O ödülü ilk kez Haberal aldı

Haberal, 212 yıllık maziye sahip İngiltere Kraliyet Tıp Derneği tarafından ilk kez bir bilim insanına verilen ödüle layık göründü.

O ödülü ilk kez Haberal aldı

Dünya Organ Nakli Derneğinin seçilmiş Başkanı Prof.Dr. Mehmet Haberal,  212 yıllık maziye sahip İngiltere Kraliyet Tıp Derneği tarafından ilk kez bir bilim insanına verilen ödüle layık göründü.

 1805 yılında kurulan ve 25 binin üzerinde üyesi olan İngiltere Kraliyet Tıp Derneği, onursal üyeliklerin en üst kademesi olan Distinguished Fellowships ödülünü alır almaz iki kronik böbrek hastasının yeniden yaşama tutunabilmesi için, Atatürk havalimanından direkt Başkent Üniversitesi İstanbul Hastanesine geçti ve organ nakli ameliyatı gerçekleştirerek, mesleğe ve insan sağlığına gösterdiği hassasiyeti  bir kez daha ortaya koymuş oldu.

Uzun değerlendirmeler sonucu derneğe kabul edilmiş, dünya çapında 25 binin üzerinde üyeden oluşan İngiltere Kraliyet Tıp Derneği, onursal üyeliklerin en üst kademesi anlamına gelen Distinguished Fellowships ödülünü , uzun yıllar önce gündemine almış, ancak bugüne kadar kimseye vermemişti.

 Ödülün sahibini değerlendirirken mesleki başarıların ve ülkesine hizmetin yansıra, tüm insanlığa hizmeti de göz önünde bulunduran kuruluş, Prof. Haberal’ı insanlığa hizmet eden bir bilim insanı.

Ben size ve burada bulunan bütün akademisyenlere teşekkür ederim. Sadece kendi ülkem için değil tüm insanlık için bir şeyler yapmaya çalışıyorum.

Prof.Dr.Mehmet Haberala, İngiltere Kraliyet Tıp Derneği Başkanı Prof.Dr.Babulal Sethia, Başkan Yardımcıları Prof. Dr.Nadey Hakim ve Prof.Dr.Rachel Hargest ile Prof.Dr.Mark Gudgeon tarafından büyük ilgi gösterildi...Prof.Sethia konuşmasında, Prof. Haberal ı Ankarada ziyaret ettiğini de anlattı.

Ben Sayın Haberal’ın Ankara’da temelinden itibaren başında bulunarak kurduğu başkent üniversitesini ziyaret etme ayrıcalığını yaşayanlardanım. O yerleşke tek bir ağaçtan 4 buçuk milyon ağaca ulaşmış durumunda... Başkent üniversitesi ve kurumlarında yaklaşık 11 bin kişi bulunuyor ve bunların hemen hepsinin yüzlerinin güldüğünü gördüm. Bu beni çok etkiledi. Bunu buradaki sağlık kuruluşlarında ve üniversitelerde ne sıklıkla görüyoruz? Ayrıca dünya organ nakli derneği seçilmiş başkanı Prof. Haberal sadece sıfırdan bir üniversite kurmakla kalmadı, aynı zamanda muazzam akademik çalışmalar da yürüttü. Sayın Haberal 4 tanesi İngilizce olmak üzere tam 10 kitap yayımladı ve 2 bine yakın makalesi var. Kendisi gerçekten de Türkiye ve dünyanın birçok ülkesinde böbrek ve karaciğer nakli konusunda en geniş kişisel tecrübeye sahip bir kişi.

Prof.Dr.Nadey Hakim de, Prof.Haberalın uluslararası alanda bir biliminsanı olduğuna vurgu yaptı

Prof. Haberal binlerce böbrek ve karaciğer nakli gerçekleştirdi. Kendisi Türkiye ve dünyada 35 tane tıp derneğine üye. Yine tıp alanında yaptıklarından dolayı Türkiye ve dünyada 31 tane ödüle sahip.. Ülkesini her şeyden daha çok seviyen Prof. Haberal, uluslararası çapta bir bilim insanı

 

Prof. Dr.Mehmet Haberal ise konuşmasında Hocası Prof. Thomas Starzldan bahsetti.

