Erdemir - İsdemir ve Demir Sektörü

Erdemir - İsdemir ve Demir Sektörü

Türklerin Orta Asya’da ilk olarak işledikleri demir o tarihlerde başka kavimlerce de silah ve mutfak eşyası olarak işlenilip kullanıldı ve aradan geçen binlerce yıl sonra bir ekonomik sektör haline geldi.
Demir borsalarda da üreten şirketlere göre ayrı bir yer kazandı.
İnsanlar bu şirketlere yatırımlarını yönlendirip para kazanmaya başladılar.
Erdemir ve İsdemir de borsadaki sıralamalarda üst seviyelerdeler…
Borsa İstanbul’da (BIST) işlem gören ve kurumsal sürdürülebilirlik performansları üst seviyede olan şirketlerin bulunduğu Sürdürülebilirlik Endeksi yayınlandı. Endekste yer bulan ilk çelik şirketi Erdemir, bu yıl altıncı kez listede yer alarak sektördeki öncülüğünü sürdürdü. İsdemir ise değerlendirmeye tabi tutulduğu son iki yılda da endekste yer alma başarısı gösterdi.
 
Borsa İstanbul, Aralık 2020 - Ekim 2021 dönemi için şirketlerin çevresel, sosyal ve kurumsal yönetim konularındaki performanslarının temel alındığı ve uluslararası sürdürülebilirlik kriterlerine göre değerlendirildiği sürdürülebilirlik endeksini yayınladı. Bu yıl 58 şirketin yer aldığı endekste, şirketler çevre, biyoçeşitlilik, iklim değişikliği, insan hakları, kurumsal yönetim, iş sağlığı ve güvenliği konularında değerlendirildi. Tüm faaliyetlerinde sürdürülebilirliği, kalıcı değer üretmeyi hedefleyen ve endeksteki ilk çelik üreticisi olan Erdemir, Kasım 2015 döneminden bu yana, tam altı yıldır endeksteki yerini koruyor. Hisseleri 2016 yılından bu yana borsada işlem gören İsdemir ise değerlendirmeye tabi tutulduğu son iki yılda da endekste yer alma başarısı gösterdi.
 
Erdemir, The Wall Street Journal'ın bu yıl hazırladığı ve çelik, çimento, cam gibi ağır sanayi üreticilerinin değerlendirildiği çevre duyarlılığı en yüksek şirketler sıralamasında Türkiye’yi başarıyla temsil etti. Sürdürülebilir ve çevreye duyarlı üretim anlayışıyla çalışmalarını sürdüren Erdemir, The Wall Street Journal’ın araştırmasında çevreye duyarlı şirketler listesinde ilk sırada yer aldı.
 
“Daha az kaynakla daha çok değer” yaklaşımının temelini oluşturduğu OYAK’ın Sürdürülebilirlik Stratejisi ile faaliyetlerini ilerleten Erdemir ve İsdemir, üretim teknolojileri, enerji ve kaynak verimliliğinde gerçekleştirdiği sürekli gelişme, çevresel etkilerinin minimize edilmesine yönelik çalışmalarını sürdürüyor. Erdemir ve İsdemir, çalışanlarının ve toplumun refahına sağladığı katkı ile sürdürülebilir gelişme doğrultusunda sorumluluklarını üstlenerek Türkiye’nin geleceğini çelikten inşa etmeye devam ediyor.

Demir sektöründen 7,5 milyar dolar ihracat
Öte yandan Demir ve demir dışı metaller sektörü, bu yılın ocak-kasım döneminde 7,56 milyar dolar ihracat gerçekleştirdi.
İstanbul Demir ve Demir Dışı Metaller İhracatçıları Birliği'nden (İDDMİB) yapılan açıklamaya göre, Türkiye'nin toplam ihracatından yüzde 4,9 pay alan sektör, en fazla ihracat yapan 6'ncı sanayi kolu oldu.
Ocak-kasımda en fazla ihracat 880 milyon dolarla Almanya'ya yapıldı. ABD'ye ihracat ise 356 milyon dolar olarak gerçekleşti.
Kasım ayı ihracatı ise geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 10,5 artarak 776 milyon dolara yükseldi. Türkiye'nin geçen ay gerçekleştirdiği ihracatın yüzde 4,7'si bu sektörden geldi.

