FİLATELİSTLERE PTT DESTEĞİ

FİLATELİSTLERE  PTT DESTEĞİ

FİLATELİSTLERE  PTT DESTEĞİ
Posta ve Telgraf Teşkilatı Anonim Şirketi (PTT AŞ), İstanbul’un Fethi’nin 568. yıl dönümü nedeniyle hazırladığı özelgün zarfını fetih günü olan 29 Mayıs 2021 tarihinde tedavüle sundu.
"İstanbul'un Fethi" konulu özelgün zarfı 5,50 TL bedelle; PTT iş yerlerinde, www.filateli.gov.tr adresinde ve filateli cep uygulamasında abone sayısı kadar satışa çıktı.
Koronavirüs salgınından dolayı toplum sağlığını korumaya destek olmak, PTT iş yerlerinde yoğunluk yaşanmasını önlemek ve müşterilerin filatelik işlemlerini PTT iş yerlerine gelmeden yapabilmeleri için; 29 Mayıs 2021 tarihinde satışa sunulan özelgün zarfını posta damgası ile talep eden müşterilere, www.filateli.gov.tr adresinden ürünün tedavül tarihi itibari ile 6 ay içerisinde satın alınması halinde posta damgalı olarak gönderilebilecek.
Müşterilerin, hazırlanan filatelik ürünler için (Filateli İşletme Prosedürü’ne uygun olması halinde) özel tarih damgası ve ANKARA Ulus PTT Merkez Müdürlüğünün 29.05.2021 tarihli posta damgası tatbik talepleri, 3 ay içerisinde PTT AŞ’ye iletildiği takdirde karşılanabilecek.
Yani eşinizin, dostunuzu, çocuğunuzun, torununuzun veya baeşka bir konunun fotoğrafını getirip adına pul bastırabiliyorsunuz, yeter ki PTT şartlarına uygun olsun.
Filateli Nedir?
Filateli; pul, posta tarihi ve alakalı her şeyle ilgilenen çalışma alanıdır.Filateli, pul toplamaktan çok daha geniş bir alanı kapsar ve sadece pul ile ilgili çalışmalarla sınırlı olmak zorunda değildir.Fakat genel olarak filatelistler, pullara ve ilgili materyallere (ilk gunzarflari,kartpostallar vb.) ilgi duyan kisilerdir. Filatelistler pul koleksiyonu yapmak zorunda değildir fakat pul koleksiyonu yapmak filateli çalışma alanında tecrübe sahibi olmak için kullanılan başlıca yöntemler arasındadır.
Pul koleksiyonu ve posta pulları çalışmaları, 19. YY’ın ikinci yarısında popüler olmaya ve kısa zamanda  ”filateli” adı altında anılmaya başlandı. Filateli sözcüğünün kökeni Yunanca’da  “sevgi” anlamına gelen “philos” ve “vergiden muaf” anlamına gelen ”Atelia”ya dayanır.
Pul Koleksiyonu Nasıl Yapılır?
“Pul Koleksiyonu” en basit şekliyle posta pulları ve ilgili materyallerin toplanıp düzenli olarak biriktirilmesi işlemine dayanır. Geleneksel posta pullarına ek olarak, çoğu filatelist ilk gün zarfı, kartpostal vb. gibi posta ile alakalı çeşitli koleksiyonlar da yapmaktadırlar.
Pul koleksiyonu yapmanın birçok yolu bulunmaktadır. Pul koleksiyonu, belli bir ülkeye özgü pullar üzerine çalışma yapmak,(bir ülkenin kuruluşu,bir monarşinin yıkılışı gibi) çeşitli dönemlere ait yıllara ayrılmış koleksiyonlar oluşturmak ya da , belli başlı temalara göre sınıflandırılmış (tematik) pullar,  vb. biriktirmek üzerine olabilir. Konusunda uzman filatelistlere danışarak pul koleksiyonu yapmanın ayrıntılarını öğrenebilir ve bir o kadar da zengin  dünyasını keşfedebilirsiniz. Koleksiyonunuzun ne üzerine olacağına karar verdikten sonra(ülke,tema vb.)pul biriktirmeye ve toplamaya başlayabilirsiniz.