Burada sizin gibi ayrıcalıklı kişilerle olmak benim için onur verici. Ben bu konuşmamı hazırlarken kariyerimde en önemli yeri tutan hocam thomas starzlı da anlattım. Kendisini kaybetmenin üzüntüsü içindeyim.kendisi ilk başarılı karaciğer naklini 1967de gerçekleştirmişti.

Prof.Haberal konuşmasını organ bağışının önemine vurgu yaparak noktaladı.

Bilindiği gibi dünyada bütün ülkelerde kronik organ hastası var. Hasta çok yeteri kadar organ yok. Sağlam organlarla aramızdan ayrılanların o organlarının hastalara takılmasını sağlayabilirsek birçok kronik organ hastasına yeniden yaşam sağlamış oluyoruz. Bu arada Prof. Haberal’ı İngilterede bulunan bazı Türk derneklerinin yöneticileri de ziyaret etti. Prof Dr Mehmet Haberal yurda dönüşte ise İngiltere ziyaretine ilişkin bilgi verdi.

İngiltere kraliyet tıp derneği 1805 yılında kurulmuş bir dernek ama sadece bir dernek değil. Aynı zamanda bir eğitim merkezi. Yılda 200 den fazla bilimsel organizasyonlar düzenleyen bir dernek. Bu bilimsel çalışmaları içinde dünyada bilim yönüyle faaliyet gösteren insanları da değerlendiriyor. Bu değerlendirme öyle kısa dönem yapılan değerlendirmeler değil. Bu sene bana dıstınguıshed fellow yanı derneğin üyesi olarak ödülü takdir etmişler. Bilimsel organizasyonun sonunda ödülü takdim ettiler. Kendilerine teşekkür ediyorum. Türk tıbbının nerelere geldiği hangi düzeye ulaştığını gösteriyor. Benim şahsımdan öte ülkem için önemli ne mutlu ki ülkemiz var ben bu ülkeyi kuran atatürk ve arkadaşları ve aziz şehitlerimizi rahmetle şükranla anıyorum. Onlar olmasa biz bunların hiçbirini yapamazdık. Zaten yoktuk da. Bize emanet ettiler. Bu ülkeyi her zaman söylediğim gibi yüceltip yükseltmektir. Bilimde teknikte sanatta dünyada atatürk ün söylediği gibi asrın medeniyet seviyesine ulaştı. Özgürlük ve adalette de aynı konuma gelelim ve diğer ülkelere örnek konumda bulunalım. Bu ülkemizin bayrağını en tepelerde dalgalandırıyoruz.

Başkent Üniversitesi genel koordinatörü Feyyaz Artukoğlu da İngiltere izlenimlerini paylaştı.

Başkan biz bu ödülü verebilmek için 7 senedir uğraşıldı dedi. Biz bu ödülü öyle birine vermeliyiz ki dünya tıbbına dünya insanlarına da hizmet etmiş bir kişi olmalı diye konuştu. kesinlikle kendini düşünmeden kendini insanlığa adamış biri olmalı.dedi. Bunun da hak edeninin kesinlikle prof.dr.mehmet haberal olduğunu söylediler.

Güncelleme Tarihi: 13 Mart 2017, 11:37
YORUM EKLE
YORUMLAR
Erkan Yuzbasioglu
Erkan Yuzbasioglu - 8 yıl Önce

Herşeyden önce 923 defa okunan bu habere hiç yorum yapılmaması beni üzdü.Bir Türk olarak gururlandım ve de mutlu oldum.Sayin Mehmet Haberal hocama minnet ve şükranlarımı sunarım.

Özgür Özçıkrıkcı
Özgür Özçıkrıkcı - 8 yıl Önce

Sayın Haberal[xt]ın bu ödülü alması, ülkemizde sadece konuşmanın, sağa sola bağırmanın yani laf cambazlığı yapmanın moda olduğu ülkemizde, çalışıp başarmanın çok daha önemli olduğunu, halka en büyük hizmetin işini iyi yapmak olduğunu hatırlatmıştır. Sade bir vatandaş olarak sizi canı gönülden kutlarım sayın Haberal. Bizlere örnek oldunuz.

SIRADAKİ HABER