Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi Sağlık Uygulama ve Araştırma Merkezi’nde düzenlenen ‘akciğer kanseri farkındalığı’ etkinliğinde Prof. Dr. Meltem Tor’un medikal onkolog isyanı dikkat çekti. Disiplinlerarası (multidisipliner) yaklaşımın akciğer kanseri tedavisinde önemli olduğu vurgulanan toplantıda; gazetecilerin sorularını yanıtladığı sırada “siz sormadan ben söyleyeyim” diyerek lafa devam eden Göğüs Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Meltem Tor şöyle konuştu:
“Akciğer kanserinin tedavi sürecinde, her birimin katkısı son derece önemli. Böyle 3. Basamak merkezlerin desteklenmesi gerekiyor. Buraya radyoterapi merkezi kuran zihniyet ki burayı 3. Basamak referans onkoloji merkezi olarak öne süren bir zihniyetin buradaki eksiklikleri görmesi ve desteklemesi gerekiyor. Siz sormadan ben söyleyeyim; medikal onkolog yok. Biz göğüs hastalıkları olarak kemoterapi uygulaması yapabiliyoruz ama devletin bizi yetkilendirdiği ilaç kalemleri farklı. Akıllı ilaçlar var. Biz akıllı ilaçlar için tek başımıza rapor çıkartıp hastalara veremiyoruz. Burada mutlaka bir medikal onkolog olması gerekiyor. Biz hastalarımıza optimal kemoterapi yaklaşımını uygulayabilmemiz için bir şekilde hastayı Atatürk Devlet Hastanesi’ndeki medikal onkoloğa yönlendirmemiz gerekiyor.”
Başhekim Pişkin de konuyla ilgili olarak “Medikal onkoloji ile ilgili girişimlerimiz devam ediyor. Son 3 kurada Sağlık Bakanlığı’na başvuruda yapıldı. Öğretim üyesi atamasıyla ilgili ilanda bir yardımcı doçent bir doçent ve bir profesör kadrosuna yer verildi. Maalesef Türkiye’deki medikal onkolog sayısının yetersiz olması, olanların da büyükşehirlerde çalışma taleplerinden dolayı kadroya başvurulmuyor.” dedi.
Öte yandan, BEÜ Tıp Fakültesi’nde medikal onkolog hekiminin olmayışı hasta ve hasta yakınlarını mağdur etmeye devam ediyor. Vatandaşlar konunun bir an önce çözüme kavuşmasını istiyor.
Gündem