Çoğu insan pul ile alakalı belli bir konuya bakmaksızın herşeyi toplamayla pul koleksiyonuna başlar. Fakat günümüzde bütün dünyada her yıl, yaklaşık 10,000 pul basılmaktadır ki böyle bir koleksiyon yapmak, zaman, maddiyat ve alan açısından neredeyse imkansızdır.
Ülke Pulları 
Geleneksel olarak, koleksiyonerler bir ülkeye ait pulları; yaşadıkları ülkeye ait, sevdikleri başka bir ülkeye ait, ya da pullarını beğendikleri bir ülkeye ait pulları toplamakla uğraşmaktadırlar. Birkaç ülke için günümüze kadar basılmış bütün pulları toplamak kolay olmasına rağmen , çoğu ülkenin bütün pullarını  toplamak bir koleksiyoner için yeterince külfetli ve yorucu olabilmektedir. Bu yüzden bir kısım koleksiyoner doğdukları yıldan itibaren basılmış olan pulları toplamayı tercih etmektedir.
Tematik Pullar
Bir diğer popüler koleksiyon dalı da bir temaya(konu) dayalı pul toplamaktır. Tematik pul koleksiyonu yapmak bütün dünyada o temaya ait olan her ülkenin pullarını toplama fırsatı vermektedir. Çoğunlukla tematik pul koleksiyonu yapmak, konu seçimi koleksiyonere bağlı olduğu için göreceli olarak ülke pulları koleksiyonu yapmaktan daha ucuz ve daha kolaydır.Başlıca popüler tematik koleksiyonlar ;posta antiyeleri, kuşlar, hayvanlar, çiçekler, Disney, gemiler, Aerofila, posta tarihi vb. gibi temalardan oluşmaktadır. Bunun yanında popüler olmayan üç boyutlu pullar, gökkuşağı pulları vb. temalara ait koleksiyonlar da yapılabilmektedir.
Tematik koleksiyonunun getirdiği avantajlardan bir diğeri de koleksiyonunuza istediğiniz eklemeleri yapabilmenizdir. Çoğu tematik koleksiyon sahibi, kendi temalarıyla alakalı posta damgaları, ilk gün zarfları gibi materyalleri de koleksiyonlarına dahil ederler.
Hangi pulları toplamalı?
Damgalı veya Damgasız Pul
Filatelistler, hiç kullanılmamış ve postanede basıldığı halini korumuş  damgasız pulları  ya da posta amaçlı kullanılmış damgalı pulları toplamaktadırlar.Damgalı pulları toplamanın avantajlı yanlarından biri pulun arkasındaki sakızı koruma gereği olmadığı için, albüm sayfalarınıza rahatlıkla ucuz yapışkanlar ile yapıştırabilirsiniz.İstisnalar dışında, damgasız pullar damgalı pullardan daha kıymetlidir. Bazı damgalı pulların üzerindeki damga hataları, baskı hataları bu pulları damgasız olanlarından değerli kılmaktadır.
Temaya Göre
Koleksiyonerlerin bir kısmı belli bir konuya göre (tema)’ya göre pul toplamayı tercih ederler. Bu konu sizin ilginizi çeken herhangi bir tema olabilir.Bununla birlikte, çoğu filatelist tek konuyla sınırlı kalmayıp çeşiştli konulara ait tematik pulları toplamayı tercih etmektedirler.
Diğer Hususlar
Bazı koleksiyonerler ise pulların rengine ya da şekline göre koleksiyon yapmayı tercih etmektedir.Örnek olarak sadece sarı renkteki pullar ya da koleksiyonerin doğum gününde basılmış  olan bütün dünya pulları vb. Pul koleksiyonunun diğer önemli bir yanı koleksiyonun asıl değeri değil, başkaları tarafından da aynı koleksiyonun toplamaya çalışılıp çalışılmadığıdır.

Güncelleme Tarihi: 31 Mayıs 2021, 21:01
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER