Karadeniz Ereğli’de 2021-2022 Eğitim Öğretim yılının başlaması ile birlikte, kırtasiyelerde hareketlilik başladı. Kırtasiye ürünlerinde yaşanan fiyat artışlarıyla birlikte bir öğrencinin yeni dönemde veliye maliyeti bir önceki döneme göre iki üç kat arttı.
Karadeniz Ereğli’de korona virüs pandemisi dolayısıyla yaklaşık 1,5 yıldır ara verilen yüz yüze eğitimin başlamasıyla birlikte özellikle kırtasiyelerde büyük bir hareketlilik başladı. Ancak, son zamanlarda birçok üründe yaşanan fiyat artışı kırtasiye ürünlerinde de etkili oldu.
Sadece yeni bir sınıfa başlayan öğrencinin kırtasiye masrafı 350 TL ile 500 TL arasında değişiyor. İlkokul, ortaokul ve liseye başlayan öğrencilerde, bu rakam daha da yükseliyor. Kalem, defter, çanta, çeşitli kırtasiye ürünlerinde yaşanan fahiş fiyat artışları yanında, devletin parasız ders kitabı vermesine rağmen, okullardan talep edilen, fiyatları 50 ila 120 TL arasında değişen yardımcı kaynak kitap fiyatları dâhil edildiğinde masraf daha da yükseliyor. Okul Aile Birliği aidatları hariç, kimi öğrencilerin sene başı masrafının 1000 liraya ulaştığı gözleniyor.
Fiyat artışları dolayısıyla bütçelerinin sarsıldığını belirten veliler, “Bir buçuk yıllık aranın ardından okulların açılmasına sevindik ama özellikle kırtasiye ürünlerinde yaşanan fiyat artışları karşısında zorlanıyoruz. Aynı ürünün fiyatı, bir kırtasiyede başka, bir kırtasiyede başka olabiliyor. Ya kırtasiyeleri gezerek uygun fiyat arıyoruz, ya da kaliteden taviz vererek masrafları karşılamaya çalışıyoruz” dediler.
DİJİTAL MASRAF DEVRİ…
Veliler, 1,5 yıllık uzaktan eğitim döneminde, öğrencilerine kesintisiz, yüksek hızlı internet sağlamak için aile bütçesini sarsan masraflara girdiklerini belirterek şunları söyledi:
“Geçtiğimiz yıllarda yaygın olarak kullanılan sosyal medya platformlarında oluşturulan gruplarla okul ve veli iletişimi sağlanıyordu. Bu sene okulla iletişim için yeni bir uygulamanın kullanılması gündeme geldi. Uygulamanın kendisine ücretsiz olarak erişilebiliyor ama belli bir yaştan daha eski cep telefonları bu uygulamayı çalıştırmıyor. Okulla iletişimini sağlamaya çalışan bir veli, telefonu bu uygulamayı kaldırmıyorsa, yeni bir telefon da almak zorunda. Niye böyle olduğunu sorduğumuzda, kullanılacak uygulamanın İlden gelen bir yazıyla belirlendiğini söylüyorlar. Sözde eğitim ücretsiz, her geçen gün yeni bir masraf kalemi ortaya çıkıyor. Bu konularda bir düzenleme yapılması şart.”
Gündem