıfır atık yarışma programlarımız ve sosyal etkinliklerle faaliyetlerimize devam etmeyi planlamaktayız.’’ dedi.
Gündem