"Türkiye, salgın sonrası daha fazla üreten ve ürettiğini daha iyi değerlerde pazarlayan bir ülke olacak"
Açıklamada görüşlerine yer verilen İDDMİB Başkanı Tahsin Öztiryaki, yılın ikinci çeyreğinden bu yana Birlik olarak ihracatçıya alternatif kanallar sunmanın gayreti içerisinde olduklarını belirtti.
Dijital pazarlama, sanal ticaret heyetleri ve sanal fuarların, Ticaret Bakanlığının da destekleriyle ihracatçılar için vazgeçilmez olduğunu vurgulayan Öztiryaki, şunları kaydetti:
"Aralık rakamlarımızda bir sapma olmazsa pandemi yılında 2019'un ihracat rakamını geçmiş olacağız. Bu yıl 15 ülkede 140 Türk firması ve 632 yabancı firmanın katılımıyla 1.300'den fazla ikili görüşme gerçekleştirildi. Bu çalışmaların sonuçlarını önümüzdeki dönemde takip ediyor olacağız. 2021'de ise yüzde 15 ihracat artışıyla 9,5 milyar dolar ihracat gerçekleştirmeyi hedefliyoruz. Türkiye, salgın sonrasında daha fazla üreten ve ürettiğini daha iyi değerlerde, günümüz şartlarına uygun olarak pazarlayan bir ülke konumunda olacak. Buna inancım tam."

"İhracatçı navlun ve lojistikte sıkıntı yaşıyor"
Tahsin Öztiryaki, navlun fiyatlarındaki 2-3 kat artışa, yük gemilerinin dolu olmasına ve birçok rotada boş yer bulunmamasına değinerek, bu nedenle ihracatçıların sıkıntı yaşadığını aktardı.
Aynı problemin kara yolu nakliyesinde de yaşandığını belirten Öztiryaki, "Orta vadede ihracatta ilk 10 ülke arasında yer alma iddiamız varsa lojistikte bir dönüşüm yaşanması şart." ifadesini kullandı.
Öztiryaki, pandeminin kendilerine bir kez daha dijital dönüşümün kapıda olduğunu hatırlattığını aktararak, "Bu kapsamda görevimiz, üyelerimize bu dijital dönüşüme uzanan yolda destek olmak. İDDMİB üyesi her firmaya, markalaşma ve kurumsallaşma konusunda eğitimler düzenleyerek sanal ortamda tanıtım ve imajları konusunda destek olmaya devam ediyoruz." değerlendirmesinde bulundu.
İDDMİB'in 3 önemli proje üzerinde hız kesmeden çalıştığını bildiren Öztiryaki, şunları kaydetti: "Ülkemizde üretim kabiliyeti çok yüksek. Hedefimiz, potansiyel ara mamul gruplarını belirleyerek bu konulara üretim yatırımı yapabilecek firmalarımızı tespit etmek. Toptancıların organize olduğu ve kümelendiği İSTOÇ ve benzeri oluşumların yurt dışındaki satın alıcılara tanıtılması diğer önemli bir çalışmamız. Üçüncü projemiz ise yabancı öğrencilerin ihracatçı firmalarımız için çalışmasına olanak sağlayacak çok yönlü bir proje. Pandemi, fiziki olarak bizleri sınırlasa da bizler gerekli hazırlık çalışmalarını gerçekleştirmeye devam ederek emin adımlarla ilerliyoruz."
 

Güncelleme Tarihi: 09 Aralık 2020, 17:53
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER