İTHAL KÖMÜRE 5 MİLYAR…

Ülkende 5 Milyar kömür ithalatı yapılıyor.

İTHAL KÖMÜRE 5 MİLYAR…
gundemeregli.com-Genel Maden İşçileri Sendikası (GMİS) Genel Başkan Yardımcısı Satılmış Uludağ ülkede yaşanan bir gerçeği gözler önüne serdi.

Uludağ, Türkiye’nin yıllık yaklaşık 5 milyar dolarını taşkömürü ithal edilmesiyle dışarıya verildiğini belirterek,  “Kendi kaynakları dururken, yılda 25 milyon ton taşkömürü tüketen ve bunun yaklaşık 3 milyon tonunu üreten bir ülkenin kalkınması mümkün değildir. Kömürün ve bölgemizin tarihini bilen bizler için bu tablo, ürkütücü bir tablodur. Biz Genel Maden İşçileri Sendikası olarak 2 yıldır kapı kapı dolaşıyor, tüm ilgilileri ve kamuoyunu bilgilendiriyoruz. Türkiye’nin yıllık yaklaşık 5 milyar dolarını taşkömürü ithal ederek dışarıya vermesi doğru değildir” diye konuştu.

----Genel Maden İşçileri Sendikası (GMİS) Genel Başkan Yardımcısı Satılmış Uludağ, Zonguldak’ın bugün Emeğin Başkenti sıfatını taşımasının temel direklerinden birisinin Amelebirliği olduğunu belirterek, “Türkiye Taşkömürü Kurumu, Genel Maden İşçileri Sendikası ve Amelebirliği etle tırnak gibi bütünleşmiştir. Bu kurumlar, sadece Zonguldak için değil, ülkemiz için önemli kurumlardır. Ve bu kurumlara sahip çıkmak herkesin görevidir” dedi.

TTK’nın işçi açıklarının arttığına, üretiminin ise düştüğüne dikkat çeken Uludağ, “Kendi kaynakları dururken, yılda 25 milyon ton taşkömürü tüketen ve bunun yaklaşık 3 milyon tonunu üreten bir ülkenin kalkınması mümkün değildir. Kömürün ve bölgemizin tarihini bilen bizler için bu tablo, ürkütücü bir tablodur. Biz Genel Maden İşçileri Sendikası olarak 2 yıldır kapı kapı dolaşıyor, tüm ilgilileri ve kamuoyunu bilgilendiriyoruz. Türkiye’nin yıllık yaklaşık 5 milyar dolarını taşkömürü ithal ederek dışarıya vermesi doğru değildir” dedi.

Uludağ şöyle konuştu;

165 YILDIR DOĞAYLA SAVAŞIYORUZ

Varlık nedeni taşkömürü olan bir şehirde yaşıyoruz. 1848 yılından günümüze, bu bölgeye gelen herkes ya madenci olmuş veya doğrudan madencilere hizmet vermiş. Bölge insanı olarak 165 yıldır yeraltında doğayla savaşıyoruz. Bu işi ilk yapan atalarımız, uzun yıllar yerüstünde de çok zor şartlarla mücadele etmişler. Yiyecek ekmekleri, barınacak evleri, giyecek eşyaları yokmuş.

O günlerden bugünlere çok şey değişti. Bu değişimin dönüm noktalarından birisi Amelebirliğinin kurulmasıdır.

Amelebirliği öncesinde, 1848’den 1923’e kadar, insanca yaşam mücadelesinde, yerli ve yabancı şirketlere karşı eylem ve grevler yapan atalarımızı şükranla anıyoruz.

Ve tabii ki bu mücadeleyi yakından izleyen ve Kurtuluş savaşıyla birlikte yüzünü Zonguldak’a dönen Büyük önder Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşlarını rahmet, saygı, sevgi ve şükranla anıyoruz.

Bildiğiniz gibi Amelebirliği 10 Eylül 1921 tarihinde yürürlüğe giren 151 Sayılı “Havza-i Fahmiye Maden Amelesinin Hukukuna Müteallik Kanun” ile hayat buldu ve 22 Temmuz 1923 tarihinde yayınlanan bir kararname ile hizmete başladı.

Amelebirliği’ni asıl anlamlı kılan şey, Kurtuluş Savaşı ile birlikte kurulması ve Cumhuriyetin ilanından önce hizmete başlamasıdır.

Zonguldak, genç Türkiye Cumhuriyeti Devleti’nin Ankara’dan sonra ikinci ilidir. Zonguldak, 14 Mayıs 1924 tarihinde il oldu.”

 

 

Güncelleme Tarihi: 24 Ekim 2013, 13:57
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER